Sestavine:
1 kg pirine moke,
½ kocke kvasa,
1 velika žlica oljčnega olja,
2 srednje debela krompirja,
ščepec soli,
5 dl vode,
1 žlička sladkorja za kvasec,
20 dag orehov
Krompir skuhamo, olupimo in pretlačimo v pire. Dodamo 4 dl vode, olje in sol ter dobro premešamo. Orehe sesekljamo na drobne koščke, nekaj jih lahko tudi zmeljemo. V skledo presejemo pirino moko, ji dodamo orehe in dobro premešamo.
V lonček zdrobimo kvas, dodamo 1 dl mlačne vode, žlico moke in žličko sladkorja. Premešamo in pustimo, da kvasec naraste.
V sredino moke naredimo jamico, vanjo vlijemo pripravljen kvasec in mlačno vodo s krompirjem. Zamesimo v gladko, rahlo testo. Po potrebi dodamo še mlačno vodo ali moko. Testo rahlo pomokamo in pustimo v skledi, da vzhaja. Skledo pokrijemo s prtičem. Ko je testo vzhajano, ga še enkrat dobro pregnetemo in damo v namaščene modelčke za peko. Pokrijemo s prtičem in pustimo, da ponovno vzhaja. Ko je testo vzhajano, ga previdno damo v pečico, ogreto na 180oC. Pečemo 1 uro.
Recept je prispevala ga. Jožica Bajc Pivec