Domov Odnosi in družinaPsihologija Bodite zdravi – vlagajte energijo v to, kar vas najbolj radosti

Bodite zdravi – vlagajte energijo v to, kar vas najbolj radosti

45 ogledov

Ašvatino pismo

»V zadnjih nekaj letih zadovoljna opažam, da sem krepkega zdravja. Ne spomnim se, kdaj sem zadnjič obiskala zdravnika. Letos pa se me je lotil prehlad. Ker prehlada ne pripisujem vremenu, ampak stresu, vidim, da sem ga ustvarila sama, saj letos proti koncu poletja dlje časa nisem bila tako čudovito miselno naravnana kot ponavadi. Veliko me je skrbelo. Zavedam se, da mi tega ne bi bilo treba … Vem, da mi ni treba imeti niti prehladov, čeprav po mnenju koga zahtevam preveč. Ker si ne bi rada povzročala stresa, me zanima, kakšen vsakodnevni pristop k življenju najtopleje priporočate? Vnaprej hvala za odgovor,« pravi Jasna iz Polzele.

Spoštovana ga. Jasna,

ljudje ponavadi sprašujejo, s katerim zdravilom naj odpravijo prehlad, toda vas zanima drugačno zdravilo: odnos do življenja, ki ne pozna skrbi oz. prehlada. Sami ste čudovit zgled in nikakor ne zahtevate preveč. Zdravje je človekovo naravno stanje. Le, ko človek dlje časa dela stvari, ki ga ne radostijo in si dela skrbi, troši svojo energijo, zniža svojo naravno visoko vibracijo in zboli. Bolezen namreč ne more obstajati v telesu z visoko vibracijo. Z vidika zavestnega ustvarjanja je naše zdravje odvisno od tega, v kaj vlagamo svojo energijo. Če jo vlagamo v nekaj, kar nas radosti, zdravje ohranjamo in krepimo. Če jo vlagamo v nekaj, kar nas ne radosti, to za nas, preprosto povedano, ni zdravo.

Ko energijo vlagate v misli in aktivnosti, ki se vam zdijo najprijetnejše, vlagate neposredno v svoje zdravje. Spomnite se, da vas vaše Notranje vodstvo vodi iz trenutka v trenutek, zato se lahko čez dan večkrat vprašate: »Kaj bi bilo v tem trenutku najprijetnejše?« Ali: »Kaj bi bilo najbolj navdušujoče?« Je to sprehod? Peka piškotov? Pogovor s prijateljem? Branje knjige? Ogled komedije? Nedeljena pozornost, namenjena projektu pred vami? Ali prepuščanje spokojni lepoti zvezdnate noči? Bodite iskreni do sebe in storite to. Priporočam vam, da to delate iz trenutka v trenutek. Najvišje navdušenje vsakomur pomeni kaj drugega, a ni naključje, da so mnogi ljudje, za katere uradna medicina ni imela več upanja, ozdraveli, ko so se enkrat odločili slediti svojemu najvišjemu navdušenju. Poleg tega je vedno več znanstvenih dokazov, da življenje z namenom in stvari, ki nas navdušujejo, znižujejo stres in krepijo imunski sistem.

Zdravje je najpomembnejše, vse ostalo je drugotnega pomena. Ko ste zdravi, veliko lažje razmišljate in delate druge stvari. Enako velja za vašo radost, ki je druga plat zdravja. Ko sledite svojemu najvišjemu navdušenju, veliko lažje razmišljate in delate druge stvari. Energija, ki jo v telesu sproža takšen odnos do življenja, neizmerno koristi vašemu imunskemu sistemu. To zdaj ugotavlja moderna nevroznanost, ki pravi, da prijetne misli v možganih sprožajo hormone sreče, kot so serotonin, dopamin in oxytocin, ki blagodejno vplivajo na naše počutje in krepijo zdravje. Šibka energija tistih stvari, ki nas ne radostijo, torej nima moči povzročiti znatnih pozitivnih sprememb na telesni ravni, česar pa ne moremo trditi za čisto, pozitivno energijo najvišjega navdušenja.

Iskren odgovor na vprašanje »Kaj bi bilo v tem trenutku najbolj navdušujoče?« je neposreden odgovor vašega Notranjega vodstva, ki vas vedno vodi k želenemu: ne le h krepkemu zdravju, temveč vsemu, kar ve, da si resnično želite. Prav zato mu najbolje sledite, ko iz trenutka v trenutek delate to, kar vas najbolj navdušuje.

»Toda to ni vedno lahko,« pravijo nekateri. Pogosto namreč ugotovijo, da se v svojih odnosih preveč prilagajajo, da bi lahko sledili svoji najvišji radosti. Ali pa skušajo ustrezati tujim merilom, da bi jih drugi sprejeli. Del najvišjega navdušenja je biti to, kar smo, in ko tudi drugim pustimo, da so, kar so, ohranjamo notranji mir, zadovoljstvo in ravnovesje ter avtomatično skrbimo za svoje zdravje.

»Toda najvišje navdušenje ni vedno koristno,« pravijo drugi. Strah jih je, da se bo zgodilo kaj slabega, če se prepustijo radosti, zato raje ostajajo zavestno manj srečni, a »vsaj varnejši pred razočaranji,« ki po njihovem mnenju nastopijo takoj, ko se toku prepustijo.

In tu je izziv: najvišja radost je varna, a tega ne moremo spoznati, če je ne sprejmemo kot neločljivi, neizbežni del sebe ter ji po svojih najboljših močeh pustimo, da nam razsvetljuje pot. Pojavi se vedno znova in ko si ne dovolimo žareti, potlačimo del sebe, zadušimo svoje naravno veselje in ustavimo tok življenjske energije, ki obnavlja celice, krepi zdravje, izpolnjuje srce … in naše želje. Spoznajte njeno lepoto. Pustite ji, da teče.

Ašvata – Nataša Martinčič, trenerka zavestnega ustvarjanja

Dragi bralci Bogastva zdravja, če tudi vi želite odgovor na svoje vprašanje, pišite na ashvata@ashvata.si

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi