Domov ZdravjeZdravo življenje Preprečite napihnjenost in ukrotite prebavo

Preprečite napihnjenost in ukrotite prebavo

49 ogledov

Naše telo. Tako učinkovit, popoln stroj, mi pa tako mačehovsko ravnamo z njim. Nekaj dejstev: v povprečju bi človek moral v enem dnevu zaužiti med 1,5 in 1,7 kilograma različne hrane, popiti dva do tri litre vode, 23 tisočkrat vdihniti, proizvesti dva litra sline in izločiti med enim in dvema litroma potu. In izvesti še nekaj tisoč drugih operacij.

»Smo zelo zapleten stroj, ki za svoje delovanje potrebuje pogonsko gorivo. Naše gorivo je hrana, ki omogoča, da organizem funkcionira in ohranja organe v zdravem stanju,« pojasnjuje Nada Štrovs, strokovna direktorica Studia Ank.

Prosti radikali in zakisanost
Nekatere prekrške delamo zavedno, mnogih se niti ne zavedamo. Neredni obroki, uživanje sladkarij in gaziranih pijač, prevelike količine ogljikovih hidratov, pretiravanje z beljakovinami in mastna hrana se nam maščujejo z zakisanostjo organizma in velikim številom prostih radikalov. To čutimo pogosto kod motnjo v prebavi – smo napihnjeni, občutimo nelagodje, pojavi se zapeka in pogosto smo nervozni.

Vse več mladih ima težave
»Napihnjenost in občutki nelagodja so pogost spremeljevalec prebavnih motenj. Občutek napihnjenosti se pojavi tudi kot spremljevalec občutljivosti na določena živila oziroma alergijskih reakcij,« pove Nada Štrovs in doda: »Motnjam in pojavom slabega počutja smo izpostavljeni vsi, ki ne upoštevamo navodil uravnotežene prehrane. V naši ambulanti se srečujemo s čedalje mlajšo populacijo, ki ima težave na tem področju, saj zakisanosti in kopičenju prostih radikalov sledi razvoj bolezni.«

Prehranske navade spremenimo šele, ko težave že čutimo
Vsak obrok, ki ga zaužijemo, bodisi doda bodisi odvzame nekaj zdravja in življenja. Tudi zato se moramo vprašati ali jemo zato, da živima ali živimo zato, da jemo. »Večina nas izbira hrano, ki nam zagotovi takojšnje dobro počutje, da prija našemu okusu. Pri tem ne razmišljamo, da pojedina danes lahko povzroči pogreb jutri. Šele ko se začnemo zavedati, kako močno učinkuje hrana na zdravje, začnemo spreminjati naše prehranske navade,« je prepričana sogovornica. »Najpogosteje nas v to spodbudi prav slabo počutje in občutek napihnjenosti.«

Kako ugotovimo napake?
»Izvor težav ugotavljam z diagnostičnim pregledom in pa tako imenovanim pregledom žive kapljice krvi. Spremembe in bolezni, ki se pojavljajo kot posledica zgrešenih prehranskih navad, so številne: razvoj sladkorne bolezni tipa 2, razvoj srčno-žilnih bolezni, mlajša populacija pa je vse bolj izpostavljena razvoju debelosti in alergijskim reakcijam,« pojasnjuje Štrovsova. Dodaja, da se zgodba vedno prične v prebavnem traktu in tam se mora tudi začeti reševanje.

***

Šest zapovedi
Po diagnosticiranju sprememb se izdela individualni načrt odpravljanja motenj in priporoča upoštevanje osnovnih pravil uravnotežene prehrane:

1. redni obroki, najmanj trikrat dnevno,
2. uživanje hrane, bogate z vlakninami: zaužiti moramo najmanj 20 do 30 gramov vlaknin dnevno (kruh iz neprečiščene moke, fižol, leča),
3. iz prehrane izločite sladke napitke, pecivo in čokolado,
4. jejte čim več svežega sadja in zelenjave,
5. nadzirajte vnos maščob, omejite uporabo soli, odrecite se alkoholu,
6. pijte vodo, od dva do tri litre dnevno.

Proč s čipsem, sladicami in mehurčki
»Izbira najprimernešega načina prehranjevanja je verjetno najbolj otipljiva in varna naložba v nas same, a zavedati se moramo, da sprememb ne bomo dosegli čez noč. Čudežev ni,« pravi Štrovsova in dodaja, da se po šestih tednih pokažejo prve pozitivne spremembe in se izboljša počutje. Šele po treh mesecih pa so učinki tudi vidni. »Menim, da je družina tista, ki bo otroka in mladostnika vzgajala tudi na področju zdrave in uranotežene prehrane. Hudo mi je, ko v trgovini opazujem polne nakupovalne vozčke gaziranih napitkov, sladic, čipsa in podobne hrane, ki naredi več škode kot koristi. Starši, na vas je, da vaš otrok je zdravo!« je pogovor zaključila strokovnjakinja.

 

Vanja Slobodnik

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi