Domov ZdravjePrehrana Nadloga z več obrazi

Nadloga z več obrazi

Sara Sočan

Hladnejši del leta je običajno obdobje, ko praviloma hote ali nehote pojemo več mastne hrane kot poleti. Prav mastna hrana pa je tista, ki jo običajno povezujemo s holesterolom. Ker imamo o njem navadno precej površno znanje, so se z leti o holesterolu razvile številne polresnice, za katere se nam je zelo prav, da jih (vsaj nekatere) razjasnimo tudi v naši reviji.

Večina izmed nas, ko sliši za holesterol, pomisli na maščobne obloge, ki povzročajo oženje naših žil (ateroskleroza), posledica le-tega pa so bolezni srca in ožilja, pa tudi možganska kap ali srčni infarkt. Posledično bi lahko rekli, da je holesterol slab za naše zdravje, a to ne drži povsem. Poznamo namreč več vrst holesterola, pri čemer so nekatere za nas res slabe, a poznamo tudi vrste holesterola, ki so zaželene.

Dober in slab

Holesterol v grobem razvrščamo v dve skupini. Poznamo namreč prehranski holesterol, ki se nahaja v določenih živilih, in serumski holesterol, ki nastaja v našem organizmu. Slednjega lahko razvrstimo še v dve skupini: LDL- in HDL-holesterol.

Prvemu poljudno pravimo kar »slab holesterol«, saj ob višjih vrednostih prispeva k nastanku plakov v žilah. HDL-holesterol (dober holesterol) pa je zaželen, saj slab holesterol prenaša v jetra in na ta način prispeva k izločanju iz telesa.

Med ljudmi prevladuje tudi mnenje, da je prisotnost holesterola odvisna zgolj od zaužite hrane. Tudi to ne drži, saj po dognanjih strokovnjakov kar 85 odstotkov holesterola nastane šele v telesu, medtem je neposredno z zaužito hrano povezanih le preostalih 15 odstotkov.

Če se torej pojavi situacija, ko je nivo holesterola potrebno občutno znižati, ukrep omejevanja vnosa živil s holesterolom ne bo dovolj. V takem primeru bo potrebno izločiti tudi živila, ki vsebujejo nenasičene in trans-nenasičene maščobe, saj ta pomembno vplivajo na nastanek LDL oz. slabega holesterola. Taka živila so zlasti hrenovke, klobase, rebrca, pa tudi polnomastno mleko in mlečni izdelki ter jajčni rumenjaki. Veliko koristnega boste naredili tudi z izogibanjem ocvrti ali praženi hrani.

Na udaru so tudi vitki ljudje

Mnogokrat slišimo tudi prepričanje, da mora glede holesterola skrbeti predvsem ljudi s prekomerno telesno težo, medtem ko vitki holesterola nimajo. Res je sicer, da imajo ljudje z odvečnimi kilogrami praviloma v krvi večje vrednosti holesterola, ki ga lahko zmanjšajo z več telesne aktivnosti in pravilno prehrano.

Ne drži pa, da so vitki ljudje lahko brez skrbi. Pomembno vlogo namreč igra genetika, ki je eden od ključnih faktorjev za težave, povezane s holesterolom. Znanih je namreč več genetskih motenj, ki lahko napovejo visok holesterol, neodvisno od telesne teže posameznika. Eden od pomembnih faktorjev, ki na težave s holesterolom precej močno vplivajo, je tudi pretežno sedeč način življenja, vse skupaj pa utegne poslabšati tudi staranje.

Priporočila za zdravljenje bolezni se lahko od države do države sicer razlikujejo, do določene mere pa sčasoma tudi spreminjajo. V Sloveniji je meja za celokupni holesterol (za sicer zdravo populacijo) 5 mmol/L. Pomembne dokaze za vpliv na aterosklerozo in pojavnost srčno-žilnih obolenj ima predvsem LDL-holesterol. Meja pri večini ljudi (zmerna srčno-žilna ogroženost) za LDL-holesterol znaša 3 mmol/L. Pri osebah z veliko srčno-žilno ogroženostjo je meja LDL-holesterola pri 2,5 mmol/L, pri osebah z zelo veliko srčno-žilno ogroženostjo pa pri 1,8 mmol/L.

Zaupajte zdravniku

Če so omenjene meje presežene in je potrebno zdravljenje, vam bo zdravnik najverjetneje predpisal zdravila, ki jih imenujemo statini. Teh se je v zadnjih letih prijel slab sloves in jih ljudje pogosto zavračajo zaradi strahu pred pojavom neželenih učinkov. Najpogosteje se omenjajo bolečine v mišicah in mišične krče.

Dejstvo je, da se neželeni učinki lahko pojavijo pri jemanju katerega koli zdravila in statini pri tem niso nobena izjema. Res pa je tudi, da (tako so pokazale raziskave) se stranski učinki pri jemanju te vrste zdravil pojavijo »le« v 5 do 15 odstotkih. Če do tega pride, bo zdravnik znal ukrepati in spremeniti odmerek ali pa zdravilo zamenjati ter s tem težave odpraviti.

Mogoče smo s tem člankom dosegli, da boste spremenili svoj pogled na holesterol. Predvsem je pomembno, da storite vse kar je v vaši moči, da težave v največji meri odpravite že sami. Če pa bo potrebno zdravljenje, boste največ naredili s tem, da zaupate svojemu zdravniku bolj, kot nepreverjeni »medicini«, ki ima svojo ordinacijo običajno kar na nepreverjenih spletnih straneh na svetovnem spletu.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi