Domov Odnosi in družinaPsihologija Zasvojenost z video igricami

Zasvojenost z video igricami

27 ogledov

V današnjem digitalnem svetu so video igre postale priljubljen način preživljanja prostega časa za ljudi vseh starosti. Medtem ko so video igre lahko zabavne in celo uporabne, pa lahko pretirano igranje povzroči zasvojenost. V tem članku bomo raziskali pojem zasvojenosti z igrami, prepoznali znake in posledice, ter ponudili nasvete, kako se z njim spoprijeti.

Kaj je zasvojenost z igricami?

Zasvojenost z igrami, znana tudi kot igričarska zasvojenost ali “gaming disorder” po klasifikaciji Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), je stanje, pri katerem posameznik postane obseden z igranjem video iger, pri čemer ta obsedenost vpliva na njegovo vsakodnevno življenje, odnos z drugimi in njegovo duševno počutje.

Znaki in simptomi:

Prepoznavanje znakov zasvojenosti z igrami je ključno za ukrepanje. Predstavljamo nekaj pogostih znakov in simptomov.

Pretirano časovno vlaganje: Oseba preživlja večinoma dneve ali pomembne noči igranje iger, pri čemer zanemarja druge obveznosti, kot so šola, delo ali družinski odnosi.

Izguba kontrole: Oseba se ne more ustaviti in nadzorovati svojega igranja, tudi če se zaveda, da to škoduje njenemu življenju.

Socialna izolacija: Igralec se umika od družine in prijateljev ter se osamuje, da bi lahko več časa posvetil igram.

Fizične težave: Pretirano sedenje pred zaslonom lahko povzroči telesne težave, kot so težave s hrbtenico, debelost in pomanjkanje telesne aktivnosti.

Negativni učinki na duševno zdravje: Igralci, zasvojeni z igrami, so bolj nagnjeni k anksioznosti, depresiji in drugim duševnim težavam.

Preprečevanje in premagovanje zasvojenosti

Če prepoznate znake zasvojenosti z igrami pri sebi ali pri svojem otroku, je pomembno ukrepati. Tukaj je nekaj uporabnih nasvetov:

Postavljanje meja: Določite časovne omejitve za igranje iger in jih držite. To vam bo pomagalo ohraniti uravnoteženo življenje.

Izobraževanje: Raziskujte in razumite tveganja zasvojenosti z igrami. Če veste, kaj iščete, boste lažje prepoznali težave.

Raznolikost interesov: Spodbujajte raznolike interese in aktivnosti, ki niso povezane z igranjem iger, kot so šport, branje, glasba in druženje s prijatelji.

Komunikacija: Odprta komunikacija v družini je ključna. Pogovarjajte se s svojimi otroki o njihovem igranju iger in jih spodbujajte k poštenemu pogovoru o svojih izkušnjah.

Strokovna pomoč: Če se zasvojenost že razvije, ne oklevajte poiskati strokovno pomoč, kot je terapevtsko svetovanje ali skupinska terapija.

Igranje video iger je lahko zabavno in poučno, vendar moramo biti pozorni na pretirano igranje, ki ga lahko privedemo do zasvojenosti. Z zavedanjem o znakih in simptomih ter pravilnim ravnanjem lahko preprečimo zasvojenost z igrami ali poiščemo pomoč, če smo že vanjo vpleteni. Spodbujajmo uravnoteženo uporabo tehnologije, da bomo lahko še naprej uživali v svetu video iger, ne da bi se pri tem izgubili v njem. Pomembno je, da se zavedamo, da imamo nadzor nad svojo rabo video iger, in da lahko ta orodja za zabavo uporabljamo odgovorno in zmerno, da bomo ohranili svoje duševno in fizično zdravje ter ohranili uravnoteženo življenje.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi