Domov ZdravjeZdravo življenje Kdaj in kako nabiramo zdravilna zelišča

Kdaj in kako nabiramo zdravilna zelišča

40 ogledov

Pozdravljeni prijatelji zdravilnih rožic.


Čas prav neusmiljeno beži. Ob vseh dobrih sklepih, mi nikakor ne uspe zapise objaviti v rednih rokih. Upam da vam bodo kljub zamudi koristili.


V času dopustov poiščemo neokrnjene dele naše lepe narave in si naberemo rastlinic za lastne potrebe. Nabiramo samo tisto, kar res dobro poznamo. Kdaj in kako pa v spodnjih vrsticah.


Čas nabiranja zdravilnih rastlin


Zdravilne rastline nabiramo skozi vse leto glede na uporabnost zdravilnega dela rastline. Pri tem se držimo koledarja nabiranja zdravilnih rastlin, ki ga najdemo v večini dobrih zeliščarskih priročnikov ali ob opisih posameznih rastlin.  Vendar časov nabiranja ne smemo jemati preveč strogo, saj so odvisni od vremenskih razmer. Upoštevati je potrebno dolžino letnih časov, temperature, vlažnost in lego rastišča. Vse čase, ki jih navajajo koledarji nabiranja, je potrebno jemati kot povprečje.  


Nikoli ne nabiramo mokrih rastlin, tudi ne zjutraj, ko so še mokre od rose. Najboljši čas za nabiranje je dopoldne, ko se rosa posuši in še ni premočne sončne pripeke. Po daljšem deževju počakamo nekaj lepih sončnih dni in se šele nato  odpravimo na nabiranje. Prav tako ne nabiramo ob meglenih dnevih.


Vedno nabiram samo krepke in popolnoma zdrave rastline. Poškodovanih in obolelih rastlin ne nabiramo.


Močno dišeče rastline, ki vsebujejo obilico eteričnih olj, nabiramo vedno v vročem, suhem dnevu, pred poldnevom, ker imajo tedaj največ eteričnih olj. 


Tudi v večernih urah zdravilnih rastlin ne nabiramo, ker je takrat njihova zdravilna moč manjša.


Zapomnimo si, da nabiramo korenine in druge podzemne dele skoraj izključno spomladi pred cvetenjem ali po njem v jeseni.


Cela zelišča nabiramo na začetku cvetenja.


Cvetove nabiramo vedno samo na začetku in sredi cvetenja, nikoli ko že na pol odcvitajo. Tudi preostali deli odcvetele rastline niso več uporabni za zdravilne namene. Cvetove sivke nabiramo v popkih, cvetove črnega trna in gloga, ko se odprejo prvi cvetovi v socvetju.


Liste nabiramo popolnoma razvite, le pri brezi dajemo prednost mladim listom.


Plodove nabiramo zrele, plodove črnega trna šele po slani. Prav tako belo omelo nabiramo po prvi slani.


Pri nabiranju si lahko pomagamo s setvenim priročnikom Marie Thun, ki upošteva lunine ritme in loke.  Tako kot na vrtnine, luna vpliva tudi na zdravilne rastline.  Pri nabiranju upoštevamo razvrstitev po posameznih delih rastline. In sicer nabiramo ob:


         dnevih za korenino – korenine, gomolje, korenike, čebulice (vse podzemne dele) za zdravilne namene;


         dnevih za plod – nabiranje rastlin za čaje, nabiranje plodov za zdravilne namene


         dnevi za cvet –  nabiranje cvetov za zdravilne namene, na ta dan nabiramo tudi liste rastlin z veliko količino eteričnih olj (meta, melisa).                                                                                       .


Pri nabiranju zdravilnih zelišč prav tako upoštevamo neprimerne dneve, saj je takrat v rastlinah veliko manj zdravilnih učinkovin. Upoštevamo tudi lunine loke nad horizontom. Ob nižajočem loku nabiramo podzemne dele, ob dvigajočem loku pa nadzemne dele. Vedeti moramo, da dopoldne zemlja izdihuje, popoldne pa vdihuje. Sile se zjutraj usmerjajo iz zemlje navzgor – v zgornje dele rastline, popoldne in zvečer pa k spodnjim delom rastline in težijo v zemljo. Tudi to lahko s pridom uporabimo, da bodo naša zelišča vsebovala več zdravilnih učinkovin.


 


 Kako nabiramo zdravilne rastline


Za nabiranje zdravilnih rastlin se primerno oblečemo in obujemo. Priporočljivo je tudi primerno pokrivalo. Zdravilne rastline vedno nabiramo v zračne, trde posode. Primerne so razne košare, za manjše količine tudi papirnate ali bombažne vrečke. Plastične in polivinilaste vrečke niso primerne. Nabiramo samo tiste rastlinske dele, ki jih potrebujemo. Pri tem ravnamo previdno, da ne poškodujemo cele rastline. Nabiramo samo zdrave in nepoškodovane rastline. Pri nabiranju rastlinskih korenin pazimo, da ne izkopljemo vseh na istem kraju in jih s tem iztrebimo. Prav tako pustimo tudi nekaj cvetov, da se zasejejo za naslednje leto. Naberemo samo toliko rastlin, kot jih potrebujemo.  Zdravilne učinkovine se obdržijo v posušeni rastlini do naslednje sezone nabiranja, zato si ne delamo velikih zalog. Pri nabiranju cvetov in zelišč uporabljamo nožič ali škarje. Vedno nabiramo v eno posodo samo eno vrsto zdravilne rastline. Če nabiramo več vrst, vzamemo več posod. Nabranih rastlin ne tlačimo v posode, ker jih ob tem poškodujemo in s tem zmanjšamo zdravilnost.


Rastline nabiramo glede na njihove zdravilne dele. Če nabiramo celo zel, je ne pulimo s korenino, temveč jo odtrgamo ali odrežemo približno 15 cm nad zemljo. Pri rastlinah, ki imajo spodnje dele olesenele, porežemo le mehke dele vejic.


Lubje nabiramo spomladi, ko so rastline muževne. Takrat lubje najlaže odstranimo z vej in dobimo tudi najboljšo drogo. Pri tem ne smemo nikoli poškodovati debel in glavnih vej. Lubje in lesnate dele rastlin nabiramo vedno na majhnih vejah, ki jih z gladkim rezom odrežemo od glavnih vej.


Pri nabiranju plodov še posebej pazimo pri rastlinah, ki dozorevajo neenakomerno, npr. kumina, janež, itd., kjer porežemo posamezne kobule z zrelim semenom.


 


Če se držimo navedenih navodil, bodo naši produkti dosegli željen učinek.  Naslednjič si bomo ogledali, kako zelišča pravilno sušimo in shranjujemo.


Veliko lepih dopustniških potepanj vam želim in vse dobro.


 


 


 

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi