Bojan Petkovšek
Izogibati se moramo predelani hrani, ki vsebuje različne aditive, veliko sladkorja, umetnih sladil in skritih maščob. Uživajmo čim bolj naravno in če se le da, ekološko pridelano hrano, saj le-ta ne vsebuje pesticidov, ima pa veliko več vitaminov, mineralov in fitohranil, ki pomagajo ščititi prebavni trakt pred nekaterimi vrstami raka.
»Za uravnavanje prebave so zelo popularni mlečni izdelki, katerim so dodani probiotiki. Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki pozitivno vplivajo na ravnovesje črevesne mikroflore. Mleko in mlečni izdelki povzročajo težave pri ljudeh, ki imajo laktozno intoleranco, sindrom razdražljivega črevesja ali kronično črevesno bolezen, denimo ulcerozni kolitis in Crohnovo bolezen, zato jih morajo izključiti iz prehrane. Probiotiki pomagajo pri kronični črevesni bolezni, driski in zaprtju, zato ljudem s takšnimi težavami priporočamo, da probiotike uživajo v obliki praškov ali kapsul. Čisto navadni jogurt in kefir sta zelo dobra izbira za ljudi, ki nimajo omenjenih težav,« nam je povedala zdravnica družinske medicine, Marija Vovk.
Bodite pozorni na prehranske vlaknine
Za normalno prebavo in zmanjšanje tveganja za nastanek debelega črevesa je pomembna prehranska vlaknina, ki se nahaja samo v živilih rastlinskega izvora, kot so polnovredna žita, sadje, zelenjava in stročnice. Marija Vovk: »V prebavnem traktu topna prehranska vlaknina veže nase vodo, zato je blato mehkejše, ima večji volumen ter tako stimulira gibanje črevesa. To gibanje učvrsti mišice črevesa. Izboljšan črevesni tonus skupaj z vsebnostjo vode v blatu olajša izločanje. Prav tako pa prehranska vlaknina deluje kot probiotik, kar pomeni, da je hrana za dobre bakterije v debelem črevesu, pri tem se sintetizirajo nekateri vitamini B in vitamin K, nastajajo pa plini, ki povzročajo napenjanje.« Na ljudi z občutljivim črevesjem lahko negativno vpliva maltitol, ki je sladkorni alkohol in ga najdemo v skoraj vseh žvečilnih gumijih in bonbonih brez sladkorja.
Tri do pet obrokov razporedimo čez dan
Redni enakomerno porazdeljeni obroki, vrsta hrane, ki jo uživamo, prostor kjer jemo, ljudje s katerimi jemo, tekočina, ki jo uživamo, so za prebavo zelo pomembni dejavniki. Zdravo prehranjevanje pomeni, da jemo z vsemi našimi čutili. Pri jedi moramo biti sproščeni in v mirnem okolju, ker tudi energija prostora vpliva na počutje ob hranjenju in posledično na prebavo. Pomembno je, da hrano dobro prežvečimo, saj se prebava začne že v ustih. Poslušati moramo svoje telo in se naučiti prepoznati signale, kdaj ima dovolj hrane. Za hrano si moramo vzeti čas, se umiriti in uživati. Velikost obrokov je, glede na potrebe po energiji in hranilih, različna za vsakega posameznika. Prevelika količina hrane v želodcu lahko povzroči refluks in zgago. Tri do pet obrokov razporedimo čez celi dan, pazimo na vmesne prigrizke in vrsto tekočine, ko jo uživamo. Glavna obroka sta zajtrk in kosilo, večerja naj bo skromna in vsaj tri ure pred spanjem. Ne jejmo iz navade, za zabavo, udobje, zaradi družbe, žalosti, stresa ali dolgčasa. Jejmo takrat, ko smo zares lačni. Sadje jejmo zjutraj na tešče ali za malico med glavnimi obroki. Tekočino pijemo pred obrokom in nikoli takoj po obroku, saj razredčimo prebavne sokove in poslabšamo prebavo ter lahko povzročimo refluks in zgago.
Žejni ne smemo biti, preveč pa tudi ni dobro
Človeško telo je iz 75 odstotkov vode in brez nje ne moremo preživeti. Potrebe po vodi so odvisne od starosti, aktivnosti, klime, prehrane … Zaradi premalo vode v telesu smo lahko utrujeni, lačni, imamo glavobol ali željo po sladkem. Preveč vode v telesu pa lahko povzroči neravnovesje mineralov in moti spanec. Okvirna vrednost priporočene dnevne količine tekočine je okrog dva litra.
Najboljša sta voda in nesladkan čaj
Tekočina je nujno potrebna za normalno delovanje črevesja in redno odvajanje blata. Najboljša izbira so voda in nesladkani čaji. Pri težavah s prebavo in prebavili pomaga naravna mineralna voda Donat Mg. Pitje Donata Mg pospešuje praznjenje in čiščenje črevesja in nadomešča pomembne minerale, predvsem magnezij, izboljšuje prekrvavitev želodčne sluznice in nevtralizira kisli želodčni sok ter tako pomaga pri napenjanju, zgagi, spahovanju in gastritisu. »Izogibajmo se gaziranim pijačam, pijačam z umetnimi sladili in sladkorjem, sadnim sirupom, vodam z okusi in podobnim napitkom, saj nimajo hranilne vrednosti in negativno vplivajo na celotno telo. Umetna sladila imajo lahko odvajalni učinek,« pojasnjuje zdravnica in dodaja, da alkohol ne potrebuje prebave in se lahko hitro absorbira. »Petino se ga absorbira skozi stene praznega želodca in doseže možgane v minuti,« razlaga Marija Vovk.
Alkohol je potencialno toksičen
Ogljikovi hidrati upočasnijo absorbcijo alkohola, prigrizki z veliko maščob pa upočasnijo peristaltiko in zadržijo alkohol dlje v želodcu. Razgradnja alkohola se začne že v želodcu z encimom alkohol dehidrogenazo, ki lahko zmanjša količino alkohola, ki gre v kri, za 20 odstotkov. Ženske proizvajajo manj tega encima kot moški, zato absorbirajo tretjino več alkohola iz enake količine alkoholne pijače. V tankem črevesu se alkohol hitro absorbira in ima prednost pri metabolizmu pred ostalimi hranili. Telo ne more shranjevati alkohola in je potencialno toksičen. Uživanje alkohola poveča tveganje za nastanek različnih vrst raka prebavnega trakta in slabo prehranjenost organizma. Alkohol pa ima tudi visoko energijsko vrednost, kar sedem kilokalorij na gram. »Uživajmo ga zmerno, kar pomeni največ eno alkoholno pijačo na dan, na primer kozarec vina. Če se le da, pa se alkoholu raje izognimo,« še svetuje strokovnjakinja.
DOBRO JE VEDETI
1/3 več alkohola iz enake količine alkoholne pijače absorbirajo ženske, saj proizvajajo manj encima alkohol dehidrogenaze kot moški.
7 kilokalorij na gram je energijska vrednost alkohola.
1/5 zaužitega alkohola se absorbira skozi stene praznega želodca in doseže možgane v eni minuti.