Domov ZdravjeZdravo življenje Zaščitite tudi oči

Zaščitite tudi oči

5 ogledov

Zaščita pred soncem ne pomeni samo skrb za našo kožo, temveč tudi naše oči. Ravno zato je pomembno, da si priskrbite kvalitetna sončna očala. Po nasvete o pravilni izbiri smo se odpravili v Optiko Petra, v Šentjur pri Celju ter k sogovornici Petri Voga Kumer.
TIA KEMPERLE
Na kaj moramo biti pozorni, kadar kupujemo sončna očala? Na kvaliteto, obliko, morda modni trend?
Ko se odločimo za nakup sončnih očal, moramo najti očala, ki so nam všeč, kajti tako je že lažja izbira. Zaradi velike in pestre ponudbe se težko mnogi odločijo. Včasih pri nekaterih kupcih pretehta cena, vendar moramo biti pozorni pri nakupu na to, da so očala dobra zaščita za oči , so udobne in da so tudi modne. Sončna očala so predvsem nujna za zaščito oči pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki. Medicinski pripomoček so v primerih, ko varujejo oči pred nastankom sive mrene, degeneracijami makule in poškodbami roženice ter spremembami na veznici oziroma mrežnici. Poleg tega so lahko priljubljen modni dodatek

Kako prepoznati kvalitetna očala? Katere so tiste specifike, na katere mora biti kupec pozoren? UV zaščita ali še kaj drugega?
Očala, ki jih kupimo v optiki imajo vse certifikate oz. navodila za uporabo sončnih očal, na katerih je napisano vse potrebno od standardov , do garancije , pravilnega ravnanja z očali in shranjevanja. Ko izbirate sončna očala, vedno poiščite oznako, ki označuje, koliko UV žarkov zaustavijo leče. Izberite očala, ki zaustavijo vsaj 99 odstotkov UVB žarkov in 95 UVA žarkov. Oznaka UV 400 ali stoodstotna UV-zaščita naj bi bila zagotovilo kakovosti.

Kako pa je z barvami? Včasih so bila stekla zatemnjena (temne barve), zdaj so že modra, rumena …
Barve stekel igrajo zelo pomembno vlogo pri sami prepustnosti svetlobe do oči. Razumljivo je, da si barvo izbiramo po lastnem okusu, vendar je dobro upoštevati nasvete optikov pri izbiri prave barve stekel. Vsaka barva stekel igra določeno vlogo pri prepustnosti svetlobe.
Siva barva znižuje kontrast, vendar ne popači barv.
-Rjava in jantar znižujeta bleščanje, vključujoč bleščanje, ki nastane na podlagi modre frekvence sončne svetlobe in povzroči lesketanje objektov. Popačita barve veliko bolj kot siva.
-Rumena barva bolje preprečuje lesk, ki nastane zaradi modre svetlobe, kot rjava. Zaradi tega je vid bolj oster, a so tudi barve veliko bolj popačene.
Zelena preprečuje bleščanje in pomaga filtrirat modro svetlobo. Omogoča dober kontrast in vidljivost.
Roza obarvana stekla so lahko dobra izbira, če ste navdušeni nad vodnimi športi in ostalimi aktivnostmi na prostem, saj nudijo zelo dober kontrast.
Bleščanje, ne glede, kako temen je odtenek vaših očal ali kako učinkovito ščitijo pred UV žarki, očala ne bodo nujno preprečila. Bleščanje včasih povzroča odsevna svetloba – pogosto z vodne gladine ali cestne površine, ki ga je mogoče zmanjšati samo s polariziranimi stekli. Polarizacija polaroid popolnoma zavira sončne žarke samo na vodoravni osi in je zelo učinkovita pri sončnih očalih. Polarizacijska stekla so še posebej uporabna za tiste, ki se ukvarjajo s snežnimi ali vodnimi športi, saj zavirajo odsevanje iz površin, zaradi česar je gledanje v teh okoljih tako neprijetno.

Ali svetujete, da tudi že otroci nosijo sončna očala?
Odgovor je vsekakor da. Otroško oko, ki je v razvoju, je veliko bolj občutljivo na UV svetlobo in zato je zelo pomembno, da oči otrok primerno zaščitimo. Tukaj pridejo v poštev le kvalitetna sončna očala kupljena pri optikih, saj vam le-ti lahko nudijo zagotovilo, da ste vašemu otroku kupili sončna očala s popolno UV in UVA zaščito. Bodite pozorni, kadar gre za zaščito otrokovih oči.

Imate kakšen nasvet, kako jih navaditi nanje?
Očala morajo biti iz prožnega materiala , da jih ne tiščijo, pisanih barv, in lahke. Otrokom morajo biti všeč na prvo njihovo rokovanje.

Ali je cena vedno sorazmerna s kvaliteto sončnih očal?
Stili in oblike očal se menjujejo iz leta v leto, enako kot vsa ostala moda, vendar ne tako hitro , da bi bila modna smo eno sezono. In ker ni nujno, da so sončna očala draga, da bi bila funkcionalna, vam ni treba skrbeti, da boste za sončna očala porabili celo premoženje. Za “dizajnerska” ali za specialna očala, kot so recimo očala primerna za šport itd. morda odštejemo nekaj več kot za ostala, a zagotovo tudi takšna moramo najti za nam sprejemljivo ceno

Še kakšen nasvet pri nakupu sončnih očal?
Če ste si že izbrali obliko očal in ste se odločili za nakup, potem poizkusite čim več različnih modelov in prosite optika, da vam dovoli, da jih pomerite kar zunaj na soncu. Le tako boste zagotovo izbrali primerno zatemnjena očala zase ter s primerno zaščito za vaše oči.
Dober vid igra pomembno vlogo v skoraj vseh vidikih življenja. Raznovrstna ponudba kakovosti očal, ki so vam danes na voljo, lahko ponudi marsikaj – da uživate v čistem vidu, obenem pa izrazite sebe in svoj modni slog

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi