Ni skrivnost, da ima kozarec kvalitetnega vina na dan, na naše zdravje pozitivni učinek. Če spijemo ekološkega, pa še dodatno poskrbimo za naše zdravje in vnos pomembnih snovi v naš organizem.
Veronika Bilban
Kozarec dobrega vina ob jedi lahko močno izboljša njen okus ter pripomore k nepozabni kulinarični izkušnji. Nemalokrat ravno premišljeno izbrano vino naredi piko na i popolnemu obedu. Prav tako je vino odlična izbira, kadar želimo razveseliti naše goste in jim izreči dobrodošlico. Dandanes je kozarec nalitega vina namreč simbol gostoljubja, družabnosti. Ne predstavlja zgolj tekočine, s katero se lahko razvajamo, temveč predstavlja popolno doživetje, izkušnjo, ki razveseljuje duha.
Vino je bilo priljubljeno že v daljni preteklosti. Že v starodavnem Rimu je bila pijača elite. Tudi v antični Grčiji so vino integrirali v filozofijo, religijo, umetnost, glasbo … Poznali so celo bogove vina, tako je bil Bakhus rimski bog vina, medtem ko se je v grški mitologiji bog vina imenoval Dioniz.
Kultura pitja
Glede na to, da je na razpolago že ogromno vrst vina, različnega okusa, vonja, barve, strukture, se je o nakupu najbolje posvetovati z vinarjem ali s prodajalcem. Njihovi nasveti vam lahko pomagajo, da boste resnično kupili tisto, kar si želite oziroma kar vam je všeč – pa naj gre za sladko vino, suho, belo, rdeče, peneče …
V naši kulturi se spodobi, da osebo ob tem, ko z njo nazdravimo, pogledamo v oči. Mnogi se držijo tudi pravila, da se roke ob nazdravljanju ne smejo križati. Ni problema, kadar nazdravimo z nekom, ki stoji ob nas, lahko pa se zaplete, če nas v krogu stoji več in želimo nazdraviti tistemu, ki je postavljen nasproti.
Če želite občutiti aromo, potem si v kozarec nalijte malenkost vina ter nežno zaokrožite s kozarcem. Še posebej stik rdečega vina z zrakom poudari njegov vonj, aromo. Celovita izkušnja pitja vina pa ne temelji le na kombinaciji vonja in okusa, temveč tudi pravilne temperature vina – le-ta naj bo pri rdečih vinih malenkost pod sobno, bela vina pa je priporočljivo imeti v hladilniku in piti hladnejša. Pomembna je tudi pravilna izbira kozarcev. Tisti za belo vino so običajno manjši kot za rdeče, prav tako vedno primite kozarec za pecelj, da se vam ne bo v roki segreval.
Strokovnjaki svetujejo, da vino pijemo v majhnih požirkih. Potem, ko ga srknemo, ga razporedimo po celotnih ustih, na to pa počakamo od 5 do 10 sekund, preden ga popijemo.
Seveda pa ne smemo zanemariti dejstva, da je pri pitju vina pomembna ne le količina zaužitega, temveč tudi kako in kaj pijemo ter kdaj. Če s pitjem pretiravamo, povečamo tveganje za nastanek zdravstvenih težav, če smo zmerni, pa lahko kozarec vina na dan našemu organizmu celo koristi.