Domov ZdravjePrehrana Magnezij – protistresni mineral

Magnezij – protistresni mineral

48 ogledov

 

Športniki
Dolgi in topli poletni dnevi so čas večje navdušenosti nad telesnimi dejavnostmi, ki se lahko končajo tudi z neprijetnimi mišičnimi bolečinami. S pospešenim znojenjem pri športnih aktivnostih izgubljamo dragoceni mineral magnezij, zato je v izogib bolečim mišičnim krčem pomembno, da ga s čim nadomestimo. Pri tem pa pazimo, da poskrbimo za dodatni vnos tekočin in soli.
Z magnezijem, ki je poimenovan po grškem polotoku Magnesia, je povezanih kar 300 encimov v našem telesu. Kalcij skrbi za krčenje mišic, magnezij, ki je nekakšna protiutež kalciju, pa omogoča, da se mišica sprosti. Če ga ni dovolj, se v celicah ne more sprostiti energija, zato se lahko poveča splošna utrujenost in zmanjša mišična moč. Ker se mišice ne sprostijo in so bolj zategnjene, se pri večjih obremenitvah tudi lažje natrgajo. Pri znakih pomanjkanja magnezija, kot so nočni krči v mečih, trzanje očesnih vek, glavoboli ali mišična napetost po vadbi, je dobro pomisliti na večji vnos magnezija.
Poleg preprečevanja mišičnih krčev magnezij vpliva tudi na uravnavanje krvnega tlaka in srčnega ritma, zmanjšuje glavobole in preprečuje zaprtost.
Kdaj je treba paziti na zadosten vnos magnezija?
Odrasli dnevno potrebujemo med 300 in 400 miligramov magnezija, ob povečani aktivnosti, jemanju nekaterih zdravil za odvajanje vode ali pri uživanju večjih količin alkohola pa še več. Pogosto se pomanjkanje magnezija pojavlja pri diabetikih tipa 2, predvsem če bolezen ni pod nadzorom. Zaradi povečanega sladkorja v krvi se magnezij čezmerno izloča skozi ledvice, pomanjkanje pa se lahko pokaže s trzanjem mišic, krči, mišično oslabelostjo, zaprtostjo, glavobolom in utrujenostjo.
Vnos s hrano
Zaradi intenzivne pridelave rastlinska hrana vsebuje manj magnezija, manj pa ga dobimo tudi zaradi neprimerne priprave hrane. Absorpcija iz hrane je približno 50-odstotna, zmanjšujejo pa jo vlaknine, oksalna kislina, fitati ipd. Sodobni človek poje veliko energetsko bogate hrane, revne z esencialnimi hranili in magnezijem. Da bi zagotovili priporočen dnevni odmerek magnezija, bi morali pojesti nekaj manj kot kilogram in pol banan, 2,3 kilograma svinjine, štiri kilograme jajc, nekaj manj kot tri kilograme jagod ali dva kilograma krompirja. Primeri so navedeni za občutek glede vsebnosti magnezija v posameznih živilih. V Franciji, deželi izbrane hrane in dobre kulinarike, so ugotovili, da več kot 70 odstotkov moških in žensk dnevno ne zaužije dovolj velike količine magnezija, v Nemčiji pa je z magnezijem podhranjena več kot četrtina odraslega prebivalstva in več kot polovica deklic in mladih žensk, starih med 14 in 18 let.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi