Domov LepotaLepota Korekcija štrlečih ušes

Korekcija štrlečih ušes

9 ogledov

Operacija, ki odpravi težavo in vrne samozavest

Štrleča ušesa po nekaterih podatkih prizadenejo vsakega dvajsetega Evropejca, še posebej težko pa se z njimi soočajo otroci oziroma najstniki v najbolj občutljivem obdobju – puberteti. Čeprav je nepravilna lega ušes predvsem estetska težava, lahko močno krha našo samozavest. Na srečo pa je mogoče korekcijo štrlečih ušes uspešno opraviti z najnovejšo operacijo po metodi Earfold Implant, ki jo je iznašel in patentiral dr. Kang na Royal Free Hospital v Londonu. Doslej je dr. Siniša Glumičić iz Zagreba edini zaključil izobraževanje in dobili certifikat za izvajanje teh operacij.
MIHA ANŽUR

V čem se nova metoda razlikuje od drugih, že uveljavljenih?
Razlika je enormna, rekel bi celo revolucionarna. Pri vseh dosedanjih metodah je bilo treba narediti daljši rez za ušesom, šivov je bilo več, zaradi česar se je posledično po rekonstrukciji hrustanca pojavila večja brazgotina. Poleg tega je bilo treba obvezno nositi steznik okoli ušes vsaj nekaj časa, pa tudi sama operacija je bila precej daljša.
Kako pa poteka korekcija po Earfold Implant metodi?
S sprednje strani ušesa naredimo mini rez, velik samo nekaj milimetrov. Potrebna je le minimalna lokalna anestezija za približno 7 minut, kolikor traja operacija oziroma korekcija. Brazgotine praktično ni, razen enega šiva, ki sam odpade po približno sedmih, osmih dneh. Povoji ali stezniki niso potrebni, zato se lahko pacient takoj vrne svojim vsakodnevnim aktivnostim.
Verjetno se je najprej potrebno dogovoriti za pregled …
Prvi korak je vsekakor pregled, na katerem se uporabijo tako imenovani Prefold implantanti, ki se postavijo na zunanjo stran ušesa, da bi pacient dobil točen vizualni vtis o rezultatu operacije s pravim earfold Implantatom. Na tem pregledu se še definira, koliko implantata je potrebno za katero uho – kar je odvisno od tega, kako močno ušesa štrlijo. Ko se o vsem tem pogovorimo, se dogovorimo za operacijo, ki za oba ušesa traja približno 15 minut.
Sliši se enostavno. Ampak verjetno se kljub vsemu, kot pri vsaki operaciji, lahko pojavijo zapleti?
Tako pri kateremkoli drugem posegu lahko tudi tukaj pride do infekcije, zato priporočamo preventivno jemanje antibiotika za nekaj dni. V primeru infekcije ali vnetja kože na ušesu, se lahko earfold implantat odstrani brez kakršnikoli težav.
Kako dolga je čakalna doba za operacijo?
Glede na to, da je zanjo ogromno interesa in da smo mi edina klinika poleg Londonške, ki ima certifikat za to vrsto operacije, je čakalna doba trenutno več kot 6 tednov. Vsekakor pa se trudimo našim pacientom maksimalno stopiti naproti.
Ali obstajajo kakšne omejitve, kdo ni primeren za ta poseg?
Praviloma ne. Za Earfold Implant metodo se lahko odločajo že tudi otroci, najbolj se zanimajo ravno mlade osebe, že od sedem let naprej. Ravno zato, ker uporabljamo le lokalno anestezijo, ker je brazgotina praktično nevidna in ker je pooperativno okrevanje kratko. Po opravljeni operaciji namreč lahko greste domov, se odpravite na kakšen sprehod, kavico ali sok (smeh).
Se po postopku lahko pojavijo bolečine?
Le redko, če pa je, je dovolj, da popijemo kakšen analgetik. Lahko se pojavi le malo otekline, treba se je pa izogibati večjim fizičnim naporom za približno teden dni.
Verjetno poleg lepih, h glavi prilegajočih ušes pacient pridobi tudi veliko na samozavesti … Kakšne so vaše izkušnje?
Točno tako. Štrleča ušesa lahko povzročijo psihični problem, saj silijo pacienta, da konstantno skriva ušesa pod lasmi. Tudi če jih ne skriva, se zaveda, da mu štrlijo, kar ga zagotovo ne osrečuje. Z rešitvijo problema se ljudje počutijo precej bolj svobodni in bolj sigurni vase – še posebej, če je ta težava prisotna že od zgodnjega otroštva.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi