Domov ZdravjeBabičin kotiček Vse skrivnosti sladkega pelina

Vse skrivnosti sladkega pelina

55 ogledov

V prejšnjem članku smo govorili o nabiranju in sušenju zelišč. Tokrat pa vam predstavljamo Sladki pelin (Artemisia annua), katerega popularnost je v zadnjih letih zelo narasla. Je zelišče, ki ima svoje posebne značilnosti pri nabiranju in sušenju. Uporablja se predvsem v tradicionalni kitajski medicini. Predstavljamo vam nekaj predlogov nabiranja, sušenja, shranjevanja in uporabe sladkega pelina.

Nabiranje sladkega pelina

 1. Izberite pravi čas za nabiranje: Sladki pelin nabirajte, ko je v fazi cvetenja, običajno pozno poleti ali zgodaj jeseni. V tem času ima rastlina največjo koncentracijo koristnih spojin.
 2. Uporabite rokavice: Pri nabiranju sladke peline z uporabo rokavice lahko seznam in stebli povzroči draženje kože.
 3. Nabiranje celotnih rastlin: Sladki pelin nabirajte tako, da odrežete celotno rastlino, vključno z listi in cvetovi. To storite tako, da odrežete poganjke blizu koreninskega sistema.

Sušenje sladkega pelina

 1. Pripravite rastline: Po nabiranju sladkega pelina rastline nežno pretresite, da odstranite prah in umazanijo. Odstranite tudi odmrle ali poškodovane dele rastlin.
 2. Izbira metode sušenja: Sladki pelin lahko sušite na več načinov. Ena od najpogostejših metod je sušenje na zraku. Rastline obesite v ohlapnih svežnjih na suhem in zračnem mestu, stran od neposredne sončne svetlobe.
 3. Čas sušenja: Sušenje sladkega pelina lahko traja od nekaj dni do nekaj dni, odvisno od vlažnosti okolja. Listi in cvetovi naj bodo krhki in se drobijo med prsti, ko so popolnoma suhi.
 4. Shranjevanje sladkega pelina: Ko so listi in cvetovi sladkega pelina popolnoma suhi, jih ločite od stebla in shranite v steklenih kozarcih ali vrečkah za shranjevanje zraka. Hranite jih na suhem in temnem mestu, da ohranite njihovo svežino in učinkovitost.

Za kaj vse lahko uporabljamo sladki pelin

Sladki pelin (Artemisia annua) je zelišče, ki se uporablja na različne načine, predvsem v tradicionalni kitajski medicini, kjer se pogosto uporablja za zdravljenje različnih težav. Tukaj so nekatere glavne uporabe sladkega pelina:

 1. Imunski sistem: Sladki pelin lahko pomaga okrepiti imunski sistem. Uporablja se lahko za povečanje poslabšanja telesa proti različnim okužbam in boleznim.
 2. Protivnetni učinki: Ekstrakt sladkega pelina lahko pomaga pri lajšanju vnetnega stanja v telesu. To lahko uporablja pri zdravljenju bolezni, ki so povezane z vnetjem, kot so artritis.
 3. Antiparazitsko delovanje: Poleg malarije se sladki pelin uporablja tudi za zdravljenje drugih parazitskih okužb, kot je shistosomiaza.
 4. Antioksidativni učinki: Sladki pelin vsebuje antioksidante, ki pomagajo pri zaščiti celic pred škodljivimi prostimi radikali. To lahko uporablja pri splošnem zdravju pri preprečevanju bolezni.
 5. Prebavne težave: Sladki pelin se uporablja tudi za lajšanje prebavnih težav, kot so napenjanje, napihnjenost in driska.
 6. Ginekološke težave: V tradicionalni medicini se sladki pelin uporablja za lajšanje simptomov ginekoloških težav, kot so neredna menstruacija in krči.
 7. Zdravljenje malarije: Sladki pelin vsebuje učinke artemisinina, ki se je izkazal kot učinkovit pri zdravljenju malarije, zlasti proti malarijski vrsti Plasmodium falciparum, ki je odporen na druge oblike zdravljenja. Artemisinin lahko zmanjša simptome malarije in pomaga pri uničenju parazitov v telesu.

Kljub vsem potencialnim uporabam sladkega pelina je pomembno vedeti, da je treba uporabo tega zelišča nadzirati in usmerjati s strani uspešnega zdravstvenega delavca ali zeliščarja. Uporaba nepravilnih odmerkov ali samozdravljenje s sladkim pelinom lahko povzroči neželene učinke. Preden začnete uporabljati sladki pelin za okren koli namen, se posvetujte s svojim zdravnikom ali strokovnjakom za zelišča.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi