Pot pod noge!

9 ogledov

Poletje je pred vrati, z njim pa tudi daljši dnevi in več možnosti za rekreacijo v naravi. Ni skrivnost, da za boljše počutje in zdravo življenje ni dovolj samo zdrava prehrana, pač pa je zelo pomembno tudi gibanje. Karkoli bomo naredili, bo vsekakor boljše kot nič. Naj bo to kratka jutranja telovadba, da spodbudimo cirkulacijo, ali pa deset počepov, da se razgibamo – počutili se bomo bolje. Ena telesna aktivnost pa je tista, ki je primerna praktično za vse – hoja. 

Aleksandra Lamut

Večini ljudi tempo življenja in služba ne dopuščata, da bi bili telesno aktivni toliko, kot bi si želeli in kot bi bilo tudi potrebno za ohranitev zdravega življenjskega sloga. Raziskave namreč kažejo, da bi morili biti za boljšo telesno pripravljenost zmerno aktivni vsaj pol ure dnevno. Ker pa so naši dnevi vse prej kot predolgi, nam velikokrat zmanjka nekaj minut, ki bi jih namenili boljšemu počutju. 

Ključnega pomena je, da ta čas, ne glede na vse, najdemo in ga namenimo telesni aktivnosti. Najboljša vadba je po mnenju mnogih ravno hoja, saj gre za aktivnost, ki je za človeka najbolj naravna. Pomislite na prve korake vašega otroka. Tako on kot mi komaj čakamo, da bo shodil, saj se zavedamo, da je to ključni korak v njegovem razvoju. Od takrat naprej je vse drugače, saj ni več popolnoma nebogljeno bitje, ki zgolj leži in se smeji. Takrat se prične raziskovanje sveta, ki se nikoli ne konča. 

Zakaj je hoja dobra?

S tridesetminutnim sprehodom boste znižali krvni tlak, saj se boste sprostili in v svoj organizem vnesli kisik. Imeli boste tudi več energije za vsa ostala opravila, ki vas še čakajo v dnevu. Hoja je tudi super spremljevalka hujšanja, saj poleg porabe odvečnih kalorij vpliva tudi na boljšo presnovo. Strokovnjaki so si enotni tudi v tem, da boste s hojo lažje obvladovali depresijo in stres. Včasih nam do boljšega mentalnega zdravja pomaga že pogovor, zato naj vas na sprehodu spremlja tudi prijatelj, ki bo poslušal vaše težave. 

Na sprehod se lahko odpravite ne glede na starost ali vašo telesno pripravljenost. Tempo hoje prilagodite svojim zmožnostim, vsekakor pa je zmerno hitra hoja boljša od počasne, saj se vam bo povišal srčni utrip in sčasoma boste vaše telo pripeljali do boljše fizične pripravljenosti. Tudi če imate nekoliko slabša kolena, vam hoja ne bo škodila.

Na potep se odpravite v gozd, kjer boste obenem razgibali svoje telo in se nadihali svežega zraka. Ni pomembno, ali gremo na sprehod zjutraj, opoldne ali zvečer, pomembno je, da gremo. In kaj je najboljše pri vsem tem? Za hojo ne potrebujete članske izkaznice. Je povsem zastonj in dostopna vsakomur. Zato najdite v sebi otroško željo po korakanju in raziskovanju sveta in se podajte v čudoviti svet hoje.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi