Domov ZdravjePrehrana Oljka (Olea europaea)

Oljka (Olea europaea)

14 ogledov

Patricija Šenekar

Prav gotovo je oljka najpomembnejše gojeno drevo na območju Sredozemlja. Med sredozemskim grmičevjem najdemo stare sorte oljk tudi podivjano. Velja za zelo staro drevo in najdemo jo v veliko mitih in legendah. V stari Grčiji je bilo oljčno drevo tako cenjeno, da je poleg morilca bil največji zločinec, kdor je posekal oljko. Cenili so jo tako zelo, da so zmagovalcem olimpijskih iger na glavo nadeli venček spleten iz vejic oljke in jim podarili amforo, napolnjeno z olivnim oljem. Tudi v obdobju Rimskega imperija oljki ni bil odvzet pomen in vrednost. Tudi pri nas, predvsem v Istri, je oljka zelo cenjeno drevo. Posebno mesto ima tudi v krščanstvu, oljčno vejico imamo kot simbol miru in oljčno olje velja za sveto olje, s katerim se opravljajo posvetitve in maziljenja.

Oljka je vedno zeleno drevo z usnjastimi, suličasto podolgovatimi listi, ki so temneje zeleni zgoraj in srebrno svetleči s spodnje strani. Pridelujejo jo na podobnih klimatskih področjih po celem svetu, predvsem zaradi njenih zelenih, rjavkastih do črno-modrih koščičastih plodov oljk ali oliv, iz katerih pridobivajo olje. Olje ima široko uporabo tako v prehrani, kot kozmetiki.

Najbolj cenjeno je hladno stisnjeno in pa seveda deviško olje, pridobljeno s prvim stiskanjem oliv, saj v sebi nosi veliko nenasičenih maščobnih kislin, ki dobro varujejo srce. Seveda poznamo tudi rafinirano oljčno olje, vendar ga zaradi osiromašenja učinkovin raje spreglejmo. Poznano je, da sredozemska prehrana bazira na olivnem olju in ljudje redko obolevajo za srčnimi boleznimi in doživijo srčni infarkt.

Olje lahko uporabimo tudi za pridobivanje maščobno topnih zdravilnih učinkovin, za oljne raztopine in mazila. Z njim pripravljamo rastlinske macerate (po hladnem in toplem postopku), ki jih uporabimo samostojno ali kot dodatek kremam in mazilom. Glavne učinkovine v olivnem olju so gliceridi (estri) oljnih kislin, predvsem oleinska, palmitinska in linolna kislina, holesterin… V zdravilne namene za notranjo uporabo so olivno olje včasih uporabljali za odstranjevanje žolčnih kamnov. Popili so večjo količino olja in s tem spodbudili krčenje žolčnika. Podobno čistilno mešanico si z dodatkom grenke soli in grenivke nekateri delajo tudi danes, vendar to lahko vodi do različnih zapletov, predvsem pri večjih žolčnih kamnih. Notranje se olje uporablja tudi ob vnetju želodca in tankega črevesa, ob popitju jedkih tekočin, kot blago in nedražeče odvajalo, za zdravljenje krvavečih hemoroidov, pospešuje krčenje žolčnika, znižuje holesterol in seveda v dietni prehrani.

Zdravilne učinkovine pa imajo tudi oljčni listi, ki jih naberemo spomladi, pred cvetenjem. Vsebujejo predvsem grenko sekoiridoidno spojino oleuropein in elenolsko kislino, flavonoide, tanine,… Izvlečki oljčnih listov, ki so v obliki tinkture in čaja znižujejo krvni pritisk, širijo žile, nižajo holesterol in sladkor ter imajo, kot olje, močne antioksidativne lastnosti. Glavni antihipertenziv oz. zniževalec previsokega krvnega tlaka je spojina oleuropein, ki zavira tudi oksidacijo LDL-holesterola, deluje proti zoženju ožilja, je antispazmodičen, deluje proti krčenju gladkega mišičevja, kot tudi nekoliko umiri srčni utrip. Nekatere raziskave so odkrile, da derivat elenolske kisline, kalcijev elenolat, deluje močno protiglivično (kandida), antiseptično in protivirusno, prodira v okužene celice in ovira razmnoževanje virusov. Učinkovine oljčnih listov imajo protivnetno delovanje. Uporabljajo se lahko tudi pri razjedah na prebavilih in koži. Uživanju čaja v terapevtske namene naj se izognejo nosečnice in doječe mamice ter osebe z nizkim krvnim pritiskom.

Iz oljčnih cvetov izdelujejo Bachov cvetni pripravek, ki se uporabi pri splošni duševni in telesni izčrpanosti.

Čaj iz oljčnih listov

Čaj pripravljamo na dva načina. Za splošno ugodno počutje ga pripravimo po običajnem postopku in sicer čajno žličko zdrobljenih lističev prelijemo z 2 dcl vode in po desetih minutah precedimo. Uživamo do 3x dnevno. Za terapevtsko uporabo pa enako količino lističev prelijemo s hladno vodo in 5 – 10 minut vremo. Čaj uživamo 1-2x dnevno.

Čaj za dobro počutje

100 g plodov šipka
30 g listov oljke
30 g zelenega ovsa
20 g koprive

Izdelava tinkture

100 g zdrobljenih oljčnih listov prelijemo z 400 g 45-50% žganja. Zaprt kozarec postavimo na sobno temperaturo in vsakodnevno pretresamo. Po treh tednih pripravek precedimo in uživamo 1-3x dnevno v kozarcu mlačne vode.

 HZ-logo

Promocijsko sporočilo

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi