Domov ZdravjePrehrana Z uravnoteženo prehrano nad diabetes

Z uravnoteženo prehrano nad diabetes

10 ogledov

Diabetes tip 1 in tip 2 sta v Sloveniji in svetu močno razširjena, veliko pa k njegovemu širjenju pripomore nezdrav življenjski slog. Kako lahko s prehrano poskrbimo, da se tej nevarni bolezni izognemo oziroma jo omilimo, smo vprašali Mojco Cepuš, prehransko svetovalko, ki večino časa posveča preučevanju in poučevanju prehranjevanja ljudi s preveliko težo.

Mojca Cepuš bolj kot diete zagovarja spremenjeno in prilagojeno prehranjevanje, ki mu ljudje brez težav sledijo vse življenje ter tako uravnavajo težo in ohranjajo zdravje. »Diabetes tip 1 je skoraj v vseh primerih prirojen oziroma nastane zaradi okvar v telesu, tip 2 pa je bolezen, ki jo najpogosteje dobimo zaradi napačnega življenjskega stila. Pri prehrani moramo zelo paziti, da pojemo veliko surove zelenjave. Ostalo hrano moramo pravilno kombinirati, da je glikemični indeks celotnega obroka nizek. Glikemični indeks nam namreč pove, kako hitro se dvigne sladkor v krvi. Tako je priporočljivo, da se uživajo mešani obroki, ki vsebujejo polnovredna žita, stročnice, beljakovine in zelenjavo skupaj,« razlaga strokovnjakinja.

Sem diabetik. Kako naprej?
»Najprej se mora uvesti več manjših obrokov,« svetuje Cepuševa. Lahko imamo pet ali šest obrokov na dan, a vsak mora imeti primerno količini makrohranil, ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob in seveda vlaknin. »Povečati moramo količino zelenjave in jo, če se le da, vključiti v prav vsak obrok. Verjetno ni potrebno govoriti, da je treba iz prehrane izločiti vse predelane mesne izdelke ter vse izdelke iz belega sladkorja in bele moke. Tudi pri sadju moramo paziti, seveda ga moramo jesti, a se moramo opazovati in si meriti sladkor. Včasih je sadje zelo dober obrok, včasih pa ga je treba kombinirati s hrano, ki ima nižji glikemični indeks,« pojasnjuje.

O »dovoljenih« in »prepovedanih« živilih
»Odsvetujem predelane mesne izdelke, sladkarije, umetna sladila, mastno meso, izdelke iz bele moke in rafinirano sol. Priporočam pa stročnice, polnovredna žita, sadje, zelenjavo na 1001 način, ribe – skuše, losos, tunina -, oreščke in suho sadje, pri čemer naj si bolniki merijo sladkor,« pove sogovornica. Posebej moramo biti pozorni, da je vsak obrok uravnotežen. Večina obroka mora biti sestavljena iz zelenjave in stročnic, meso in žita naj bodo priloga. Zelenjavo moramo jesti najmanj dvakrat dnevno. S takšno prehrano se hitro zniža tudi telesna teža, kar močno pripomore k uravnavanju bolezni. »Ob pravilni prehrani tako lahko sladkor običajno uredimo že v nekaj dneh.«

Meso dvakrat tedensko, enako tudi ribe
Ne samo za sladkorne bolnike, tudi za vse druge je priporočljivo, da ne uživajo mesnih izdelkov, saj vsebujejo preveč dodatkov, ki dokazano škodujejo našemu zdravju. »Svetujem, da pusto meso uživate le dvakrat na teden. Beljakovine lahko namreč dobimo tudi iz polnovrednih žit in stročnic. Zaželene so tudi ribe, vendar prav tako le dva obroka na teden. Pri mesu v takšnih količinah je pomembno, da je brez vidne maščobe in da je kakovostno in če se le da, ekološko vzgojeno. Diabetes tip 2 je bolezen, katero se da odlično nadzorovati s prehrano. Poznam številne primere, ko se je bolezen popolnoma uravnala. Poznam tudi primere, ko se ljudje količino inzulina zmanjšali za 80 odstotkov. Diabetes tip 2 je ena izmed tistih sodobnih bolezni, ki jih najlažje uravnavamo s prehrano. Urejena prehrana ima poleg uravnanega sladkorja še druge prednosti, kot so med drugim nizka telesna teža, več energije in boljše počutje,« je pogovor zaključila Mojca Cepuš.

Vsakodnevna zdrava prehrana diabetika naj bo sestavljena tako, da so v njej hranilne snovi zastopane v naslednjem razmerju: 15 odstotkov beljakovin, 30 odstotkov maščob, 55-60 odstotkov ogljikovih hidratov.

Petkova solata (5 porcij)
1 manjši radič
1 skodelica kuhane čičerike
1 skodelica kuhane leče
3 žlice vložene koruze
1 konzerva tune, priporočamo Rio Mare
2 kisli kumarici
10 dag fete
pest oliv
1 paprika
1 paradižnik
1 čebula
2 stroka česna
sol, kis
3 žlice olivnega olja

Čebulo in česen sesekljamo, paradižnik, papriko, kumarici in feto narežemo na koščke in vse skupaj zmešamo s kuhano čičeriko, lečo in koruzo. Prelijemo s polivko iz soli, kisa in olja, potresemo s koščki tune in na koncu vmešamo še natrgane liste opranega radiča. Petkova solata je izdatna, ker je v njej najmanj deset sestavin, zato jo ponudimo kot glavno jed.

 

Miha Anžur

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi