Domov ZdravjePrehrana Recept vrhunskega šefa za slastno špargljevo rižoto

Recept vrhunskega šefa za slastno špargljevo rižoto

14 ogledov

Spet je tu pomlad in z njo je prišla tudi sezona špargljev, ene izmed prvih vrst spomladanske zelenjave, ki smo jo številni že težko pričakovali. Ta navidezno preprosta zel je že od nekdaj močno cenjena.

Šparglji namreč že vsaj od Hipokrata dalje veljajo za zdravilno rastlino. Od nekdaj so jih uporabljali kot diuretik oziroma sredstvo za razstrupljanje telesa. Učinkovina, ki spodbuja delovanje ledvic in izločanje urina, je asparagin. Zaradi te uživanje špargljev spodbuja izločanje odvečne vode iz telesa, čisti kri, krepi imunski sistem, šparglji pa naj bi odpravljali tudi bolezni srca in ožilja.

Poleg tega so šparglji ali beluši, kot jim tudi pravimo, bogati z vitamini. V njih najdemo: vitamin A (ta med drugim skrbi za boljši vid, reprodukcijske sposobnosti, zdrave kosti, zobe, kožo in celice, dviguje pa tudi imunsko sposobnost); različne vrste vitamina B (ti izboljšujejo presnovo, koristijo pa tudi živčevju, mišicam, jetrom, koži, lasem in očem), vitamin C (dviguje imunsko sposobnost telesa, varuje pred rakom in deluje protivnetno) in vitamin E (spodbuja proizvodnjo spolnih hormonov, zaradi česar šparglji slovijo kot naravni afrodiziak).

Za nameček pa v špargljih najdemo številne minerale (jod, fosfor, kalcij, žveplo, magnezij, baker, mangan in fluor) ter folno kislino, zaradi katere jih priporočajo predvsem nosečnicam, saj preprečuje napake pri novorojenčkih.

Več kot preveč razlogov torej, da šparglje vsaj enkrat uvrstite na vaš spomladanski jedilnik. In če slučajno potrebujete idejo, kako jih pripraviti, je vrhunski chef Andrej Smogavc za vas pripravil recept za slastno špargljevo rižoto. Mljask!

Špargljeva rižota by Andrej Smogavc

Sestavine:

– 500 g špargljev
– 400 g riža arborio
– 150 g šalotke
– 3,5 dcl jušne osnova
– 150 g masla
– 80 g sira parmezan
– sol
– beli poper.

Priprava:

Šalotko najprej sesekljamo in jo v kozici prepražimo, da zastekleni. Špargljem odlomimo oleseneli del in jih narežemo na kolobarje. Špargljev ne lupimo. Pripravljene šparglje in riž dodamo v kozico k šalotki. Pražimo toliko časa, da riž postekleni. Postopoma prilivamo jušno osnovo, da se riž skuha al’ dente. Na koncu vmešamo maslo in sir ter začinimo.

Pa dober tek!

 

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi