Domov ZdravjeZdrave novice Bančne kartice

Bančne kartice

10 ogledov

 

Čas dopustov je pred vrati in čeprav se začenja obdobje sproščenega uživanja, mnogi pred odhodom na morje, toplice ali hribe skrbi, kam bodo čim bolj varno spravili bančno kartico. Skorajda vsak med nami že pozna zgodbo nekoga, ki jo je med počitnicami izgubil, jo kje pozabil ali pa so mu jo odnesli tatovi. Dejstvo je, da je kartica vaš denar, zato je z njo treba ravnati tako kot z gotovino ter drugimi vrednimi stvarmi. Nekaj koristnih nasvetov nam je zaupal Mitja Indof, produktni specalist za kartično poslovanje – iz Sberbank banke.

VERONIKA BILBAN

1. PRAVILO
S seboj vedno imejte telefonsko številko svoje banke, kamor lahko v primeru izginotja ali izgube kartice takoj pokličete. Prijavo preklica, izgube ali kraje opravite čim prej kot je le mogoče. Le tako bo vaša kartica blokirana in s tem boste zmanjšali možnosti zlorabe.

2. PRAVILO
Ko plačujete s kartico, vedno preverite vsoto na računu, preden le-tega podpišete oziroma potrdite z vnosom PIN številke. Račune shranite in jih primerjaje z mesečnim izpiskom.

3. PRAVILO
Zapomnite si svoj PIN. Ne hranite ga zapisanega na kartici, oziroma številke ne hranite blizu svoje kartice. Med uporabo bančnega avtomata ali POS terminala nihče ne sme videti vaše osebne PIN številke. Pri vpisovanju osebne PIN številke priporočamo, da z drugo roko zastrete tipkovnico. Če kdo stoji preblizu, ga prosite, naj se odmakne.

4. PRAVILO
S kartico ravnajte skrbno, imejte jo vedno pri sebi in je ne puščajte v avtu, garderobi ali kje drugje. Kadar plačujete s kartico, je nikoli ne izpustite izpred oči.

5. PRAVILO
Kartice ne hranite na soncu ali blizu drugih toplotnih virov, elektromagnetnega sevanja, GSM aparatov in drugih škodljivih vplivov oziroma virov, ker se lahko poškoduje in postane neuporabna.

6. PRAVILO
Če potujete v tujino, je dobro razpolagati z več različnimi karticami. Pred potovanjem preverite veljavnost kartice in razpoložljivi limit. Kartice in gotovino hranite ločeno, na ta način v primeru kraje ne boste ob vse. V gneči imejte torbico ali denarnico tesno ob sebi. V hotelskih sobah ali apartmajih uporabljajte sefe za hranjenje dragocenosti, gotovine in kartic.
»V naši banki svetujemo uporabo storitve Varnostni SMS, ki je namenjena vsem imetnikom Activa Maestro in Activa MasterCard kartic, ki želijo ažurno spremljati nakupe in dvige s karticami in se tako prepričati, da so transakcijo res opravili sami. V primeru zlorabe kartice boste s SMS sporočilom obveščeni o transakcijah, morebitne zlorabe bodo tako hitro odkrite, s čimer vam bo omogočena možnost pravočasnega ukrepanja, « je še pojasnil sogovornik.
Vsekakor je pomembno, da imamo bančne kartice ves čas na očeh. Kadar ležimo na plaži in se želimo ohladiti s skokom v morje, prosimo partnerja, prijatelja ali koga, ki mu zaupamo, da nam popazi na kartico, medtem ko boste v vodi. Preko internetne strani si lahko celo naročite natikače, ki imajo v podplatu posebno odprtino, kamor lahko spravite svojo kartico ali denar, poleg tega se dobijo tudi tanke, skorajda nevidne torbice za okoli pasu, velike le toliko, da je mogoče vanje spraviti dokumente, kartico in nekaj gotovine. Dober nasvet, preden se odpravite na dopust je tudi, da se držite omejitev oziroma predvidenega zneska, ki ga boste zapravili.

Počitnice bi morale biti posvečene počitku, uživanju, zabavi, veselim dogodivščinam, zbiranju lepih spominov. Naj vam jih ne pokvari trenutek nepazljivosti ali smole, zato je še toliko bolj priporočljivo, da upoštevate vsaj nekaj od nanizanih nasvetov.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi