Zima je običajno letni čas, v katerem si moramo vzeti čas zase in se razvajati, razvajati svoje čute, se spočiti in si nabrati moči za pomlad. V tem času se pojavljajo obolenja zgornjih dihal, črevesne težave in tudi druge zdravstvene tegobe, ki jih je mogoče olajšati ali celo preprečiti tudi z medom in začimbami.
JASMINA ŠKRABAR, nutricionistka, www.erina.si
www.erina.si
Cimet, ingver in klinčki so začimbe, ki jih ne smemo pozabiti. Na naše telo imajo grelni učinek – poživljajo periferni krvni obtok – zato so priporočljive predvsem za tiste, ki jih rado zebe v roke in noge. Poleg grelnega učinka, pa imajo tudi pozitivne učinke na naš imunski sistem.
CIMET
Poznala in cenila so ga že stara ljudstva. Tudi tradicionalna kitajska medicina in ajurvedska medicina ga cenita zaradi njegovih pozitivnih učinkov na imunski sistem. Pospešuje prekrvavitev, pomaga pri bolečih menstruacijah, priporočljiv je za ljudi s povišanim holesterolom, olajša prebavo maščob, spodbuja prebavo, preprečuje vnetja, uspešno premaguje glivice, poskrbi za hitrejše okrevanje ali celo preprečitev prehlada ali gripe z vdihavanjem par eteričnega olja, po narodnem izročilu pa velja tudi za afrodizijak.
INGVER
V nekaterih državah je priznan kot zdravilo. Krepi moč dihanja – pekoče snovi v ingverju redčijo sluz, ter z grelnim in antiseptičnim učinkom pozitivno vpliva na naš imunski sistem. Blagodejno vpliva na želodec, vranico in jetra. Pomembna lastnost ingverja je, da zna uravnati gibanje našega želodca – če je le ta nervozen, ga bo upočasnil oz. obratno, bo pospešil njegovo delovanje. Zato je priporočljivo po obilnem hranjenju popiti skodelico ingverjevega čaja. Učinkovit je pri preprečevanju slabosti, znižuje nivo krvnega sladkorja pri diabetikih, spodbuja apetit, redči kri, lajša bolečine. Glede na to, da ima veliko pozitivnih učinkov na naše zdravje, vendar ga ne morete uživati zaradi preveč pekočega okusa, se poslužite kapsul s suhim ingverjem.
KLINČKI
Imajo večplastno delovanje, kar pomeni, da so primerni za lajšanje različnih težav. Delujejo proti bakterijam, virusom, dezinficirajo. Odpravljajo napenjanje, znižujejo pritisk, so eden najmočnejših antioksidantov, blažijo posledice stresa, tesnobe, napetosti in nespečnosti, omilijo migrene, spodbujajo izločanje tekočine, ki ščiti naš želodec, zmanjšujejo bolečine in vnetja pri revmatoidnih obolenjih.
MED
Zaradi svoje sestave je pomemben faktor v naši prehrani. Vsebuje sladkorje, vitamine, minerale …, pomembna sestavina pa so predvsem encimi. Encimi, ki jih zaužijemo z medom namreč pripomorejo k boljši biorazgradljivosti hrane v našem organizmu.
Torej, razvajajte se, specite jabolčni zavitek s cimetom, pečena jabolka nadevana z orehi, medom in cimetom, pomarančne krhlje posujte s cimetom, skuhajte kompot s klinčki, le-te dodajte v fižolovo juho, da bo lažje prebavljiva, pripravite si ingverjev čaj … Poskrbite zase in za svoje najbližje na preprost in naraven način.