V hladnih dneh ni napitka, ki bi se bolj prilegel, kot skodelica čaja. Ljudje že tisočletja z vročo vodo prelivajo posušena zelišča in si pripravljajo napitek, ki je tako zdravilstvu kot tudi v družbi nasploh dobil prav posebno mesto. Seveda pa za različne priložnosti uporabljamo različne čaje, zato je prav, da o njih izvemo kaj več.
Darjan Lapanje
Najstarejši zapisi o zdravilnih zeliščnih napitkih prihajajo s Kitajske, starega Egipta, stare Grčije in iz časa rimskega imperija. Poleg uradne medicinske znanosti je vseskozi obstajalo in se razvijalo ljudsko zdravilstvo, ki je skozi generacije ohranjalo bogate izkušnje o uporabi zdravilnih rastlin, tudi v obliki poparkov oz. čajev.
Zeliščni čaji
Zeliščni čaji so osvežilni napitki prijetnega vonja, okusa in barve, ki blagodejno delujejo na naš organizem. Hkrati so vir vitaminov in zdravilnih naravnih učinkovin, ki jih organizem sprejema v neškodljivih količinah.
Osnova za zeliščne čaje so zdravilne rastline. Čaj lahko pripravljamo iz ene same rastline ali iz mešanice več zdravilnih rastlin. Pivci čaja na sončni strani Alp smo v primerjavi s sosedi veliko bolj naklonjeni zeliščnim kot pravim čajem. Po podatkih Slovenci popijemo največ planinskega, kamiličnega in šipkovega čaja.
Sicer pa s čajem lahko preženemo številne tegobe. Čaj iz poprove mete nam bo pomagal pri slabosti, kamilični čaj pa bo lajšal želodčne krče in na nas vplival pomirjevalno. S čajem iz šentjanževke se lahko zoperstavimo depresiji, rožmarinov čaj pa bo odlična rešitev proti prenizkemu krvnemu tlaku. Seveda pa je to le nekaj primerov iz dolgega seznama zeliščnih čajev.
Sadni čaji
Sadni čaji so relativno mlada pijača, ki se je razvila iz zeliščnih čajev. Šipku in hibiskusu so dodali suho sadje, predvsem suha jabolka in ostale plodove – bezgove jagode, borovnice, limonine ali pomarančne lupinice. Zaradi zelo podobne osnovne sestave so sadnim čajem za bogatejši okus in intenzivnejši vonj dodane sadne arome. Gre za čaje, ki so namenjeni za pitje ob vsaki priložnosti, za užitek, osvežitev in odžejanje. Pijemo jih lahko kadarkoli – pozimi ali poleti, tople ali ledeno hladne. Glede na nekatere raziskave sadni čaji odžejajo veliko bolj učinkovito, predvsem pa za dalj časa kot gazirane pijače.
Pravi čaji
Ko pravi čaj prelijemo z vrelo vodo, se sproščajo fenolne snovi, ki dajejo čaju vonj in okus, ter kofein, ki deluje kot poživilo. Med fenolnimi snovmi so najpomembnejše taninske snovi, ki delujejo pomirjevalno na prebavni trakt. Sprostijo se tudi katehini ter flavoni in flavonoidi, ki delujejo kot antioksidanti, ti pa organizmu med drugim pomagajo v boju proti raku, dobrodošli pa so tudi pri dietah oseb, ki imajo upočasnjen metabolizem.
Zeleni čaj je primeren za vsakodnevno uživanje in je obenem izjemno koristen. Lahko ga pijemo toplega, ali pa ohlajenega z limono. Pomagal nam bo pri hujšanju, ščitil bo organizem pred rakavimi obolenji, zmanjšal pa bo tudi nevarnost možganskih obolenj. Zeleni čaj nam bo poleg tega pomagal ohranjati zdrave zobne dlesni, zmanjšati utrujenost ter povečati telesno zmogljivost. V zadnjem času strokovnjaki ponovno poudarjajo koristnost pitja pravega zelenega čaja zaradi visoke vsebnosti flavonoidov, katerim pripisujejo veliko vlogo pri preprečevanju bolezni srca in ožilja, rakavih obolenj in pri upočasnjevanju procesa staranja. V novejših medicinskih člankih je pogosto omenjen vzpodbujajoč učinek na imunski sistem in antiradiacijski učinek zelenega čaja – uživanje čaja zmanjšuje škodljive posledice izpostavljenosti radioaktivnemu sevanju.
Čaj je torej vsestranski napitek, ki si ga lahko privoščite kot zdravilo, lahko pa tudi zgolj zato, da se odžejate. Sploh v zimskem času pa bo prijetno ogrel tudi vaše telo. Popijte ga pred učenjem, da se boste lažje zbrali in skoncentrirali, popijte ga zjutraj za poživitev, popijte ga zvečer za sprostitev. Morda pa s pitjem čaja celo odkrijete svojo novo, zdravo razvado.