Domov ZdravjePrehrana Inkovska hrana bogov

Inkovska hrana bogov

1 ogledov

Inkovska hrana bogov

Zdravilna moč škrlatne koruze

Škrlatna koruza (šp. Maiz Morado) sodi med super živila, saj dokazano pozitivno učinkuje na naše zdravje in počutje. Njena domovina je Peru, kjer raste v visokih Andih nad 3000 metrov nadmorske višine. Najstarejša znana vrsta škrlatne koruze je kculli, ki si je zaradi svoje sestave in učinkov pridobila svetoven sloves. Druge vrste, ki izhajajo iz nje, so s presajanjem v druge predele sveta izgubile svojo zdravilno moč. Ena med njimi je tudi rumena koruza, ki jo pridelujejo pri nas.

Antocianini so rastlinski pigmenti, ki proizvajajo modro, vijolično in rdečo barvo. Kot močni antioksidanti delujejo protivnetno in spodbujajo regeneracijo tkiv, zmanjšujejo raven škodljivega holesterola, pospešujejo cirkulacijo krvi ter nas varujejo pred različnimi boleznimi. Ti pigmenti naj bi še ščitili kapilare in krvne žile pred prostimi radikali ter spodbujali nastanek kolagena, zaradi katerega je naša koža bolj gladka in napeta. Škrlatna koruza vsebuje 12 različnih antocianinov. Najpomembnejši ter prisoten v največji količini je antocianin C3G, iz katerega organizem izdeluje hormon adiponektin. Osebe s prekomerno težo, slabim LDL holesterolom in sladkorno boleznijo imajo nizko raven adiponektina, kar je na primer razložil tudi dr. Oz, priznani ameriški zdravnik, v svoji oddaji na ameriški televiziji.
Raziskave so še pokazale, da bi nas naj prehrana bogata s pigmenti modre, vijolične in rdeče barve varovala pred določenimi rakastimi obolenji, srčno-žilnimi težavami in aterosklerozo, zniževala krvni pritisk in zmanjševala krvne strdke.
Zanimivo je, da nekateri celo trdijo, da živilo odpre šesto čakro – tretje oko, ki spodbuja intuicijo in odpira pot do duševne resnice. Čeprav antocianine vsebujejo tudi borovnice, rdeče zelje, jagode, češnje in drugo temno obarvano sadje ali zelenjava, jih je v škrlatni koruzi precej več, zaradi česar je rastlina še posebej priporočljiva za uživanje.

Vsestransko koristna
Poleg tega z vsebnostjo antioksidantov, vitamina C in E uničuje rakave celice in zavira rast tumorjev. Rastlina je še posebej učinkovita pri zdravljenju raka na debelem črevesu, saj pigmenti odpravljajo proste radikale, jih nevtralizirajo in jih naredijo neškodljive. Super živilo se odlično obnese še pri uravnavanju krvnega pritiska, ki mnogim ne prizanaša. Hiter tempo življenja, nezdrav način življenja, neprimerne prehranjevalne navade in nenehen stres ga namreč povečujejo, zaradi česar lahko nastanejo resne zdravstvene težave. Z uživanjem škrlatne koruze je mogoče odpraviti zapore v krvnih žilah, poleg tega preprečujejo nastajanje škodljivega LDL holesterola ter preko urina, potenja in črevesja odstranjujejo strupe oziroma nečistoče iz našega organizma. Tudi srčne težave so zvezda stalnica v našem vsakdanu, saj spadajo med najbolj pogoste bolezni sodobnega časa. Z vnosom antioksidantov, mikro hranil in vitaminov bomo poskrbeli za obnovo celic, cirkulacijo krvi in krvne žile, s čimer bomo ohranili naše srce v dobri kondiciji. Zavedati se je potrebno, da ima srce v našem organizmu pomembno vlogo, ki je ne smemo zanemarjati. Vsem organom v našem telesu dovaja hranila, kisik in vodo, zato da lahko nemoteno delujejo in ostajajo zdravi.

Za zdrav in lep videz
Staranje oslabi naš imunski sistem, naše telo pa z leti postaja bolj krhko in slabotno, zaradi česar je bolj dovzetno za nastanek in razvoj različnih bolezni. Z bojem proti staranju, pri čemer nam je v odlično pomoč ravno škrlatna koruza, povečujemo življenjsko dobo in skrbimo za energijo, vitalnost zaradi katerih lahko dlje časa in lažje uživamo aktivne dni. Vse bolj je priljubljena pri predstavnicah nežnejšega spola, saj je že vsesplošno znano, da med drugim vsebuje kolagen. Ta skrbi za pomlajevanje kože, naredi jo bolj mladostno, svežo, spočito, na obrazu pa se zmanjšajo tudi gubice.

Mnogi so prepričani, da rastline, ki rastejo v ekstremnih pogojih potrebujejo ekstremno dobre rešitve za preživetje, zato so tako zelo bogate s hranili in posledično dobre za naše zdravje. Škrlatna koruza, ki so jo Inki imenovali ‘hrana bogov’, je zagotovo ena med njimi, saj raste v perujskem visokogorju. Kot prehransko dopolnilo se zmeljejo tako storž kot zrna, kar dokazano najbolj učinkuje na človeški organizem

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi