Domov Odnosi in družinaDružba Znate prepoznati medvrstniško nasilje?

Znate prepoznati medvrstniško nasilje?

9 ogledov

Medvrstniško nasilje resen problem, ki ga nikakor ne gre podcenjevati, saj lahko negativno vpliva na otrokovo duševno in fizično zdravje, pa tudi na otrokov učni uspeh. Pomembno je, da starši, skrbniki in učitelji znajo prepoznati znake, ki kažejo na to, da se otrok sooča s stiskami zaradi omenjene problematike, saj lahko le tako pravočasno ukrepajo in nudijo potrebno podporo. A kako prepoznati tovrstne stiske pri otrocih?

Miha Anžur

Ena od najpogostejših indikacij, da otrok doživlja stiske zaradi medvrstniškega nasilja, so spremembe v njegovem vedenju. Lahko pride so sprememb v razpoloženju, pri čemer je otrok bolj nesrečen, žalosten, jezen ali zaskrbljen, kot običajno. Lahko pride tudi do upada samozavesti, ki se običajno odraža z nizko samopodobo otroka.

Tudi izogibanje šoli in pritoževanje otroka, da se tam ne počuti dobro, je lahko tista sprememba v vedenju, ki lahko vzbudi sum, da otrok doživlja določene stiske. Lahko pa se pri šolarju pojavijo tudi povsem telesne, a nepojasnjene težave. Lahko so to pogosti glavoboli, bolečine v trebuhu ali druge telesne težave, ki niso posledica bolezni.

Spremembe v družbenih Interakcijah

Otroci, ki doživljajo medvrstniško nasilje, se pogosto umikajo iz družbenih interakcij. To se lahko kaže na način, da se otrok zogiba druženju s sošolci in postane bolj osamljen. S tem izgubi tudi prijatelje, saj se ne počuti dovolj samozavestnega, da bi že navezane stike ohranil.

V sodobnem času pa velja pokukati tudi na otrokove profile na socialnih omrežjih (če jih ima), saj nam ti lahko razkrijejo več, kot bi morda pričakovali. V takih primerih se namreč velikokrat zgodi, da otrok svoje vedenje spremeni tudi v virtualnem svetu, največkrat pa pride predvsem do izbrisa profilov ali umika iz spletnih pogovorov.

Fizične Spremembe

Nasilje pa seveda lahko pusti tudi fizične sledi, ki jih je mogoče opaziti. Če ima otrok nepojasnjene modrice, praske ali druge poškodbe, je to vsekakor znak za alarm. Pozorni pa bodite tudi na težave s spanjem, izguba apetita ali pretirano potenje, saj so to med drugim lahko tudi znaki stresa, ki je posledica nasilja.

Učni (ne)uspeh

Če otrok naenkrat začne dosegati nižje ocene ali se mu poslabša šolska uspešnost, poskusite ugotoviti, kje tiči razlog za poslabšanje. Seveda ni potrebno najprej pomisliti na najhujše. Najstništvo je vendarle obdobje, ko je za marsikoga vse drugo bistveno bolj zanimivo in pomembno od šole, vendar pa je na drugi strani tudi res, da otrok, ki doživlja stiske zaradi nasilja, lahko izgubi interes za učenje in izobraževanje.

Vašo pozornost naj pritegnejo tudi splošni znaki stresa, kot so pogoste noče more in težave s spanjem, izražanje strahu pred šolo ali sošolci, ali pa povečana anksioznost ali depresija.

Če opazite katerega koli od teh znakov pri otroku, je pomembno, da se z njim pogovorite in ponudite podporo. Starši, učitelji in šolsko osebje namreč igrajo ključno vlogo pri zagotavljanju varnega in podpornega okolja za otroke. S tem, ko se zavzamemo za prepoznavanje in obravnavo medvrstniškega nasilja, lahko prispevamo k boljšemu duševnemu in čustvenemu zdravju otrok ter ustvarimo okolje, kjer se počutijo varne in sprejete.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi