Domov ZdravjePrehrana He shov wu

He shov wu

3 ogledov

Rastlina za novo rast in naravno barvo las

He shou wu (Polygonum multiflorum) je divja ovijalka, ki raste v goratih predelih osrednje in južne Kitajske. Korenina, ki po obliki pogosto spominja na človeško telo, se v tradicionalnem kitajskem zdravilstvu že stoletja uživa kot pomembna naravna pomoč pri številnih zdravstvenih težavah. Prvi zapisi o njej izvirajo iz 7. stoletja, iz obdobja dinastije Tang.
VERONIKA BILBAN

Ime rastline v kitajščini pomeni “črnolasi gospod He”, kar ponazarja njeno najslovitejšo lastnost. He shou wu spodbuja ponovno rast las in jim vrača njihovo naravno barvo. Vodikov peroksid, ki se zaradi stresa, kot stranski produkt presnovnih procesov, kopiči v jetrih, ovira melanocite v lasišču pri izdelovanju melanina, pigmenta za lase. Ob genetski nagnjenosti je to najpomembnejši vzrok sivenja las. He shou wu v jetrih spodbuja izdelavo encima katalaza, ki razgrajuje škodljiv vodikov peroksid v kisik in vodo. Po navedbah kitajske medicine začnejo lasje že po nekaj mesecih uživanja izvlečka He shou wu znova pridobivati svojo naravno barvo. Južnokorejski znanstveniki so leta 2013 predstavili raziskavo, ki je pokazala, da uživanje ekstrakta utrjuje lasne korenine in lase, pri plešavosti pa spodbuja rast novih las.

Njegova najpomembnejša lastnost je, da ščiti in krepi dva glavna čistilna organa – jetra in ledvice. Slabotna jetra in ledvice so vzrok za različne bolezni in prezgodnje staranje. He shou wu tudi podpira rast in kakovost rdečih krvničk ter zmanjšuje maščobne obloge na jetrih. Spodbuja izdelavo izredno pomembnega encima SOD (superoksid dismutaza), ki s svojim antioksidativnim delovanjem spreminja proste radikale v neškodljive molekule ter varuje celice pred poškodbami DNK, kar pripomore k upočasnitvi procesov staranja in nastanka raznih bolezni. Učinkuje tudi proti bolečinam v kolenih in spodnjem delu hrbtenice, obenem pa utrjuje mišice in kosti.

He shou wu vsebuje številne, nam manj poznane, vendar za organizem izjemno zdravilne učinkovine, med katerimi so najpomembnejše lecitin, emodin, fiscion, krizofanol in stilbeni glikozidi (ti imajo boljše učinke kot resveratrol). Ima tudi veliko vsebnost dveh pomembnih mineralov: cinka in železa.

Kitajski znanstveniki z univerze Hunan so leta 2010 opravili raziskavo, v kateri je sodelovalo 209 bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo, in ugotovili, da He shou wu ekstrakt učinkuje 30 % bolje kot zdravilo piracetam, in to brez neželenih učinkov.

Pozitivni učinki He shou wu-ja se izrazijo šele, ko se korenino na poseben način skuha skupaj z 10 % črnega fižola, se jo posuši in zmelje v prah. Na ta način dobimo pripravljen He shou wu ali rdeči Fo-ti, medtem ko dobimo pri mletju surove korenine nepripravljen He shou wu. Rdeči Fo-ti ima blagodejnejše učinke na zdravje, saj organizem lažje vpije aktivne učinkovine, hkrati pa se zmanjšajo odvajalni učinki, ki so prisotni pri uživanju nepripravljenega He shou wu-ja. Vsi pomembni zdravilni učinki navedeni v znanstvenih raziskavah so osnovani na uživanju ekstrakta (izvlečka) pripravljenega He shou wu-ja.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi