Beljakovine so ključne za pravilno delovanje našega telesa, saj gradijo in obnavljajo celice. Živila živalskega izvora so popoln vir beljakovin, obstajajo pa tudi rastlinski viri beljakovin, ki vsebujejo še veliko vitaminov in mineralov. Da bo naše telo zdravo, kombinirajmo tako živila živalskega kot rastlinskega izvora, v nadaljevanju pa preberite, katera so slednja.
Fižol in čičerika
Stročnici fižol in čičerika sta odlična vira beljakovin, zanimivo pa je, da porcija fižola vsebuje enako količino beljakovin kot hamburger. Obe stročnici lahko uporabimo v solatah ali kot priloge jedem, v enolončnicah in zelenjavnim jedem, odličen pa je tudi namaz iz čičerike – humus.
Grah in druga zelenjava
Še ena stročnica, ki je v kuhinji nadvse uporabna in ima ogromno beljakovin, je grah. Pripravite ga v omakah, z olivnim oljem, peteršiljem, kot prilogo, nekateri pa prisegajo celo na grahov humus. Nekaj beljakovin lahko najdemo tudi v listnati in drugi zelenjavi, na primer v brokoliju, ohrovtu in špinači.
Oreški in semena
Ne le beljakovine, ampak tudi zdrave maščobe vsebujejo mandlji, indijski oreški, orehi in pistacije. Enako je s semeni, na primer sezamom, makom in sončničnimi semeni. Zanimivo je, da lahko semenom in oreškom za 500-krat povečamo količnio encimov in vitaminov, če jih večer pred uporabo kalimo oz. namočimo v vodo.
Tempeh in tofu
Bogat vir beljakovin sta tudi iz soje narejeni živili tempeh in tofu. Uporabljata se v sendvičih in solatah, lahko ju začinimo in popražimo ali pa kupimo takšne z zelišči, zelenjavo in začimbami.
Lučka Bajs
Vir: dobranovica.si