Jesen je čas želoda in toplih napitkov. Želodova kava je pražen mleti želod, ki je kavni nadomestek. Ta napitek so poznali tudi naši predniki, ki so ga uživali predvsem v času pomanjkanja (v obdobju vojne). Zaradi svojih pozitivnih lastnostih ponovno pridobiva na veljavi.
Želodova kava pod blagovno znamko ŽELOD.SI vsebuje 100% nežno pražen in fino mleti želod (dob, Quercus robur).
Želodova kava je:
– kavni nadomestek,
– brez glutena,
– brez kofeina, zato ne povzroča nervoze in nespečnosti,
– zdrava in hranljiva, saj je 100% naraven gozdni proizvod,
– grenek/trpek okus v ustih povzroča tanin,
– primerna je za vse starostne skupine, od otrok do starostnikov, torej za celo družino,
– izdatna: 1 žlička za eno skodelico.
Pripravimo jo lahko na več načinov, tako kot “klasično” turško ali žitno kavo (z mlekom, sladkorjem, različnimi posipi – cimet, ingver, kardamom).
Priprava: na 2 dcl vrele vode odmerimo 1-2 čajni žlički želodove kave. Vodo zavremo, odstavimo z ognja, vmešamo želodovo kavo. Počakamo 3-5 min. Želodovi kavi brez usedlin, po želji, najprej dodamo sladkor, šele nato mleko.
Več želodove kave na www.zelod.si