9.8 C
Ljubljana
sobota, 18 maja, 2024
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Poskrbite, da bo dopust brezskrben

Dopust je ponavadi najpomembnejši in najljubši zaznamek v naših koledarjih, zato je pomembno, da pred potjo naredimo vse, kar je v naši moči, da nam kakšna nevšečnost ne pokvari našega težko zasluženega oddiha. (fles)
Na žalost drugo okolje pogosto prinaša tudi določena higienska tveganja, ki lahko negativno vplivajo na naše zdravje. Seveda vsako leto počitnikuje milijone ljudi, ne da bi zboleli, vseeno pa je vredno premisliti o higienskih tveganjih in ukrepih za našo zaščito, saj se lahko morebitne nevšečnosti v tujih deželah pojavijo še kako hitro in nam pokvarijo počitnice.
Nekaj koristnih nasvetov (mednaslov)

Pred odhodom:

• Z vašim osebnim zdravnikom se dovolj zgodaj posvetujte, če se morate cepiti proti kakšni bolezni ali če potrebujete profilaktično zdravljenje (denimo proti malariji).

• Poskrbite, da na pot vzamete ustrezna zdravila: še posebej pomembna so zdravila proti diareji in rehidracijski praški. Diareja je pogosta težava, s katero se srečujemo v tujih deželah in pogosto jo spremlja tudi dehidracija, ki splošno počutje še poslabša.

• Če potujete z dojenčkom ali majhnim otrokom, vnaprej povprašajte in se pozanimajte, kakšna hrana bo na voljo, da boste vedeli, kaj pričakovati.

Na počitnicah:

• Letala, vlaki in avtobusi, zlasti tisti, ki so klimatizirani, so raj za bakterije in viruse, ki lahko preživijo na notranjih površinah prevoznih sredstev tudi po več dni. Na teh mestih bodite še posebej pozorni in se čim manj dotikajte vašega obraza.
• Na potovanjih je pametno imeti s seboj antibakterijske robčke oziroma ustrezna sredstva za razkuževanje rok, ki jih uporabljajte predvsem pred jedjo (če nimate možnosti, da bi si v varnem okolju umili roke z milom in toplo vodo).
Umivajte roke (mednaslov)
• Razmislite o vseh potencialno okuženih površinah, ki se jih dotikate na poti, kot so kljuke na vratih, držala v sredstvih javnega prevoza, gumbi za dvigala v hotelih ipd. Te površine so lahko pravo gojišče nevarnih mikroorganizmov, zaradi katerih lahko zbolite.
• Bodite posebej pozorni na higieno rok in jih redno umivajte z milom in čisto vodo (če milo in čista voda nista na voljo, uporabite sredstvo za dezinfekcijo rok) zlasti pred jedjo oz. ob stiku s hrano ali po uporabi stranišča.
• Po umivanju rok je pomembno, da roke dobro osušite s čisto brisačo.
Pazite na hrano in vodo, ki jo boste zaužili (mednaslov)
Diareja in prebavne motnje so najpogostejši zdravstveni problemi, s katerimi se srečujejo turisti, zlasti med obiskom v državah v razvoju oz. krajih, kjer je toplejše podnebje.
• Preverite, ali je voda pitna, in če niste prepričani, zahtevajte, da jo za vas prekuhajo pred uporabo ali pa pijte le ustekleničeno vodo.
• Ko kupujete ustekleničeno vodo, preverite, da je zamašek originalno in tesno nameščen; v restavracijah vztrajajte, da boste steklenico odprli sami.
• Zobe in sadje oziroma zelenjavo operite z ustekleničeno vodo.
• Bodite pozorni, da je led narejen iz pitne in neoporečne vode in če ni, potem se mu raje v pijači izognite.
• Zelenjavo (zlasti solato) in sadje običajno v kuhinji perejo pod tekočo (nepitno) vodo, zato je najbolje, da na potovanju uživate kuhano zelenjavo ali sadje, ki ga lahko olupite.
• Izogibajte se sladoledu v zamrzovalnikih, saj lahko slednje čez noč ugašajo, da varčujejo z električno energijo, zaradi česar je oporečnost sladoleda vprašljiva.
• Če počitnikujete v toplih krajih, pred zaužitjem hladne hrane iz »bifejev« dobro premislite; preverite, kako dolgo jedi hranijo na hladnem in če je hrana tudi ustrezno zaščitena pred žuželkami. Če ste v dvomih, raje posezite po prekuhani oziroma pečeni hrani.
• Preden zaužijete meso, se prepričajte, da je le-to popolnoma kuhano.
• Če boste občutili slabost, poskusite ohraniti zadostni vnos pitno neoporečne vode v vaše telo (ob majhnih požirkih in v rednih časovnih presledkih). Lahko uporabite tudi zdravilo proti diareji in rehidracijske praške, če je telo že dehidrirano. V kolikor težave vztrajajo dlje časa, morate nemudoma poiskati zdravniško pomoč

Zaščita pred mrčesom in drugimi živalmi

• Vedno uporabljajte sredstva proti mrčesu (repelente), da se izognete neprijetnim pikom insektov in posledično morebitnim prenosljivim boleznim.
• Če se zaradi pika insekta ne počutite dobro, poiščite zdravniško pomoč.
• Izogibajte se neposrednemu stiku z divjimi ali potepuškimi živalmi. Tvegate namreč možnost ugriza, prav tako pa lahko takšne živali prenašajo bolezni (s katerimi se lahko okužite ob dotiku npr. božanju živali).
• Če vas ugrizne žival, dobro sperite mesto ugriza (vsaj 5 minut) in razkužite rano.
• V primeru živalskega ugriza obiščite zdravnika, da vas pregleda, četudi se počutite dobro.
• Poskrbite, da boste skladno z zdravnikovimi navodili izvajali medikamentno terapijo (tudi po vrnitvi z dopusta, če je ta še vedno predpisana).

Zaščita pred soncem

• Če potujete v vroče kraje, poskrbite za ustrezno zaščito pred soncem.
• Zunaj se zadržujte, ko sonce ni najbolj močno (izogibajte se soncu med 11. in 16. uro).
• Na soncu nosite klobuk in lahke bombažne obleke z dolgimi rokavi, da zaščitite vašo kožo.
• Na kožo redno in v zadostni količini nanašajte kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem (nujno po vsakem kopanju).
• Prav tako je pomembno zaščititi svoj obraz pred soncem v zasneženem gorovju, čeprav je hladno, saj se lahko svetloba odbija od snega in vas prav tako lahko opeče.
• Ne pozabite zaščititi otrok, saj je njihova koža še posebej občutljiva.
• Pred odhodom na počitnice se posvetujte s svojim zdravnikom ali drugim strokovnjakom s področja medicine o ustreznih preventivnih ukrepih.
Plavanje (mednaslov)
• Preverite čistočo vode. Če ne izpolnjuje ustreznih standardov, se kopanju oziroma plavanju raje izognite.
• Med plavanjem se izogibajte zaužitju vode.

Študija okužb z rinovirusi (mrzlico) v hotelskih sobah je pokazala, da so prav vse osebe, okužene s prehladom, virus prenašale na svojih prstih, kamor se je prenesel po brisanju nosu oziroma kihanju. Kar 87 odstotkov oseb, okuženih s prehladom, je virus preneslo tudi na druge površine, ki so se jih dotikali. 66 odstotkov oseb, okuženih s prehladom, je virus preneslo na kar osem od desetih različnih površin oziroma vzorčenih mest, kjer so bili vzeti brisi.
Vir: Dezinfekcijsko društvo Slovenije, 2013

 Spisek nujnih stvari, ki jih morate vzeti na počitnice
✓ antibakterijski robčki
✓ dezinfekcijsko sredstvo za roke (priročna, žepna različica)
✓ krema za sončenje
✓ zdravilo proti diareji (denimo oglje), rehidracijski praški
✓ mazilo proti opeklinam
✓ ustrezni analgetiki
✓ repelent proti insektom

Prejšnji članek
Naslednji članek

Povezani članki

Zadnji članki

Spremljanje kakovosti spanja s športno zapestnico

Športna zapestnica Huawei Band 9, ki poleg beleženja športov ponuja nadgrajene sposobnosti spremljanja zdravja, je že na voljo na slovenskem trgu. Športna zapestnica Huawei...

POZNATE PREDNOSTI NARAVNE MINERALNE VODE

Voda je vir življenja in dobrega počutja. Je najbolj naravna in zdrava pijača, ki pogasi vsako žejo, in tudi osnovni element, ki sestavlja približno...

Pljučna hipertenzija: ko dihanje postane ekstremni šport

Pljučna arterijska hipertenzija je redka, napredujoča in smrtno nevarna bolezen, pri kateri se žile v pljučih zadebelijo in zožijo, to pa močno obremeni srce....

Prepričala vas bo mešanica pomladi in francoske elegance

Če bi se rade odele v nežne spomladanske tone, potem nikar ne spreglejte pametne ure Huawei Watch GT 4 z 41-milimetrskim ohišjem v zelenih...

Festival nakupov in zabave v znamenju modre!

Najbolj moder FNZ do sedaj! Z velikim veseljem vas vabimo, da se nam 17. in 18. maja pridružite na nepozabnem Festivalu nakupov in zabave v...

Huawei Pura 70 Ultra z najboljšimi kamerami in najvišjo oceno v zgodovini Dxomark

Globalni laboratorij za ocenjevanje fotografskih zmogljivosti kamer je pametnemu telefonu Huawei Pura 70 Ultra podelil najvišjo oceno v zgodovini ocenjevanja – kar 163 točk....

Funkciji, ki pomembno dvigneta učinkovitost sesanja

Sposobnost učenja robotskih sesalnikov Roomba vpliva na njihovo učinkovitost pri delu, pri čemer igrata pomembno vlogo funkciji z besedico »umazanija« v imenu. Kakšna je...

Pametna ura Huawei Watch 4 Pro že v slovenskih trgovinah

Zmogljiva pametna ura z ohišjem iz titana, nadgrajenimi zdravstvenimi storitvami in obliko, ki jo je navdihnilo raziskovanje vesolja že v slovenskih trgovinah. Huawei Watch...

Nižji stroški elektrike že pred priklopom sončne elektrarne!

Namen investicije v lastno sončno elektrarno je dolgoročno znižanje stroškov elektrike. Vendar postopek od odločitve za sončno elektrarno do montaže na objektu in priklopa...

Gibanje v objemu infrardeče terapije vpliva na celotno stanje telesa

Infraslim studio ni samo studio za preoblikovanje telesa. Je gibanje v infrardeči terapiji, ki bo napolnilo vsako celico v vašem telesu z novo energijo...