Domov Zdravje Z brki v boj proti raku

Z brki v boj proti raku

9 ogledov

Mesec november, ki je bil proglašen za movember, je mesec, ki je namenjen zdravju moških, predvsem opozarjanju na raka prostate, mod, na duševno zdravje in preprečevanje samomora. Za rakom letno po svetu zboli več kot 12 milijonov ljudi, pri čemer je rak prostate najpogosteje diagnosticirana oblika raka pri moških.

Darjan Lapanje

Podatki Registra raka Republike Slovenije kažejo, da za rakom letno zboli skoraj 8000 moških. Med njimi je poleg nemelanomskega raka kože najpogostejši  rak prostate (20 %), sledijo pljučni rak, rak debelega črevesa in danke. Čeprav je rak mod redek, je najpogostejša zvrst raka pri mladih moških med 20 in 40 let. Podatki še kažejo, da bo do svojega 75. leta starosti zbolel eden od dveh moških, rojenih v Sloveniji leta 2018. Če vse te številke vzamemo v obzir, sta ozaveščanje in preventiva na tem področju vsekakor neprecenljiva.

Strokovnjaki opozarjajo, da so najpogostejši raki povezani z nezdravim življenjskim slogom, čezmernim sončenjem, nepravilno prehrano, kajenjem in prekomernim pitjem alkoholnih pijač, na kar pa zagotovo lahko vplivamo sami s spremembo življenjskega sloga.

Pomembno je zgodnje odkritje raka

Pomembno je tudi dejstvo, da je veliko vrst raka ozdravljivih, če jih le odkrijemo dovolj zgodaj, ko se še niso razširili drugam po telesu. Zato je zelo pomembno, da se moški odzovejo na vabilo presejalnega programa Svit, prepoznajo prve znake in simptome bolezni in takoj poiščejo zdravniško pomoč.  Pozno odkrita bolezen namreč zmanjša možnosti za uspešno zdravljenje.

Pri nas moški še vedno težko odkrito spregovorijo o bolezni, saj stereotipni »pravi moški« ne kaže bolečine in  gre k zdravniku šele takrat, ko je res že zelo hudo. Poleg tega so moški običajno manj pozorni na svoje telo in zdravje in za rakom zbolevajo pogosteje kot ženske. Vzrok za zanemarjanje zdravja je po ocenah strokovnjakov bodisi nevednost, prezaposlenost ali samo »moški ponos«, ki pojmuje vsako skrb zase kot izraz šibkosti.

Na srečo so dejavniki tveganja za razvoj vrste rakov poznani in se jim z dovolj odločnosti in volje lahko izognemo ter s tem zmanjšamo tveganje za nastanek bolezni. Ve se tudi, katere zgodnje znake in simptome povzročajo posamezni raki – njihova prepoznava omogoča, da maligno bolezen ugotovimo v zgodnji fazi, ko je ta še obvladljiva in so možnosti za ozdravitev visoke.

Zakaj Movember?

Leta 1999 se je skupina mladih moških iz avstralskega Adelaida odločila, da si bo v dobrodelne namene en mesec pustila rasti brke. Zbirali so denar za RSPCA (društvo proti mučenju živali). Fenomen se je z nekaj medijske izpostavljenosti hitro ukoreninil med prebivalstvom.

 

Leto 2004 pa je bilo nato nekakšna prelomnica za nošenje brkov, saj se je ravno tako v Avstraliji druga skupina moških odločila, da bodo njihovi brki v novembru rasli kot način ozaveščanja ljudi o raku prostate in depresiji pri moških. Fenomen se je hitro spreobrnil v gibanje, ki je zajelo praktično ves svet. Mesec november je tako postal movember (črko n je zamenjala m, kot začetnica besede »mustache«, kar v prevodu pomeni »brki«) ko je po vsem svetu še okrepljeno ozaveščanje javnosti o boleznih moških, ki so v mnogih primerih še vedno tabu tema.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi