Domov Odnosi in družinaLjubezen in spolnost Hitro in učinkovito nad erektilno disfunkcijo

Hitro in učinkovito nad erektilno disfunkcijo

2 ogledov

Motnja erekcije je nezmožnost doseganja in ohranjanja erekcije, ki bi zadoščala za zadovoljivo spolno aktivnost. Nekdanje poimenovanje impotenca se danes uporablja le redko. Čeprav ne gre za nevarno bolezen, se življenje posameznika zaradi nje lahko zelo spremeni. Spremljajo jo nelagodni občutki, predvsem sramu, pogosto pa tudi razdražljivost in slaba volja.

»Zdravljenje motnje erekcijeje je najbolje začeti z odkritim pogovorom z zdravnikom. Četudi gre za težavo, ki je bolj intimne narave, je to dejansko težava para in se najbolje razpleta, če pri pogovoru, ki vodi k reševanju, sodelujeta oba partnerja. Če opazite motnjo erekcije pri sebi ali pri svojem partnerju, nikar ne obupajte, pogovorite se,« meni specialist psihiatrije Klemen Rebolj.

Erektilna sposobnost se lahko ohrani tudi v pozni starosti
Spodnje starostne meje, pri kateri bi lahko rekli, da je erektilna disfunkcija za moškega normalen pojav, ni. Večina moških s to motnjo je starejša od 65 let, pa vendar raziskave potrjujejo, da ima skoraj vsak drugi moški po 40. letu vsaj občasno neko obliko te motnje. Vitalen in zdrav moški, ki skrbi za svoje zdravje, lahko ohrani erektilno sposobnost tudi v pozni starosti.

Manj kot desetina jih poišče pomoč
Če govorimo o pogostosti te motnje, ugotovimo, da ima vsak peti Slovenec erektilno disfunkcijo. A manj kot desetina jih poišče ustrezno zdravljenje. »Motnjo erekcije je danes možno zdraviti. Posameznik pa mora pred začetkom zdravljenja na ustrezen pregled k zdravniku. V nobenem starostnem obdobju namreč ni običajno, da moški nima erektilne sposobnosti in da nima spolnih odnosov.

Spolnost, spoštovanje, vzajemen trud
Spolna dejavnost je odraz splošnega zdravja, pomeni sprostitev in dviga kakovost življenja. Za dolgotrajno razmerje in uspešno seksualno življenje para sta potrebna medsebojno spoštovanje in veliko vloženega truda. Če se partnerja spoštujeta in si zaupata, lahko v spolnosti uživata tudi v visoki starosti,« je povedal urolog na Kliničnem oddelku za urologijo UKC Ljubljana, asistent Bojan Štrus.

Zdravljenje s sildenafilom
Sodobno zdravljenje motnje erekcije temelji na zdravljenju s tabletami zaviralcev encima fosfodiesteraze tipa 5, med katere spada tudi sildenafil, ki omogočijo oziroma izboljšajo erekcijo z zaviranjem tega encima v tkivu spolnega uda. Prvo varno in učinkovito zdravilo za zdravljenje motnje erekcije v obliki tablet je bil prav sildenafil, ki je na trgu že od leta 1998 in je tako najbolj preizkušen. Sildenafil učinkovito izboljša erektilno funkcijo, ne glede na to, ali so vzroki telesnega izvora ali psihogene narave. Za doseganje erekcije je še vseeno potrebna tudi spolna stimulacija, torej vzburjenje.

Uporabniku prijazno zaužitje
Slovenska farmacevtska družba Krka je v začetku meseca predstavila sodobno farmacevtsko obliko zdravila za zdravljenje erektilne disfunkcije v obliki orodisperzibilnih tablet. Orodisperzibilne tablete so primerne za vsakogar, zlasti pa za ljudi, ki veliko potujejo ali imajo aktiven življenjski slog. Možnost jemanja zdravila brez tekočine je primerna tudi za tiste posameznike, ki težje požirajo. Primerne so za vsakega moškega. Brez tekočine jih lahko zaužije kjerkoli in kadarkoli, saj se v ob stiku s slino razgradijo v manj kot 15 sekundah, hkrati pa so prijetnega in svežega okusa po mentolu. »Orodisperzibilne tablete so izdelane po najnovejši tehnologiji,« je povedala Mojca Prah Klemenčič, direktorica Regije Slovenija iz Krke. »Krkina zdravila so plod lastnega znanja in izkušenj, saj nenehno skrbimo, da so učinkovita, varna in kakovostna. Ker skušamo bolnikom olajšati jemanje, jih naši strokovnjaki razvijajo v novih, uporabnikom primernejših oblikah,« je še povedala.

 

Katarina Kimovec

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi