Domov ZdravjeZdravo življenje Spirulina ali “zelena kri”

Spirulina ali “zelena kri”

5 ogledov

Prišli smo v najboljše obdobje (po Tradicionalni Kitajski Medicini) za razstrupitev oziroma detox našega telesa. Edinstvena alga, ki nam pomaga pri razstrupljanju našega telesa je spirulina. Nepogrešljiv del naših super dopolnil, saj je to edina alga, ki poleg tega da uspešno razstruplja tudi zelo uspešno krepi naše telo.

Kdo je spirulina?

Spirulina je prva alga na zemlji, ki v svojem DNK zapisu nosi uspešno evolucijo zemlje in človeštva. Je ena prvih oblik življenja na Zemlji, saj je med prvimi začela prispevati k oblikovanju in proizvajanju kisika, kar je omogočilo razvoj višjih oblikam na Zemlji.

Je nadnaravno SUPER dopolnilo!

Je zares super prehransko dopolnilo, saj vsebuje kar od 65 – 75 % rastlinskih proteinov, vsebuje 8 esencialnih aminokislin, bogata je z vitaminom A (beta karoten), B1, B2, B6, E in vitaminom K. Ta modro – zelena alga je ogromen vir klorofila, naravnih soli, encimov, antioksidantov. Vsebuje tudi železo, kalcij in druge minerale (tudi v sledeh). Potrjena je bila tudi iz strani World Health Organization (WHO). Zanimivost je, da ima spirulina veliko višjo vsebnost železa kot špinača in vsebuje veliko več beta karotena (vitamina A), kot pa korenje (Wolfe, Superfoods).

Spirulina nam pomaga, da smo bolj zdravi in vitalni!

Raziskave kažejo, da uživanje spiruline vpliva na upad holesterola v krvi in znižanju krvnega tlaka in s tem tudi zmanjšanju možnosti za nastanek srčno žilnih bolezni. Preprečuje poškodbe srca in srčnih zaklopk. Spodbuja in krepi naš imunski sistem, saj spodbuja proizvodnjo protiteles in zdrav odziv na alergije. Pomaga pri učenju, zbranosti, koncentraciji in spominu. Dokazano pa je bilo, da ohranja zdravje probiotikov v prebavilih (navadna zdravila nam uničijo makro in mikro floro v želodčni ter črevesni sluznici). Vsekakor je enkratna pomoč ljudem, ki so se borili z rakom in kemoterapijami, saj ščiti organizem. Raziskave kažejo tudi, da redno uživanje spiruline zmanjša resnosti kapi in izboljša okrevanje (Wolfe, Superfoods).

Za koga je uživanje spiruline zelo primerno?

Otroke, ki ne marajo zelenjave ali je ne morejo dovolj zaužiti oziroma imajo neuravnotežen vnos hrane. Najstnike v obdobju rasti in razvoja, ko potrebujejo “injekcijo” hranil.
Nosečnice, ki potrebujejo dodaten vir hranilnih snovi. Športnike in rekreativne športnike, ki potrebujejo dodatna hranila za vzdrževanje energije. Za bolnike ali ljudi, ki potrebujejo bolj kvalitetne hranilne snovi, ki pospešijo zdravljenje. Vegetarijance in vegane, ki potrebujejo dodatna hranila.

Kdo spiruline ne sme uživati!?

Ljudje, ki imajo postavljeno diagnozo hiperparatiroidizem (bolezen, ki je posledica povečane, nenadzorovane tvorbe in izločanja hormona parathormona (PTH) iz obščitniških žlez). Ljudje, ki imajo hude alergije na alge in morsko hrano ter bolniki , ki imajo zelo visoko vročino ali vročinski udar.

Kako uživamo spirulino?

Spirulino lahko uživamo, kadar želimo telo razstrupiti ali ga okrepiti. Je edina alga, ki telo tudi krepi in ne le razstruplja! Uporabimo jo lahko na več različnih načinov: jo dodamo v smoothie, posujemo po sadju, vmešamo v jogurt, zmešamo z limoninim sokom in popijemo,… O količini zaužitja in času se pogovorite s farmacevtom oziroma prodajalcem v specializiranih prodajalnah.

Spirulino lahko uporabljamo tudi za nego kože in telesa…

Spirulino uporabljamo tudi v kozmetične namene za globinsko (o)čiščenje kože. Maska za obraz globinsko očisti kožo in odpre zaprte pore, poleg tega deluje tudi hranilno, saj koži povrne hranilne snovi. Maska za telo pa deluje drenažno, razstruplja telo in uničuje oziroma zmanjšuje vidnost nadležnega celulita.

SUPER OČIŠČEVALNA MASKA ZA OBRAZ 2 V 1

Maska vsebuje spirulino in kurkumo. Spirulina kožo razstrupi, poleg tega pa jo tudi okrepi in ji povrne hranilne snovi. Kurkuma zdravi vnetja na in v koži. BIO kisla smetana pa koži povrne vlažnost in hidracijo.

– ½ čajne žličke spiruline

– ½ čajne žličke kurkume

– 2 – 3 čajni žlički BIO kisle smetane

Vse skupaj dobro zmešajte in si nanesite na obraz, vrat in dekolte. Delovati lahko pustite tudi do več ur ali celo noč, najmanj pa vsaj 60 minut. Sperite in kožo obvezno namažite z oljem (kokosovim, avokadovim, olje konoplje, olivno olje,…), da kožo še dodatno navlažite. Masko lahko uporabite 1 – 2 krat tedensko.

 

Tina Smolej, Dipl.m.s.

Center zdravja, lepote in dobrega počutja FIZIZ, Škofja Loka

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi