Domov ZdravjePrehrana Acai jagode

Acai jagode

49 ogledov

Zagotovo ste že slišali za jagode acai. Odkar jih je odkrila kraljica pogovornih oddaj Oprah Winfrey, ki je dejala, da je ob njihovi pomoči shujšala za 30 kg, so se te čudežne jagode znašle tudi na jedilnikih številnih hollywoodskih zvezdnikov. Kakšne dobrobiti nam torej ponujajo acai jagode?
Veronika Bilban

Acai jagode (Euterpe oleracea) rastejo na palminih drevesih na področju reke Amazonke v Braziliji, kjer zrastejo do višine 30 m. Njihov izvor je otok Marajo, kjer rastejo divje. Nahaja se v delti reke Amazonke in je največji rečni otok na svetu. Zaradi velikega povpraševanja acai jagode sedaj tudi umetno gojijo v drugih predelih Amazonije. Ko dozorijo do velikosti večjih borovnic se odenejo v temno vijolično barvo.

Zaščita srčno žilnega sistema

Vsebujejo za zdravje zelo pomembna hranila, kot so esencialne nenasičene maščobne kisline omega 3 in 6, vitamine B, C in E, minerale, fitosterole, polifenole, vlaknine ter izredno visok nivo antioksidantov, zato njihovo uživanje koristi tako našemu zdravju in dobremu počutju kot tudi lepoti. Acai jagode med vsemi rastlinami vsebujejo največ esencialnih nenasičenih maščobnih kislin omega 3 in 6, ki jim dajejo oljnat okus. Predvsem so pomembne omega 3, katerih je več kot trikrat toliko kot v lososu. Poleg tega organizem lažje in učinkoviteje uporabi hranila iz rastlin kot pa iz mesa živali.
Omega 3 in 6 maščobne kisline so esencialne, ker jih naše telo samo ne more proizvajati. Nujne so za zdravo srce in ožilje, uravnavajo krvni tlak in zmanjšujejo možnost srčnega napada. Podobno na ožilje delujejo fitosteroli, saj dokazano zmanjšujejo nivo slabega holesterola v krvi, tako da zmanjšajo njegovo absorpcijo, obenem pa preprečujejo krvne strdke ter izboljšujejo cirkulacijo krvi. Poleg tega skupaj z esencialnimi maščobnimi kislinami ugodno vplivajo na različna obolenja, med katerimi so osteoporoza, revmatoidni artritis, mnoge vrste raka, benigna hiperplazija prostate, najrazličnejša vnetja, alergije in multipla skleroza. Antioksidanti, med katerimi je največ antocianinov, ki dajejo jagodam temno modro barvo, znižujejo raven škodljivega LDL holesterola.

Razstrupljanje in pomoč pri hujšanju

Zelo pomembna lastnost acai jagod je učinkovito razstrupljanje organizma, ki je izredno pomembno v današnjih časih, ko zrak in voda postajata vedno bolj onesnažena. S predelano hrano polno konzervansov vnašamo v organizem tudi vedno več škodljivih snovi. Poleg učinka razstrupljanja so acai jagode bogat vir prehranskih vlaknin ter poskrbijo za optimalne funkcije prebavnega trakta ter pomagajo pospeševati presnovo. Zato njihovo uživanje deluje preventivno proti tumornim spremembam na črevesju. Obenem pa se tudi odlično obnesejo pri izgubljanju odvečnih kilogramov ter skrbijo za zdrav, sijoč in predvsem mladosten videz naše kože.

Čudežne jagode iz Amazonije v prahu lahko uživate v jutranjem smoothiju ali pa jih zmešate s tekočino po lastnem okusu. Za pozitivne učinke na organizem je potrebno dnevno zaužiti vsaj dve čajni žlički kakovostnih hladno sušenih acai jagod v prahu. Ta količina odgovarja približno osmim kapsulam. Nekateri proizvajalci navajajo dve kapsuli kot dnevni odmerek. Tako majhna količina acai jagod ima zanemarljiv učinek na organizem.

V okvirju: Najbolj pozitivne učinke imajo hladno sušene acai jagode. Pri hladnem sušenju ali liofilizaciji se voda iz acai jagod odstrani s posebnim postopkom zamrzovanja in ne s segrevanjem. Tako se učinkovine pomembne za zdravje zgostijo na naraven način v razmerju 8:1.

 

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi