Domov ZdravjeZdravo življenje Kodeks, recept zdravega življenja

Kodeks, recept zdravega življenja

1 ogledov

Letošnji teden boja proti raku, ki poteka pod sloganom Zdravje je življenje – upoštevajte Evropski kodeks proti raku!, je v izteku. A Kodeks ostaja in prinaša nasvete, kako zmanjšati ogroženost s to boleznijo.

Nezdrav življenjski slog je namreč v večini primerov povezan z zbolevnostjo za rakom. Lani je pri nas za rakom na novo zbolelo več kot 13 tisoč ljudi. V Evropi in drugod po razvitem svetu so rakave bolezni iz leta v leto vse večji javnozdravstveni problem. Več kot polovica zbolelih ima enega od petih najpogostejših rakov: debelega črevesa in danke, pljuč, dojke, prostate ali kožni rak. Najpomembnejše rakave bolezni so bolj ali manj povezane z nezdravim življenjskim slogom: s kajenjem cigaret, nezdravim prehranjevanjem, s prekomerno telesno težo, pitjem alkoholnih pijač, premajhno telesno dejavnostjo, kožni rak pa s čezmernim sončenjem. Da bi zmanjšali možnost za zbolevnost za rakom, zdravniška stroka svetuje opustitev kajenja in omejitev pitja alkoholnih pijač, izogibajte se čezmernemu sončenju. Vzdržujte primerno telesno težo, povečajte telesno aktivnost in uživajte več zelenjave in sadja.

V Sloveniji imamo tudi tri presejalne programe, Zora, Dora in Svit; vsi trije so izjemnega pomena predvsem pri širjenju te bolezni. Zato se odzovite in ne vrzite vabila v koš.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi