Znate počivati?

34 ogledov

Ko govorimo o počitku, imamo največkrat v mislih predvsem spanje. In res, spanje je tista vrsta počitka, brez katere ljudje enostavno ne moremo preživeti. Kljub vsemu pa pozabljamo, da morata naše telo in naš um biti deležna tudi drugih oblik počitka. V današnjem hitrem načinu življenja se večina ljudi dnevno bori s stresom, utrujenostjo in pomanjkanjem energije. Vsakodnevne obveznosti, zahtevna delovna mesta in skokovit tehnološki napredek so le nekateri izmed dejavnikov, ki so vzrok za tako stanje. Prav zato je pomembno, da vemo, kakšna vrsta počitka je najbolj učinkovita za regeneracijo v telesu in ponovno vzpostavitev ravnovesja našega uma.

Mitja Pirc

Preden vam razkrijemo, katere so po dognanjih strokovnjakov najbolj učinkovite vrste počitka, je pomembno razumeti, zakaj je počitek tako zelo nujen za naše telo in naš um. Medtem ko počivamo, se naše telo in um namreč obnavljata, regenerirata in krepita svoje sposobnosti. Fizični in psihični stres povzročata izčrpanost in škodljivo vplivata na naše zdravje, prav počitek pa je tisti, ki nam omogoča, da zmanjšamo raven stresnih hormonov, izboljšamo spanec, okrepimo imunski sistem in si povrnemo energijo.

Več vrst počitka

V grobem bi počitek lahko razdelili na fizičnega in mentalnega. Fizični počitek je pomemben za regeneracijo telesa oz. obnovo mišic. Vključuje seveda spanje, poleg tega pa tudi vsem dobro znano lenarjenje, pa sproščujoče masaže, kopeli in druge dejavnosti, ki pomagajo zmanjšati napetost v mišicah. Mogoče bo zvenelo kontradiktorno, a tudi redna vadba je ključnega pomena za krepitev telesa in spodbujanje regeneracije. Počitek za telo je še posebej koristen za tiste, ki se ukvarjajo s fizično zahtevnimi dejavnostmi ali športom.

Nikakor pa ne smemo pozabiti na mentalni počitek, saj si mora tako kot telo odpočiti tudi um. Mentalni počitek vključuje dejavnosti, ki zmanjšujejo stres in spodbujajo sprostitev uma. Med najučinkovitejše metode spadajo meditacija, joga, dihalne tehnike, hoja v naravi, branje, poslušanje glasbe in druge dejavnosti, ki nas pomirjajo in nam pomagajo, da se osredotočajo na trenutek »tukaj in zdaj«.

Kaj je najbolj učinkovito?

Da bi našli odgovor na to vprašanje, so bile v preteklosti izveden številne obsežne študije, v katerih je sodelovalo več tisoč prostovoljcev, ki so se udeležili različnih vrst počitka in nato ocenili vpliv le-teh na njihovo počutje. Rezultati so pokazali, da najboljše rezultate prinaša kombinacija fizičnega in mentalnega počitka.

Prostovoljci, ki so kombinirali sproščujočo fizično aktivnost, na primer joga ali sprehod, z mentalno sprostitvijo, kot sta meditacija ali branje, so poročali o največji stopnji sprostitve in občutka »svežine«. Takšna kombinacija namreč omogoča telesu, da se sprosti in regenerira, hkrati pa umu zagotavlja potrebno sprostitev in umirjenost.

Ključnega pomena je torej, da si vsak dan vzamemo čas za sprostitev ter poskrbimo za svoje dobro počutje. Pri tem imejte v mislih, da je počitek enako pomemben kot aktivnost, saj nam omogoča, da ohranjamo notranje ravnovesje, posledično pa lahko učinkovito opravljamo svoje vsakodnevne obveznosti.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi