Domov ZdravjePrehrana Debelost ni le estetski problem

Debelost ni le estetski problem

16 ogledov

Zdi se, da je hujšanje postalo nekakšen trend, saj o njem vse prevečkrat govorijo ljudje, ki z odvečnimi kilogrami v resnici nimajo težav. So pa med nami tudi osebe, pri katerih je prekomerna telesna teža oz. debelost resen problem, ki ogroža njihovo zdravje in močno vpliva na kakovost njihovega življenja.

Miha Anžur

O debelosti govorimo takrat, ko pri posamezniku prihaja do prekomernega kopičenja maščob v njegovem telesu, vse to pa lahko izrazito negativno vpliva na njegovo zdravstveno stanje. Prav zato vselej radi poudarjamo, da je uravnotežena in posamezniku prilagojena hrana  eden od ključnih dejavnikov pri ohranjanju zdravja.

Za ohranjanje primerne telesne teže je bistveno predvsem to, da zaužijemo približno toliko kalorij, kolikor jih porabimo, in tega se vsekakor velja držati. Če jih zaužijemo manj, se bo naša teža zmanjševala, če jih redno uživamo več, pa bo osebna tehtnica prej ali slej začela prikazovati zaskrbljujoče rezultate. V takem primeru je vsekakor potrebno čim prej ukrepati, sicer lahko vse skupaj vodi v debelost in s tem v različne zdravstvene težave.

Znano in dokazano je, da prekomerna telesna teža povečuje tveganje za nastanek najrazličnejših bolezni. Debelost je v kar 44 odstotkih kriva za nastanek sladkorne bolezni tipa 2, skoraj v četrtini primerov botruje tudi nastanku bolezni srca, v velikem odstotku pa je odgovorna tudi za nastanek nekaterih rakavih obolenj. Seveda pa za vse to ni vselej krivo prekomerno prehranjevanje. Debelost je namreč lahko tudi posledica genetskih motenj.

Podatki so zaskrbljujoči

Na to, za kako resen javnozdravstveni problem gre, kaži tudi dejstvo, da je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) debelost opredelila za največji kronični zdravstveni problem pri odraslih. Do leta 2025 naj bi debelost postala celo resnejša težava kot nedohranjenost. Dovolj zgovorna sta tudi podatka, da je trenutno na svetu več kot 300 milijonov debelih ljudi, preko milijardo pa se jih bori s prekomerno telesno težo.

Že bolezni, ki smo jih našteli malo prej, so dovolj velik razlog, da začnemo ukrepati takoj, nismo pa še omenili, da debelost s sabo prinaša tudi tveganje za neplodnost pri ženskah, povečuje pa tudi tveganje za migrene, demenco, možgansko kap, okvare hrbtenice ipd. Nič manj ni zaskrbljujoč njen vpliv na psiho posameznika. Takšni ljudje so namreč pogosteje izpostavljeni zasmehovanju, zavračanju in osamitvi, vse to pa lahko vodi v depresijo.

Vsa našteto kar kliče po tem, da tisti, ki se soočajo z debelostjo oz. prekomerno telesno težo, nemudoma spremenijo svoj način življenja. Pri tem imamo seveda v mislih tako spremembo prehranjevalnih navad, kot tudi skrb za redno telesno aktivnost. Za dosego pozitivnih rezultatov bo sicer potrebna močna in neomajna voljo, kljub temu pa se je na to pot vredno podati. Zdravje je vendarle naše največje bogastvo.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi