Domov Odnosi in družinaUspešno staranje Nikoli prezgodaj, nikoli prepozno

Nikoli prezgodaj, nikoli prepozno

13 ogledov

September je običajno tisti mesec v letu, ko ozaveščanje in opozarjanje na Alzheimerjevo bolezen doseže svoj vrhunec. 19. septembra namreč obeležujemo Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, tako ali drugače pa je tej bolezni posvečen kar celoten mesec. Letošnja kampanja z naslovom »Nikoli prezgodaj, nikoli prepozno« se osredotoča na pomen prepoznavanja dejavnikov tveganja in sprejemanja proaktivnih ukrepov za zmanjšanje tveganja in preprečevanje pojava demence.

Miha Anžur

Svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni je mednarodna kampanja, namenjena ozaveščanju o Alzheimerjevi bolezni in drugih demencah, zavzemanju za boljšo oskrbo in podporo ter spodbujanju raziskovalnih prizadevanj za razumevanje in obravnavo teh stanj. Kampanja poteka vsako leto septembra in vključuje različne dejavnosti, dogodke in pobude, ki jih organizirajo lokalne organizacije, zdravstveni delavci, domovi starejših občanov in posamezniki po vsem svetu.

Organizator Alzheimer’s Disease International (ADI) je svojo prvo kampanjo organiziral septembra 2012. Obeležuje se s ciljem, da se okrepi ozaveščenost posameznikov, skupnosti, zaposlenih, vlade in njenih odločevalcev ter medijev o demenci.

Različni dejavniki tveganja

Razvoj demence je povezan z različnimi dejavniki, nekaterih ni mogoče spremeniti (npr. starost, spol, družinska anamneza), obstajajo pa tudi takšni, ki jih lahko spremenimo ali obvladamo in tako zmanjšamo tveganje za demenco. Največji dejavnik tveganja za Alzheimerjevo bolezen in demenco je sicer starost, čeprav demenca ni normalen del staranja.

Številni dejavniki tveganja za demenco se prekrivajo z nenalezljivimi boleznimi, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen in rakava obolenja. Na omenjene bolezni pa vsak posameznik lahko vpliva s svojimi življenjskim slogom.

Telesna dejavnost, zdrava prehrana, kakovosten spanec in družbena angažiranost prispevajo k dobremu zdravju možganov in manjšemu tveganju za demenco. Pomembna je skrb za zdravo srce, izogibanje kajenju in uživanju alkohola.

Letošnja kampanja je usklajena z naraščajočo nujnostjo obravnavanja vedno večjega števila ljudi, ki jih prizadene demenca po vsem svetu. Poudarek na lastnem preprečevanju, zmanjševanju tveganja in ozaveščanju družbe lahko pomembno prispeva k spopadanju s tem globalnim zdravstvenim izzivom.ž

Svetovno poročilo za leto 2023

Sicer pa bo 21. septembra objavljeno tudi Svetovno poročilo o Alzheimerjevi bolezni za leto 2023, ki bo precej obetavno. S predstavitvijo strategij zmanjševanja tveganja bo poročilo lahko ponudilo dragocen vpogled v praktične korake, ki jih lahko posamezniki in splošna družba sprejmemo za zmanjšanje tveganja za demenco.

Mogoče velja o vsem dobro razmisliti in vsaj korak v pravo smer, kar se preprečevanja bolezni tiče, narediti že danes. Saj veste: za take korake v življenju ni nikoli prezgodaj in nikoli prepozno.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi