Domov LepotaHigiena Marijina zgodba

Marijina zgodba

4 ogledov

Marijina zgodba 

Poskusila sem popiti manj tekočine, vendar sem skoraj dehidrirala, pojavili pa so se tudi glavoboli. Nato sem prenehala hoditi na vse izlete, ki so trajali dlje kot deset minut, zaradi česar sem se počutila osamljeno.

Že to, da sem bila v meni, je bilo zame dovolj hudo, ko pa sem odkrila, da mi je nenadoma in brez vnaprejšnjega opozorila začel uhajati urin, se je začela prava mora.
To izkušnjo sem že imela… Bila sem v dvajsetih letih svojega življenja, rodila sem prvega otroka in odkrila, da včasih, kadar kihnem, zmočim spodnje hlačke. Iz toaletnega papirja sem si naredila nekakšno predlogo in si prizadevala, da o tem ne bi razmišljala – dokler se ni spet ponovilo.

Slišala sem, da se po porodu lahko pojavijo težave z oslabljenim mehurjem. Mišice se ob porodu raztegnejo in oslabijo, vendar jih je z vajami mogoče okrepiti. Zato sem začela delati vaje za krepitev mišic medeničnega dna. Nekaj mesecev sem uporabljala normalne higienske vložke, ki sem jih menjavala večkrat na dan. Čeprav je bilo to precej drago in me je nekaj časa spremljal neprijeten vonj, sem uhajanje urina obvladala.

Po treh desetletjih, ko sem prišla v meno, se je moja »težava« ponovila. Tokrat si svojim domačim izdelkom nisem mogla pomagati, pa tudi higienski vložki niso zadostovali.
Poskusila sem zmanjšati uživanje tekočin, vendar sem skoraj dehidrirala, pojavili pa so se tudi glavoboli. Ob koncih tedna sem nehala zahajati na obiske k prijateljem ali ven na večerje, saj sem se bala, da se mi bo pripetila nezgoda. Neugodno sem se počutila tudi zaradi neprijetnega vonja, ki me je spremljal. Postala sem osamljena. Vedno sem imela s seboj rezervno spodnje perilo, brisače, higienske vložke in dezodorant. Nosila sem temna, ohlapna oblačila, kot da bi se odpravljala na taborjenje, ne pa na kosilo k prijateljem. Po petintridesetih letih zakona sem začela spati v ločeni postelji.

Končno sem se le odpravila k osebni zdravnici.
Povedala mi je, da meno lahko spremljajo težave z oslabljenim mehurjem. Predstavila mi je tudi rešitev: TENA Lady predloge, ki so narejene tako, da preprečijo iztekanje urina in širjenje neprijetnega vonja. Ko sem jih prvič kupila, sem dvomila vanje, saj nisem imela dobrih izkušenj s higienskimi vložki, predloge pa so bile še manjše od njih. Vendar TENA Lady predloge delujejo in z njimi se počutim veliko bolj samozavestno.
Seveda najraje sploh ne bi imela težav z oslabljenim mehurjem, vendar je res, da mi je zdaj neprijetno le zaradi vročinskih oblivov, ne pa tudi zaradi uhajanja urina.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi