Domov BivanjeDom Pravilna izbira parketa
Dom

Pravilna izbira parketa

11 ogledov

1. Za katero vrsto parketa naj se odločim?
V poplavi raznih vrst parketa (masivni parket, panelni oz. troslojni gotovi parket, dvoslojni parket) se srečamo pred dilemo, kateri parket je primeren za nas.
DVOSLOJNI GOTOVI PARKET: V primeru da imamo estrihe na talno ogrevanje, je pravilna izbira dvoslojni parket. Parket je tanjši in v bistvu sestavljen iz 6 slojne plošče, katera prepreči delovanje lesa. Skupna debelina dvoslojnega parketa znaša 10 – 14 mm. Zgornji sloj je iz lamele trdega lesa (vrsta glede na izbor kupca) debeline 3,5 – 5 mm, medtem ko je spodnji lahko iz vezane plošče breza, hdf-a, smreke, hrasta. Najbolj primeren spodnji sloj za polaganje na estrihe s talnim ogrevanjem je brezova vezana plošča. Sloja sta zlepljena z lepilom. Površina parketa je strojno obdelana – lakirana, oljena ali krtačena. Standardne dimenzije parketnih deščic gotovega dvoslojnega parketa se gibajo v razponu dolžina 400-2000 mm in širina 70–220 mm. (več na http://valles.si/gotovi-parket)
PANELNI PARKET: Prednost troslojnega parketa je predvsem v nižji ceni na račun slabše kvalitete spodnjega sloja ter klik sistemom, kateri omogoča postavljanje brez lepljenja. Zaradi nižje cene in hitrega polaganja je namenjen predvsem za polaganje na večjih objektih (stanovanja, hoteli, poslovni prostori). Troslojni parket je pogojno primeren za polaganje na talno gretje.
Skupna debelina troslojnega parketa znaša 15 mm. Zgornji sloj je iz lamele, v glavnem iz trdega lesa (vrsta glede na izbor kupca) debeline 4 mm, srednji sloj je iz deščice mehkega lesa (jelovine) debeline 9 mm, spodnji sloj pa je iz jelovega furnirja debeline 2 mm. (več na http://valles.si/troslojni-parket)
MASIVNI PARKET: V primeru da nimamo tal s toplovodnim talnim ogrevanjem je masivni parket prava izbira. Je naravna talna obloga, ki se uporablja že stoletja. Ker ga je mogoče obnavljati, velja za trajno talno oblogo za več generacij. Lesena tla je enostavno vzdrževati, so primerna za ljudi z alergijami, so antistatična, obogatijo prostor ter mu dajo posebno toplino. Edina slabost masivnega parketa v primerjavi z večslojnimi parketi je večje delovanje.

2. Katero vrsto lesa naj izberem?

Pri izbiri vrste parketa bi lahko rekli, da velja rek: » ni vse lepo, kar se sveti«. Zavedati se moramo, da izbiramo talno oblogo, katera bo izpostavljena različnim udarcem, razlitju tekočin, mehanskim poškodbam … Pri vrstah lesa ločimo trde (hrast, bukev, jatoba…) in mehke drevesne vrste (smreka, macesen, oreh …). Najbolj priljubljena talna obloga je zagotovo hrast, katerega je mogoče dobiti v različnih barvnih odtenkih.
Pri izbiri vrste lesa igra pomembno vlogo tudi prostor, kamor se bo položil parket. Ali govorimo o spalnih, bivalnih prostorih ali kopalnici.
Vse več kupcev se odloča za parket teak v kopalnici. Dejansko smo v kopalnici največkrat bosi in v direktnem stiku z lesom. Teak velja za najstabilnejšo in najodpornejšo drevesno vrsto.

3. Večna dilema: lakiran ali oljen parket?

Vsaka izmed obeh opcij ima svoje prednosti in slabosti. Če bi se moral sam odločiti bi v dneve in kuhinjske prostore postavil oljen parket, v sobe pa lakiran parket. Razlog je sledeči: dnevni prostori so bolj obremenjeni in lažje pride do poškodbe parketa oziroma do razlitja tekočin. Oljen parket se da lokalno popravljat in je lepšega bolj naravnega izgleda. V sobe bi dal lakiran ultra mat parket z nizko stopnjo sijaja, ker je manj vzdrževanja in je zelo podoben oljenemu parketu.

Kadar se odločamo o izbiri toniranega parketa (recimo beljen hrast) v temno ali beljeno opcijo moramo paziti, da ne izberemo preveč temno toniranega in beljenega parketa. Tak parket je zelo občutljiv in se ga zelo težko lokalno popravlja.

Pri izbiri oljenega parketa je zelo pomembno, s katerim oljem je parket oljen. Najboljša izbira je olje, ki vsebuje vosek. Sami pri oljenju parketa uporabljamo OSMO olja, ki so se v različnih testih, ki smo jih opravili, pokazala za najbolj odporna na razlitja tekočin in madeže.

OLJEN PARKET
PREDNOSTI:
– Naraven videz lesa
– Možno lokalno popravljanje
– Manj vidne odrgnine in praske
SLABOSTI:
– Več vzdrževanja
1x na dve leti ga je potrebno osvežiti, več na https://www.youtube.com/watch?v=2qycpn8SJ40

LAKIRAN PARKET:
PREDNOSTI:
– Manj vzdrževanja.
– Bolj odporen na madeže in razlitja tekočin.
SLABOSTI:
– Ni mogoče lokalno popravljanje.
– Les ni tako naravnega videza kot pri oljenem parketu.

Povzetek

Lakiran parket je primernejši za uporabnike, ki se ne nameravajo toliko ukvarjati s čiščenjem in vzdrževanjem parketa. Morda lahko zaključimo, da je bolj hvaležen za uporabo, medtem ko moramo oljenemu parketu posvečati več časa in truda.
Glede na to, da je sedaj trend bio in natur lahko damo eno točko več oljenemu parketu. Na vprašanje, katera površina je boljša, žal nimam odgovora. Vsakemu prostoru je potrebno »prisluhniti« in skleniti kompromis med posameznimi prednostmi/slabostmi.

4. Kaj je pomembno vedeti preden se odločite za nakup gotovega parketa?
V poplavi ponudnikov in parketov različnih obdelav in cenovnih razredov se je zelo težko odločiti, kateri parket bi bil primeren za naš dom.
Ko izbiramo parket moramo upoštevati, da je to izdelek, ki nam bo krasil domače okolje dolgo časa, zato je prava izbira pomemben dejavnik. Parketa ne smemo ovrednotiti enako kot določene kose pohištva, ki ga lahko zamenjamo kadarkoli z novejšim. Menjava parketa je zapleten postopek, pri tem delu se srečujemo z raznimi poškodbami sten, tal in drugih elementov prostora, zato je prava odločitev res dobrodošla. Poleg tega predstavlja velik strošek.
SPODNJA PODLAGA PARKETA:
Obstajajo različni tipi podlag z različnimi cenami. Podlaga iz brezove vezane plošče se uporablja skoraj ekskluzivno za dvoslojne parkete in je dokazano najprimernejša za polaganje parketa na talno ogrevanje. Taki parketi imajo približno 20 – 40 % višjo ceno od ostalih podlag. Brezovo vezano ploščo ne smemo primerjati z vezano ploščo, katere je azijskega porekla. Ta je izmenično mešana z različnimi vrstami lesa, ima bistveno nižjo ceno in kvaliteto. Prednost vezane plošče breza pred drugimi tipi podlag: Topol, smreka (večje delovanje parketa posledično nastanejo večji razmaki med parketi, večja odstopanja v debelini, slabša torzijska stabilnost.) Bor, Jesen, hrast (uporablja se ekskluzivno za neprofesionalne nižje cenovne parkete), HDF najcenejša podlaga nižje kvalitete, podobna kvaliteti azijske breze.
VRHNJA PLAST:
Razlikujemo tri kategorije: Ekonomičen parket z vrhnjo pastjo 2-3 mm parketi, ki jih najdemo v večjih hobby centrih, industrijska proizvodnja, usmerjena predvsem veliki distribuciji, kjer je bistvenega pomena nizka cena (taki parketi imajo prednostno ceno glede na druge, toda trajajo veliko manj). Profesionalni parket z vrhnjo plastjo 3,5-4, parketi – namenjeni profesionalnim parketarjem ali specializirani prodaji; tukaj je zelo pomembno ponuditi parket dobre kvalitete z večjo garancijo trajanja. Razkošen parket z vrhnjo plastjo 4 mm – so parketi višje cenovnega ranga evropskega porekla s podaljšano garancijo, večinoma s spodnjim slojem brezove vezane plošče.
KRAJ IZDELAVE :
Cena parketa je odvisna tudi od države, kjer je bil proizveden, zaradi dveh razlogov . Stroški dela (proizvodnja v Nemčiji, Italiji … je dražja kot proizvodnja na Kitajskem, zaposleni so bolj strokovno usposobljeni, materiali so boljši, lepila so z manj formaldehida …), predpisi v nekaterih državah so bolj ostri. Najbolj pomembna stvar ni ugotoviti kraj proizvodnje, temveč ali so bili izpolnjeni normativi. Svetujemo vedno povprašati po originalnih certifikatih parketa , lepila ter olja in laka.
INDUSTRIJSKA ALI OBRTNIŠKA DODELAVA IN PROIZVODNJA.
Parket obrtniške izdelave ima bistveno višjo ceno v primerjavi z industrijskim, vidno je že po dimenzijah parketov, obrtniška proizvodnja ima različne dolžine, industrijski parket pa je večina istih dimenzij. Obrtniški parketi so oljeni in lakirani z višje cenovnimi laki in olji, kateri so bistveno bolj odporni na praske, razlitja tekočin, UV žarke … Razlika v ceni na 1 l olja je lahko tudi več kot 100 %.
ALEN BLOKAR
AB VAL LES D.O.O.
Dutovlje 185
6221 Dutovlje
www.valles.si

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi