4.3 C
Ljubljana
nedelja, 25 februarja, 2024
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dobre in slabe maščobe v margarinah

 

Vemo, da so najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji, tako kot v državah EU, bolezni srca in ožilja. Z zdravim življenjskim slogom lahko učinkovito obvladujemo biološke dejavnike tveganja in preprečujemo ter zdravimo kronične bolezni srca in ožilja.
Del zdravega življenjskega sloga je uravnotežena prehrana, ki med drugim vsebuje tudi zdrave in nujno potrebne maščobe. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije potrebujemo 15–30 % energijskega vnosa v obliki tako imenovanih dobrih maščob, ki jih najdemo tudi v mehkih margarinah, pripravljenih s sodobnimi tehnološkimi postopki.

Na Oddelku za živilstvo Biotehniške fakultete so strokovnjaki iz živilske stroke govorili o pomenu maščob v naši vsakodnevni prehrani. 

Prof. dr. Marjan Simčič z Oddelka za živilstvo BF v Ljubljani: »Maščobe igrajo pomembno vlogo v raznovrstni in uravnoteženi prehrani, pomembno vplivajo na razvoj in rast celic ter na razvoj in preventivo pred obolenji srca in ožilja. So vir energije, saj 1 g maščobe predstavlja kar 9 kcal. Pri vnosu maščob je treba upoštevati razmerje med nasičenimi in nenasičenimi maščobnimi kislinami (1 proti 2), kakovost in količino vnesenih maščob.«

Maščobe imajo več nalog:
– so gradniki celičnih membran,
– povečujejo energijsko gostoto hrane,
– vplivajo na absorpcijo v maščobah topnih vitaminov (A, D, E in K),
– so vir esencialnih (nujno potrebnih) maščobnih kislin,
– izboljšajo okus hrani in
– služijo kot energijska rezerva v telesu.

Maščobe delimo na živalske in rastlinske. Prve maščobe vsebujejo večinoma nasičene maščobne kisline, ki pospešujejo razvoj bolezni srca in ožilja. Najdemo jih v maslu, mleku in mlečnih izdelkih, svinjski masti, mesu … Rastlinske maščobe pa vsebujejo nenasičene maščobne kisline, kot so maščobne kisline omega 3 in omega 6. Najdemo jih v kakovostnih rastlinskih oljih. Za človeka so nujno potrebne in jih lahko pridobimo le s hrano, ker jih naše telo samo ne more proizvesti.

Poznamo pa še zelo škodljive transmaščobne kisline, ki v telesu zvišujejo raven skupnega holesterola in raven tako imenovanega slabega (LDL) holesterola. Obenem škodljive maščobe znižujejo raven tako imenovanega dobrega (HDL) holesterola ter tako igrajo pomembno vlogo pri nastanku ateroskleroze in pri povzročanju obolenj srca in ožilja. Transmaščobe najdemo v mesu prežvekovalcev, maslu, različnih piškotih, industrijsko pripravljenem pecivu, čipsu …

G. Jiri Brat, univ. dipl. ing. živ. tehnol., samostojni svetovalec za industrijske prehranske procese in prehrano iz Prage: »Današnje, po sodobnih in preverjenih tehnoloških postopkih izdelane margarine so del uravnotežene vsakodnevne prehrane in so vir nujno potrebnih nenasičenih maščobnih kislin omega 3 in omega 6, ki vsebujejo manj kot 1 % zelo škodljivih transmaščobnih kislin.«

Margarina je emulzija vode v olju. Poznamo margarine, ki vsebujejo različen odstotek maščob. Margarine, kot jih lahko kupimo danes, so izdelane s sodobnimi tehnološkimi postopki, brez hidrogenizacije maščob.

Proizvodnja margarin poteka po naslednjem vrstnem redu:
1. Izbira osnovnih surovin
2. Vzpostavitev maščobne faze, mešanje
3. Vzpostavitev vodne faze, mešanja
4. Priprava predhodne emulzije: maščobna faza se zmeša z vodno fazo
5. Hlajenje – kristalizacija
6. Homogenizacija zmesi, gnetenje
7. Mirovanje
8. Pakiranje
9. Skladiščenje

KAKO SI MARGARINO LAHKO PRIPRAVITE DOMA?
G. Akoš Kallay, promotor postopkov in demonstrator iz podjetja Unilever, je pokazal, kako se lahko margarina naredi v domači kuhinji.
»Za izdelavo margarine potrebujete ledeno mrzlo vodo. Vanjo potopite posodo, v katero vlijete kakovostno rastlinsko olje po okusu (na predavanju smo uporabili bučno in oljčno olje). Dodate majhno količino kokosove ali palmove maščobe ter nekaj vode. Nato dodate še malo sladke smetane in jajčni rumenjak. Vse skupaj mešamo tako dolgo, da nastane emulzija. Po okusu lahko dodate sol, začimbe, zelišča, česen ali limonov sok.«

Povezani članki

Zadnji članki

Za razvajanje mišic uporabite CBD grelno-hladilni gel Agrosloven

Vsakodnevni stres, napetost in fizična aktivnost puščajo svoje sledi tudi na vaših mišicah. Mi imamo rešitev. Za naravno olajšanje in sprostitev mišic je odlična rešitev...

Mislili ste, da je kaj takšnega nemogoče!

Ste že skušali fotografirati znamenitost s sijajem večernega neba v ozadju? Če ste, potem veste, da ni preprosto. V najboljšem primeru ste dobili temno...

Poznate oslovski kašelj?

Miha Anžur V zadnjih tednih je več evropskih držav poročalo o tem, da se spopadajo s povečanjem števila primerov oslovskega kašlja. Več primerov kot v...

Avtosedež za varnost otrok

Avtosedeži so ključni element varnosti otrok v prometu. Pravilna uporaba avtosedeža lahko močno zmanjša tveganje za poškodbe pri prometnih nesrečah. V tem strokovnem članku...

PRISTNI OKUSI EVROPE – ŠTAJERSKO PREKMURSKO BUČNO OLJE

Spoznajte kulinarični navdih narave – Pristni okusi Evrope Slovenija je po običajih in tradiciji zelo raznolika dežela, kar se odraža tudi v bogati gastronomski dediščini...

Od kopilota na kolesu do samostojnega kolesarja

Kaj je lepšega od pustolovščin na dveh kolesih? Morda le še to, da lahko s pomočjo kolesarjenja izkušnjo odkrivanja sveta delite še z vašim...

Sanjate o preteku maratona? To je pot do cilja!

Tek je osvojil srca mnogih. Privlači s svojo enostavnostjo in dostopnostjo, hkrati pa nudi obilo koristi za zdravje. Za marsikaterega tekača pa je vrhunec...

Pomemben gradnik našega telesa

Sara Sočan Beljakovine ali proteini so zelo pogosto del našega besednjaka, vendar navadno vemo le to, da jih naše telo potrebuje za svoje nemoteno delovanje....

Nasveti za sijočo in mladostno polt po 30. letu starosti

Zagotovo ste že slišali pregovor, da so trideseta leta nova dvajseta. In čeprav je to lahko res, pa je dejstvo, da se naša koža...

Kolagen – Odkrijte skrivnost neoviranega gibanja brez bolečin

V hitrem ritmu sodobnega življenja je skrb za naše telo pogosto postavljena na stranski tir. A eno je gotovo: ohranjanje naše osnovne mobilnosti je...