Morje je zdravo!

4 ogledov

Če bi ljudi na ulici vprašali, kaj je ob besedah poletje, počitnice in dopust njihova prva asociacija, bi verjetno s precej veliko večino zmagala ena – morje. Za ogromno večino tistih, ki ne živimo v obalnih predelih, je odhod na morje tisti skorajda nujni »odklop«, ki si ga navadno privoščimo vsaj v poletnem, včasih pa tudi v zimskem času. Morda ste ob tem pomislili, da gre za nekakšno »modo«, in če ste, ste se zmotili. Strokovnjaki so namreč dokazali, da imata morska klima in morje sámo blagodejne učinke tako na telo kot na duha, kar je tudi razlog, da si ob morju zares odpočijemo in si še lažje napolnimo baterije.

Katarina Kimovec

Verjetno si je marsikdo ob zgornjih vrsticah v spomin priklical vonj soli, zvok neutrudnih škržatov, prijetno predajanje toplim sončnim žarkom in čudovit občutek lahnega vetriča, ki s kapljicami morja osveži naše telo. Takrat vsaj za kratek čas pozabimo na vsakodnevne skrbi in se prepustimo prijetnim občutjem, da nas popeljejo v nekakšno »oazo« popolne sprostitve in miru.

A ne gre zgolj za naša subjektivna občutja, pač pa povsem fizične blagodejne procese, ki se lahko zgodijo le v obmorskem okolju. Morda niste vedeli, toda za morsko vodo je znano, da je izrazito bogata z minerali in drugimi elementi, ki so nujno potrebni za normalno delovanje našega organizma, za uravnavanje presnove, pa tudi za hitrejšo regeneracijo in zmanjševanje utrujenosti.

Mediteransko podnebje tudi sicer samo ustvarja odlične pogoje za zmanjševanje stresa. Prisotnost eteričnih olj, vonja aromatičnih mediteranskih rastlin ter soli v zraku je tisto, kar pomirja tudi duha, zato se ob morju tudi veliko lažje sprostimo. Seveda pa ne gre pozabiti niti na borovce, ki pomembno in blagodejno vplivajo na naša dihala.

Ob kopanju v morski vodi, ki jo sicer dojemamo le kot prijetno osvežitev, prihaja tudi do intenzivne izmenjave toksinov, ki jih telo izloča, in prepotrebnih mineralov, ki na drugi strani v telo vstopajo in s tem pomagajo pri krepitvi našega imunskega sistema.

Morska vode je zaradi svojih dokazano blagodejnih učinkov svoje mesto našla med drugim že v kozmetiki, nekateri pa priporočajo celo njeno uživanje. O slednjem bi vsekakor veljalo temeljito razmisliti, saj je za to primerna le morska voda iz najčistejših predelov našega planeta, kakršnih pa na turistično razvitih lokacijah zagotovo ne boste našli.

Gre torej za nekakšen splet naravnih pogojev, ki ustvarjajo prav posebno okolje, v katerem naše telo in naš um dobita tisto, česar sicer nismo deležni. Verjetno pa je med bralci tega članka tudi veliko takih, ki prisegajo na obisk gora in so mnenja, da tudi gore lahko na človeka vplivajo blagodejno. In veste kaj? Prav imajo. A o tem več jeseni, ko bo gorniška sezona na vrhuncu. Do takrat pa vam želimo, da se imate kar se da lepo, kjerkoli že boste – na morju ali v gorah.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi