Domov BivanjeDom Varčevanje v gospodinjstvu
Dom

Varčevanje v gospodinjstvu

23 ogledov

 

Vzemite manj, imejte več!

Svetovni dnevi, pa naj bodo namenjeni varčevanju z energijo ali enakovrednemu sodelovanju žena v vseh družbenih sredinah, so priložnost za premislek o našem siceršnjem celoletnem obnašanju in ravnanju. V enem dnevu pač ni mogoče izpolniti vsega, kar naj bi pomagalo k večjemu medsebojnemu razumevanju in spoštovanju, pa tudi k vsakdanji blaginji.

Gorazd Marinček

In v tem grmu tiči zajec. Vsakdanja blaginja ne pomeni brezskrbnega zapravljivega obnašanja, pač pa preudarno ravnanje z viri, ki jih imamo. Ali vemo, da za eno samo samcato stopinjo nižja temperatura v stanovanju pomeni 6 odstotkov prihranka pri porabljeni energiji? Namesto da odpiramo okna, da shladimo stanovanje s prevročih 24 stopinj, naravnajmo ogrevanje na prijetnih 21-22 stopinj. Nočni počitek je najugodnejši pri temperaturah med 16 in 18 stopinj. Skratka, vzemimo manj toplote in imeli bomo več udobja, boljše počutje, in manjši račun ob koncu meseca.

Malo poznani požiralniki denarja so elektronske naprave (TV, računalniki, mikrovalovna pečica …) v stanju mirovanja, ko niso izključeni ali odklopljeni iz omrežja. Povsem po nepotrebnem »pokurimo« 5 odstotkov električne energije.

Veliko prihranimo, če imamo grelnike vode naravnane na nižjo temperaturo. Saj se ne tuširamo z 80 stopinj vročo vodo. Za mešanje z mrzlo vodo na udobnih 26 stopinj nam zadošča voda iz grelnika, segreta do 60 stopinj.

Ne boste verjele, ampak velikokrat se znajdejo skupaj hladilnik in grelnik-radiator, hladilnik in pečica ali peč, zamrzovalna skrinja in kotel za centralno ogrevanje. Že imena aparatov dajo vedeti, da so si škodljivi sosedje. Tako postavljene hladilne naprave so manj učinkovite in porabijo več energije, povsem po nepotrebnem.

Za vse doslej našteto ne potrebujemo nobenih izdatkov, samo s spremenjenim ravnanjem nam bo ob enakem udobju ostalo ob koncu meseca kar nekaj denarja za druge potrebe, priboljške ali za kupček prihrankov za investicije.

Po podatkih evropskega projekta za zmanjševanje energetske revščine »Achieve«, ki ga pri nas izvaja društvo Focus ( http://www.focus.si/ ), društvo za sonaravni razvoj, lahko s preprostimi prijemi pri kuhanju, umivanju, ogrevanju in razsvetljavi zmanjšamo porabo energije kar za eno tretjino. Za nekatere od teh ukrepov moramo nekaj vložiti, vendar se izdatek povrne s prihranki prej kot v enem letu. Da nam piš ob oknih in vratih ne hladi stanovanja in odnaša denar, moramo kupiti in namestiti tesnilne trakove. Zamenjava žarnic z varčnimi sijalkami zmanjša porabo elektrike za razsvetljavo za 80 odstotkov. S po novem oblikovanimi ročkami z razpršilom za tuširanje porabimo ob enakem učinku vsaj polovico manj vode, ker dovajajo več zraka. To pomeni pol manj energije za ogrevanje vode in tudi ustrezno nižji izdatek za vodo in kanalščino. O tem, da naj bodo lonci pokriti, naj imajo ravno dno, naj čim bolj ustrezajo velikosti grelne plošče, ne bomo posebej govorili, saj to, verjamemo, pozna vsak gospodinjec in gospodinja.

Zahtevnejši, tako organizacijsko kot denarno, so dolgoročni ukrepi za učinkovito in varčno rabo
energije. Pri nakupu (velikih) gospodinjskih aparatov se odločajmo za energetsko učinkovitejše, v razredih A, A+ in A++. Na trgu so že tudi naprave z oznako A+++, vendar so še razmeroma drage.

Pred nami so množični ukrepi za energetsko prenovo stavb. Ali vemo, da v stavbah porabimo 40 odstotkov vse porabljene energije v Sloveniji za ogrevanje? Da lahko v večini teh stavb z energetsko prenovo prihranimo polovico in več izdatkov za ogrevanje? Da letno porabimo v javnih stavbah v lasti države za ogrevanje (in hlajenje) 120 milijonov EUR? Izračunajmo si, koliko denarja ne bi pokurili samo v ustrezno izoliranih državnih stavbah! Z njim bi zlahka zapolnili luknjo v zdravstveni blagajni in še bi ostalo za blaginjo državljanov na drugih področjih.

Podobno velja za večstanovanjske in eno in dvostanovanjske stavbe. S celovitimi ukrepi, prenovo stavbnega ovoja in stavbnega pohištva, z učinkovitimi sistemi ogrevanja in prezračevanja, z obnovljivimi viri, lahko našo energetsko potratnost tudi zmanjšamo za 80 odstotkov. Veliko koristnih nasvetov in primerov dobrih praks lahko najdemo na Nacionalni energetski poti na spletni strani http://nep.vitra.si . Preko 650 lastnikov stavb po vsej Sloveniji pripoveduje s sliko in besedo svoje zgodbe o uspešnem obvladovanju energetske razsipnosti. Še več, vse te zgodbe si lahko ogledate na kraju samem v dogovoru z lastnikom ali pa z njim podelite izkušnje po telefonu ali elektronskih medijih. Na spletni strani boste našli tudi redno obnovljene cene energentov in izračune njihove ekonomičnosti, vrsto koristnih nasvetov, in kar je izjemna redkost, tudi primere »črnih točk«; slabih, neustreznih in škodljivih rešitev, ki težave povečajo, namesto da bi jih odpravile.

Spodbudna novica je, da so ukrepi za energetsko prenovo stavb na vrhu seznama državnih ukrepov za izhod iz gospodarskih težav. In prvi letošnji korak v to smer so najnovejši, 21 milijonov vredni razpisi za nepovratna sredstva Ekosklada, slovenskega okoljskega javnega sklada, na spletni strani http://www.ekosklad.si . Teh ukrepov bo v letošnjem letu še več, tudi v obliki ugodnih posojil, zato ne bo odveč pozorno spremljati medije in spletne objave.

Porabimo, vzemimo manj, imeli bomo več – tako mi sami, kot vsi skupaj z okoljem in naravo vred!

 

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi