Domov ZdravjePrehrana Arganovo olje, tekoče zlato iz Maroka

Arganovo olje, tekoče zlato iz Maroka

6 ogledov

Barbara Mršol

Arganovo drevo (Argania spinosa) je eno redkih dreves še živečih iz terciarne dobe in je pravi zaklad maroške narave. To sveto, divje drevo, visoko sedem do deset metrov, je zaradi svojih dobrih lastnosti pravi maroški čudež, ki uspeva samo na jugozahodnem delu Maroka, na obronkih Atlasa.

Ne boji se suše in visokih temperatur do 50 stopinj Celzija. Njegova življenjska doba je od 150 do 200 let. Če odmre, po sedmih letih lahko ponovno oživi. Zaradi svojega sistema močnih korenin učinkovito preprečuje erozije, vzdržuje rodovitnost tal in upočasnjuje širitev puščave. Iz njegovih sadežev se s hladnim stiskanjem pridobiva arganovo olje, pravo tekoče zlato s tisoč in enim zdravilnim učinkom.

Vitaminski zaklad

Že Feničani so trgovali z maroškim arganovim oljem. Leta 1998 pa je UNESCO proglasil arganovo drevo kot svetovno dediščino človeštva. V domači berberski kuhinji je arganovo olje zelo bogat dodatek okusa in vitaminov. Olje je dodatek k jedem potem, ko so že skuhane na sopari, pražene ali pripravljene na žaru. Pri mesu ali ribah zadošča le nekaj kapelj arganovega olja. Kombinacija arganovega olja in limoninega soka je izvrstna kot preliv za solate. V kulinariki uporabljamo tako arganovo olje iz nepraženih, kot iz praženih jedrc – ta imajo okus med lešnikom in sezamom. Že zajtrk je pri Berberih sestavljen iz doma pečenega kruha, ki ga lomijo in pomakajo v arganovo olje in med. Njihova posebnost je amlou, ki ga uživamo s kruhom, sladicami ali kot dodatek k solatam. Deluje tudi kot afrodiziak.

Dvakrat več vitamina E kot v oljčnem olju

V domači berberski tradicionalni lekarni je to plemenito in bogato olje tudi v vsakodnevni uporabi, tako za notranje kot za zunanje zdravljenje. Domačini mu pravijo »doua«, kar pomeni zdravilo in so užaljeni, če jim rečeš, da je to olje, saj za njih predstavlja zdravilo za vse težave. Je eno od najpomembnejših olj za pomladitev kože in pomaga pri raznih kožnih boleznih, pri problematični, aknasti, srbeči, kuperozni koži, luskavici in raznih alergijah. Olje se lepo vpija v kožo in ne pušča mastnega filma. Pri težavah s kožo je priporočljiva tudi uporaba arganovega mila. Z oljem kožo nahranite, ji dodate vlago, postane bolj čvrsta, elastična in žametna. Zaradi visoke vsebnosti vitamina E, ki je kar dvakrat večja kot v oljčnem olju, deluje kot močan antioksidant. E vitamin je pomemben tudi za razvoj in vzdrževanje funkcij živčnega in mišičnega sistema. Arganovo olje vsebuje več kot 80 odstotkov mono- in polinenasičenih maščobnih kislin, ki dobro delujejo pri revmatskih in kardiovaskularnih obolenjih, nevtralizirajo proste radikale in ščitijo vezivna tkiva, spodbujajo in aktivirajo kisik v celicah, izboljšujejo možganske zmogljivosti in pozitivno delujejo na jetra in prebavo. Visoka vsebnost linolenske kisline pomaga pri uravnavanju holesterola v krvi. Raziskave so pokazale, da 16 gramov oziroma dve veliki žlici arganovega olja zagotavlja celodnevno potrebo esencialne linolenske kisline.

Delo berberskih žena

Za en liter olja potrebujemo približno šestnajst ur ročnega dela in okrog 40 kilogramov sadežev. Ker so oreščki zelo trdi, jih berberske žene še vedno trejo ročno s kamni. Oreščki imajo po tri jedrca in iz svežih jedrc se hladno stiska to hranljivo olje. Delo je zelo zamudno, vanj so vključene samo berberske žene in dekleta, ki so združene v skupnosti in one določajo ceno olja. Združenja so še posebej pomembna za ženske, ki so ostale same, vdove in ločene in ki nimajo svojih dohodkov. Postajajo vse bolj samostojne in finančno neodvisne, v zadnjem času pa razvijajo tudi izobraževalne centre.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi