Domov ZdravjeZdravo življenje Zaspite kot dojenček

Zaspite kot dojenček

2 ogledov

Spanje
Zaspite kot dojenček
Več dejavnikov vpliva na to, kako ponoči spimo – čas, ko se odpravimo v posteljo, spalne navade, življenjski slog, prehrana, stres in še bi lahko naštevali. Z upoštevanjem nekaterih nasvetov boste maksimalno izkoristili nočne ure za počitek, regeneracijo telesa, si povrnili moč, čustveno ravnovesje in energijo.

Če želite imeti trden spanec in mirno noč brez neprijetnosti, potem najprej spoznajte sami sebe. Opazujte se in preverite, koliko ur spanja sploh potrebujete. Nekateri posamezniki morajo spati vsaj osem ur v kosu, da lahko normalno funkcionirajo čez dan, medtem ko drugim zadošča že manjša količina počitka. Pomembno je tudi, da prisluhnete telesu, se mu prilagodite ter se odpravite spat ne prezgodaj in ne prepozno. Predvsem pa si uredite ritem spanja, kar pomeni, da pojdite v posteljo vsak dan ob približno istem času (tudi med vikendi!). Če vam spanca primanjkuje, ga nadomestite z dremanjem med dnevom, s čimer si boste napolnili baterije in se pripravili na nove izzive. V primeru, boste občutili zaspanost malo pred običajnim odhodom v posteljo, poiščite nekaj, da se boste zamotili. Umijte posodo, pokličite prijatelja, zložite perilo …
Čim več naravne svetlobe
Melatonin je hormon, ki nastaja v telesu ob izpostavljanju svetlobe. Telo ga proizvede več proti večeru, ko je okolica temnejša, da nas pripravi na spanec, medtem ko ga imamo čez dan precej manj. Naravno produkcijo melatonina pogosto zmoti moderen način življenja – ko več ur preživimo v pisarni brez naravne svetlobe, zvečer pa smo nemalokrat preveč izpostavljeni umetni svetlobi, ki seva iz televizijskega ali računalniškega ekrana ter ustavi njegovo tvorbo, zaradi česar posledično težje zaspimo. Strokovnjaki svetujejo, da zjutraj obraz nastavite naravni svetlobi, odvržete sončna očala, preživite čim več časa na prostem, dvignete rolete na oknih, delovno mizo si prestavite bližje k oknu, zvečer pa poskrbite, da bo spalnica odeta v temo.
Prijeten prostor z udobnim ležiščem
V spalnici mora zvečer in ponoči vladati ne le tema, temveč tudi tišina. Zaprite okna in preprečite hrupu, da bo vstopil v prostor, kjer počivate oziroma spite. Preden se odpravite v posteljo, spalnico dobro prezračite, da bo v njej prijetno hladno (od 18 do 20 stopinj Celzija), vsekakor pa poskrbite za udobno ležišče, primerne velikosti in trdote, ne pozabite niti na dober vzglavnik.
Rutina pred spanjem ter prehrana
Prav je, da vaše telo pripravite na spanec. Privoščite si toplo, sproščujočo kopel, poslušajte nežno glasbo, posvetite se vašemu hobiju ali pa preberite zanimive vsebine iz kakšnih revij ali časopisov. Kako dobro boste spali, je odvisno tudi od vaših prehranjevalnih navad in rekreacije. Večerjo si pripravite dovolj zgodaj zvečer, vsaj dve uri pred spancem, da se ne bi pojavil neprijeten občutek v želodcu. Poskusite se izogibati težki, mastni in težko prebavljivi hrani, začimbam ali jedem, ki povzročajo zgago. Poleg tega se odrecite alkoholu, pitju kave in kajenju. Gibanje na prostem bo prav tako pripomoglo k temu, da boste spali kot dojenček.
Izogibajte se stresu
Imate naporne dneve v službi, se v domačem krogu soočate z nenehnimi konflikti, ste obremenjeni zaradi finančne stiske? Vse to so razlogi, ki vam ponoči kradejo spanec. Poiščite način, da se boste sprostili, da boste misli odvrnili od neprijetnih stvari ter se naučite tehnik sproščanja. Udeležite se tečajev meditacij, vadite jogo ali si pomagajte s pisanjem pozitivnih afirmacij. Morda bo pomagalo, če boste pred skokom v posteljo zaprli oči in globoko ter počasi dihali. Sprostite mišice v telesu in si predstavljajte, da ste na mirnem, lepem kraju, kjer ni skrbi in težav. Kadar vaše težave s spancem ne izginejo oziroma se že dlje časa borite z nespečnostjo, kljub vsem naštetim nasvetom, se zbujate utrujeni, brez volje in prave energije, morda celo z glavobolom, potem je čas, da obiščete zdravnika. Težav s spanjem namreč ne smemo podcenjevati.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi