Želite letos jajčka pobarvati na drugačen način? Pripravili smo vam nekaj nasvetov, kako z naravnimi barvili doseči lepe pisane pirhe. (In če vam jajce med kuhanjem poči, vam ni treba skrbeti, da so barvaste “črte” strupene ;))
PIRHI V TERANU
Jajca najprej previdno operemo in obrišemo. Za pol ure jih namočimo v z vodo razredčenem kisu, ki bo naredil še najbolj trdno lupino dovolj mehko, da bo vsrkala barvo.
Jajca previdno vzamemo iz kisa in položimo v posodo. Prelijemo jih s hladnim teranom, ki ga mora biti toliko, da so jajca povsem prekrita. Kuhamo na zmernem ognju približno 15 minut, nato posodo odstavimo. Jajca pustimo v vinu več ur; priporočljivo je, da se v vinu namakajo čez noč.
Pirhe previdno poberemo iz posode in jih posušimo na zraku.
BARVANJE S ČEBULO
Za naravno obravane velikonočne pirhe položimo čebulne olupke v lonec in prelijemo s hladno vodo.
Na vsako jajce položimo list, vejico ali travo ter ovijemo s kosom najlona. Na zadnji strani dobro zavežemo z vrvico.
Jajca položimo v posodo in po potrebi dodamo še hladne vode. Vodo zavremo in kuhamo približno 15 minut.
Za bolj intenzivno barvo lahko velikonočne pirhe kuhamo tudi malo dlje. Jajca bodo dobila lepo rjavkasto barvo.
Nasvet:
Če želimo velikonočne pirhe samo obravane in brez vzorcev, potem jajca enostavno položimo v posodo s čebulnimi lupinami in vodo ter kuhamo ca. 15 minut.
PIRHI DRUGIH BARV
Če želite, da so vaši pirhi obarvani še v druge barve, potem vodi, v kateri boste kuhali jajca dodajte barvilo:
Modra: kompot iz borovnic ali zamrznjene borovnice; listi rdečega zelja
Zelena: listi špinače
Rumena: limonini ali pomarančni olupki, kumina, kamilični čaj, zeleni čaj
Zlatorjava: semena koprca
Rdeča: velika količina olupkov rdeče čebule
Nasvet: pirhi se bodo lepo svetili, če jih podrgnemo s koščkom slanine ali zdrgnemo s papirnato brisačko na katero smo dali nekaj kapljic olja.