Rdeča pesa deluje pozitivno za zdravje, zato bi se morala pogosteje znajti na našem jedilniku.
Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano, www.zdravahranaotrocka.si
Rdečo peso uvrščamo med nizkokalorična živila, čeprav ima v primerjavi z drugo zelenjavo višjo vrednost sladkorjev. Je bogat vir magnezija, folne kisline, kalija, železa, kroma in mangana. Sok rdeče pese znižuje krvni tlak pri osebah s povišanim krvnim tlakom in tako zmanjšuje možnost za nastanek srčno-žilnih bolezni.
Rdeča pesa vsebuje veliko vitamina C, le-ta je izvrsten za krepitev imunskega sistema. V pesi najdemo minerale. Magnezij, ki je nujen za normalno delovanje živčnega sistema in mišic, in mangan, ki koristi kostem, jetrom, ledvicam. Rdeča pesa vsebuje še folno kislino, ki jo v večjih količinah potrebujejo predvsem nosečnice. Prav tako je ta zelenjava bogata z betainom, snovjo, ki pomaga ščititi celice in preprečuje vnetja v telesu. Nitrati v rdeči pesi pomagajo pregnati utrujenost. Pred telesno aktivnostjo je dobro popiti kozarec soka rdeče pese in imeli bomo več energije.
Zanimivosti:
– Rdeča pesa pomaga pri prečiščevanju krvi in jeter.
– Rdečega barvila betanina naše telo ne more povsem razgraditi, zato uživanje večjih količin rdeče pese povzroči rdečkasto obarvanje urina in blata, ki pa ni nevarno.
– Betanin se uporablja tudi kot barvilo v prehranski industriji Najpogosteje se uporablja za obarvanje sladoleda in sladkih pijač.
– V listih rdeče pese je več železa kot v špinači. Super se prileže v smutijih.
– Rdečo peso lahko kuhate, pečete ali pražite; odlično se poda k feta siru, paše z oljčnim oljem, surovo pa lahko naribate na zeleno solato ali iz nje pripravite sok.
Recept
RDEČA PESA V PEČICI
Rdečo peso olupimo in narežemo na kolobarje, dodamo olivno olje in zavijemo v aluminijsko folijo. Vse skupaj pečemo v pečici 45 minut na 180° C. Pečeno rdečo peso začinimo s timijanom ali drobnjakom ter potresemo z nadrobljeno feto.