Domov ZdravjeZdravo življenje Bakterije kot naše zaveznice

Bakterije kot naše zaveznice

2 ogledov

Probiotiki

Bakterije običajno povzročajo bolezni, toda znanstveni dokazi pričajo o tem, da lahko določena hrana in prehrambeni dodatki, v katerih so žive bakterije, preprečijo in celo zdravijo nekatere bolezni. Vse več ljudi zato uživa veliko teh koristnih mikroorganizmov, ki jih imenujemo probiotiki.

Probiotični prehrambeni izdelki vsebujejo mikroorganizme (zlasti iz rodu Lactobacillusin), ki predstavljajo naravno črevesno floro ter preprečujejo razrast bakterij, ki povzročajo bolezni v črevesju. V kliničnih študijah so strokovnjaki ugotovili, da probiotična terapija pomaga pri črevesnih boleznih, zavira razvoj alergij pri otrocih in lajša vaginalne in urološke težave pri ženskah. Poleg tega naj bi probiotiki pospeševali presnovo laktoze, blažili drisko, izboljšali delovanje imunskega sistema, celo nižali nivo holesterola v krvi ter zavirali raka na debelem črevesju.
Med najbolj priljubljenimi probiotičnimi živili so probiotični jogurti, čeprav probiotike najdemo tudi drugod – na primer v prehranskih dopolnilih, ki so na trgovskih policah v obliki tablet, kapsul, praškov ali kapljic.
Acidosalus je naraven pripravek, v katerem je visoka koncentracija živih bakterij, ki blokirajo rast in razvoj škodljivih bakterij in glivic v črevesju in sluznici. Med drugim je izjemno bogat s folno kislino, s katero pozitivno vplivamo na metabolizem v našem organizmu (varuje živčni sistem, skrbi za normalno rast in razvoj plodu pri nosečih ženskah, pomaga jetrom pri njihovem delovanju, pri celjenju ran itd.). Pripravek deluje antibiotično, saj preprečuje nastanek salmonele, candide, spodbuja črevesno floro, izboljšuje ten kože in jo pomaga očistiti …
Dobro je vedeti, da je probiotičnih prehranskih dopolnil ni priporočljivo kupovati na zalogo. Vedno preverite datum uporabe, upoštevajte navodila za shranjevanje, preverite navodilo za uporabo. Prav je, da preden se odločite zaužiti prehransko dopolnilo, premislite, zakaj ga potrebujete. Razlog navedite farmacevtu v lekarni oz. prodajalcu v specializiranih trgovinah, ki vam bo znal ustrezno svetovati o pravili izbiri.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi