Domov ZdravjePrehrana Za zdravje in dober okus

Za zdravje in dober okus

8 ogledov

Kdor se zaveda vseh pozitivnih vplivov na naše zdravje ob uživanju začimb oziroma zelišč, se potrudi in poskrbi, da jih ima vedno na dosegu roke. Zanje ni treba velikega prostora, prostrane zemlje, temveč le drobno lončnico ali pa mini vrtiček, ki ga je mogoče urediti tudi v urbanih naseljih.
Tia Kemperle
Bazilika
Le kdo ne pozna bazilike? Zelišče, ki izvira iz Indije in drugih tropskih področij Azije se pogosto uporablja pri kuhanju, nekoliko manj pa je znanega o njenih pozitivnih učinkih na naše zdravje. Poznamo več vrst bazilike, vse pa so prijetnega vonja in okusa, zato v sebi nosijo moč za popestritev marsikatere jedi, poleg tega pa so baziliko že v preteklosti uporabljali v medicinske namene. Neka študija je na primer dokazala, da to zelišče vsebuje visoko vrednost esencialnih olj, ki si bogata s PHENOLIC sestavinami in drugih naraavnih snovi, kot so POLYPHENOLS (flavonoidi in ANTHOCYANINS). Bazilika naj bi bila bogata z antioksidanti in naj bi vsebovala snovi, ki pomagajo pri težavah z artritisom, zmanjšujejo vnetja in otekline tudi do 73% v 24.ih urah po zdravljenju. Prav tako naj bi se uspešno zoperstavila znakom staranja in naj bi preprečevala škodo, ki jo povzročajo prosti radikali v jetrih, možganih in srcu.
Timijan
Tudi timijan je več kot le okusna začimba. Z njim je mogoče uspešno premagati težave z aknami, saj je poznan po svojih proti bakterisjkih učinkih, poleg tega naj bi sodeč po nekih raziskavah na živalih zniževal srčni utrip in s tem previsok krvni pritisk ter tudi zniževal raven holesterola. Timijanovo esencijalno olje se pogosto uporablja kot naraven blažilec kašlja, poleg tega naj bi spodbudil delovanje imunskega sistema, saj timijan vsebuje vitamin C, prav tako je dober vir vitamina A. Vas zanima še, za kaj ga boste lahko uporabili to poletje? Za odganjanje nadležnih komarjev. Nekaj listov timijana zmečkajte med dlanmi, s čimer naj bi se sprostila esenvcialna olja, ki ga komarji ne marajo. Strokovnjaki uporabljajo to zelišče tudi pri aromaterapijah in drugih terapevtskih namenih, saj naj bi njegova sestavina CARVACROL spodbujal nastajanje pozitivnih oblčutkov in skrbel za dobro voljo.
Majaron
Majaron, katerega izvor sega v Egipt in Arabijo, naj bi pomagal pri prebavnih težavah, nas varoval pred pogostimi boleznimi, imel naj bi proti vnetni učinek in naj bi skrbel za boljše psihično počutje. Majaron je pogosto prisoten v kulinariki, kot dodatek k juham, omakam, solatam, mesnim jedem … V kozmetiki ga uporabljajo v kremah za kožo, losjonih za telo, gelih za tuširanje in milih za kopel. Če ga redno uporabljamo v prehrani, pa je koristen tudi za naše zdravje. Vsebuje namreč antioksidante, vitamine in druge hranljive snovi. Zaradi njih je mogoče umiriti želodec in prebavni sistem, umirja slabost in trebušne krče, pomaga pri diareji, poleg tega pa tudi blagodejno vpliva na zniževanje holesterola in tudi krvnega pritiska, s čimer zmanjšuje tveganje za nastanek srčnih bolezni. Znan naj bi bil tudi po tem, da zmanjšuje stres in tudi čustvene reakcije.
Šetraj
Prijetno aromatični šetraj vsebuje veliko snovi, ki imajo antioksidativne lastnosti, ki preprečujejo nastanek bolezni. Fenoli pripomorejo k uničevanju bakterij, minerali in vitamini v njem pa poskrbijo za splošno dobro počutje. Železo, kalcij, magnezij, cink, selenij, vitamini, kot so B, A, C in drugi, so razlog, zaradi katerih se ga izplača imeti pri roki in ga tudi redno uživati.
Origano
V kuhinji je pogosto nepogrešljiv, saj popestri marsikatero jed. Poleg dobrega okusa in vonja, pa je tudi bogat z vitaminom K, ki ga pogosto spregledamo, a je pomemben za naše zdravje. Poleg tega vsebuje snovi, ki se učinkovito bojujejo proti bakterijam, anitioksidantov njem je izjemno veliko. Raziskava je pokazala, da naj bi imel origano na gram surove teže 42 krat več antioksidantnih aktivnosti kot jabolka, 30 krat več kot krompir, 12 krat več kot špomaranče in 4 krat več kot borovnice. Vsebuje vlaknine, tudi minerale, kot je izjemno pomembno železo, poleg tega je bogat z omega-3 maščobnimi kislinami in še bi lahko naštevali.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi