Domov Odnosi in družinaOtroci Sadje in zelenjava – njami za otroke!

Sadje in zelenjava – njami za otroke!

3 ogledov

Le kdo bi rekel od otrok, da je sadje sladica, ki očara? Malodane se vsi zavedamo, (in že ptički v tem letnem času pošteno čivkajo) da sta sadje in zelenjava zdrava ter da podaljšata naše življenje. Imata visoko gostoto hranljivih snovi, kar pomeni, da vsebujeta zelo veliko vitaminov in mineralov. Vitamini iz sadja in zelenjave so pomembni za otrokov razvoj. Se sprašujete, kako pripraviti vaše otroke, da bodo zaužili polno skledo zdravja vsaj enkrat na dan? Preprosteje kot mislite …
Marjetka Založnik, inž. živil. ter svetovalka za zdravo otroško prehrano, www.zdravahranaotrocka.si
Kot veste si prehranjevalne navade pridobimo v prvih letih življenja. Zato je zelo pomembno, da so vaši otroci deležni čimveč raznolike prehrane. Nikoli ne obupajte ob hrani, kjer se vaš otrok najbolj pači in drži kislo, to nikakor ne črtajte iz jedilnika. Ponudite mu jo večkrat na teden, vsakič v drugi obliki. Vašemu otroku pa boste dali vedeti, da je zelena juhca stalnica na vašemu jedilnika in vsekor jo bo enkrat poskusil; če pa boste vi ob zdravi juhici uživali, boste nedvomno prepričali tudi svoje otroke, da jim bo šla v slast.
Hrana, ki jo pripravite naj bo raznolika in pestra ter vsekakor zdrava. Predstavljam pa vam namige, kako bi vi prepričali svoje otroke, ki se zgražajo ob listju in zrnju in sploh ne pokažejo navdušenja ob sadju. Zdravo jed, ki jo imajo radi vaši otroci okrasite na zabaven način, z zelenjavo ali s sadjem. Moji predlogi so, da iz zelenjave ustvarite živalce in smeškote – iz paradižnika ustvarite oči, iz belušev nasmešek, ušesa nas bodo iz špinače … Zelenjavo skrite v hrano – ali vse skupaj spasirate v juhico, omako, preliv ali pa jo dajte v kakšno zanimivo jed po plasteh. Dragi starši, če boste vi navdušeno grizljali čips ter vzdihovali ob koščkih čokoladi vedite, da bodo tudi vaši otroci oboževali vaše nezdrave prigrizke. Bodite jim vzor! Poiščite zdravo alternativo oreščke, kot so sadni čips, korenček za grizljanje … Bolj bodo majhni koščki, hitreje se bodo privadili vaši najmajši na njih. Kar boste vi jedli z užitkom, bodo tudi vaši otroci. Otroci vas posnemajo ter tudi svoje brate, sestre. Nikoli ne uporabljajte sladkarij kot nagrade za to, če pojedo zelenjavo. Na ta način bo zelenjava pridobila negativen prizvok, sladkarije pa bodo najboljše in najslajše. Sadje in zelenjavo zapakirajte v okusne priboljške. Naj vam ne zmanjka idej – okusen smoothie ali pa osvežilna sadna sladica, ki prijetno prija v teh vročih dneh, naj popestrita poletne dni.
Za svoje otroke pripravite zdrave in lahke sladice
– Iz sadja lahko pripravimo sladice, kroglice, sadje lahko jemo s sladoledom in zdravo kokosovo ali riževo smetano.
– Nekatere vrste sadja se dobro ujemajo s sirom in mascarponejem.
– Iz sadja lahko pripravimo sladke in slane jedi, pite, zavitke, pudinge, kruh, narastke.
– Sadje lahko tudi zamrznemo, naredimo sokove, delamo marmelade. Lahko ga kuhamo, dušimo, cvremo, pečemo na žaru ali v pečici, kandiramo, sušimo.
– Sadje je najboljše kupovati takrat ko je sezona, saj takrat dobimo najboljše in najcenejše sadje. Kupujemo ga sproti, tako da je vedno sveže.
– Nekatero sadje lahko samo umijemo in pojemo, nekatero pa je potrebno olupiti ali razkoščičiti. Umivamo ga sproti, pred uporabo.
– Zrelo sadje lahko shranjujemo v hladilniku, nezrelo pa na sobni temperaturi.

Nekaj namigov za prihajajoče poletne dni
SADNI KROŽNIK je barvit krožnik poln vitaminov in zdravja.

Potrebujemo: različne vrste sezonskega sadja (jabolka, hruške, banane, grozdje brez pešk, sveže marelice, breskv, slive…)
Priprava: za izdelavo sadnega krožnika potrebujemo različne vrste sadja, ki ga poljubno narežemo in za tem naložimo na krožnik.

Hruške vplivajo na delovanje ščitnice, spodbuja peristaltiko črevesa.
Vsebujejo kalcij, magnezij, fosfor, betakaroten, kalij, jod in folno kislino.

Sveže marelice so lahko kar kisle, zato jih je potrebno poskusiti in jih majhnemu otroku dajte le, če so sladke.

SADNA KUPA- so izvrstne, saj otroka navajajo na različne vrste sadja ter oblikujejo zdrave prehranjevalne navade.

Potrebujemo: raznovrstno sadje in kokosova smetana.
Priprava: Oprano in narezano sadje damo v skodelico in dekoriramo s kokosovo smetano ter posujte s presnim kakavom

Češnje spodbujajo delovanje imunskega sistema in pomagajo preprečevati okužbe. Primerne za otroke, ki trpijo za zaprtjem.
Pri citrusih, ananasu, jogodičevju bodite pazljivi, pri otročkih povzročajo želodčne težave.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi