Domov ZdravjePrehrana Hrana, ki pomirja

Hrana, ki pomirja

Obdobje, v katerem se posvečamo boju proti tveganju okužbe z virusom COVID-19, je stresno in naporno za marsikoga – podjetnike, ki se borijo z izpadom dohodka, zdravstvene in druge delavce, ki v teh dneh delajo še več kot običajno, za družine, ki so omejene glede gibanja, druženja, starostnike, ki živijo v strahu pred korono … Pri premagovanju stresa lahko veliko storimo sami, tudi s hrano, ki pomirja.

Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano

Orehi znižujejo visok krvni tlak.

Šparglji dvigujejo raven kortizola, ki povečuje apetit. V napetih situacijah si privoščite šparglje, ki vsebujejo veliko vitamina B. Vitamina, ki pomirja.

Podobno kot v špargljih je tudi v avokadu veliko vitamina B. Ta pomirja, vsebuje pa tudi kalij, ki znižuje krvni tlak, zato je ta sadež odličen dodatek k prehrani v stresnih situacijah.

Borovnice so bogate z antioksidantom antocianom, ki povečuje prekrvavljenost možganov, zaradi česar so izboljšane kognitivne funkcije. Poleg tega so ti sadeži bogat vir vitamina C, ki blaži posledice stresa.
Nizka raven cinka v organizmu je povezana z občutki tesnobe in depresije. Vir tega minerala so lahko tudi indijski oreščki, saj velja, da sto gramov teh vsebuje 5,78 miligrama cinka.

Kamilični čaj pomirja in zmanjšuje občutek tesnobe. Zelo podobno delovanje ima zeleni čaj, ki deluje sproščujoče.
Temna čokolada je bogata z magnezijem in troptofanom, ki pomirja živčni sistem. Blaži stres in občutke tesnobe ter dviguje raven serotonina, hormona sreče.
Česen nevtralizira stres, krepi imunski sistem in zmanjšuje tveganje za kancerogene procese.
Z uravnoteženo prehrano lahko zagotovite enakomerno raven energije skozi ves dan. Utrujenost ali padec sladkorja vas pogosto prisilita k uživanju jedi, ki hitro zagotovijo energijo – ta nagajiva porednica je na primer čokolada.
Naše celice delujejo kot avtomobilski motor – avto, ki ima zapacane ventile, ki ima slab vžig, ki že dolgo ni dobil svežega olja, ne deluje tako kot bi mogel. Tak avto zjutraj komaj prižge in nima nikakršnega pospeška. Podobno se dogaja z nami.

Celice, ki so “zapacane”, ne dajejo prave energije, mi pa se počutimo kot star avto.
Naše celice potrebujejo olje, lipide in sterole, ki se nahajajo v luščinah zrn – pšenice, soje riža. Ta olja delujejo na celično membrano, da postane mehka in prepustna, s tem pa »naš motor« lahko sprejme hranilne snovi, ki jih potrebuje za normalno delovanje.

Smuti iz borovnic in avokada
SESTAVINE (za 2 osebi)
• 1 avokado
• 1 majhna skodelica borovnic
• 4 dcl pomarančnega soka
• 1/2 žličke agavinega sirupa
PRIPRAVA
Avokado prerežite na pol, polovici zavrtite v nasprotni smeri in avokado se bo razpolovil. Avokadovo meso izdolbite iz lupine z žlico. V mešalnik stresite borovnice (nekaj jih prihranite za okras), dodajte avokadovo meso in pomarančni sok ter dobro zmiksajte. Smuti poskusite in posladkajte z avokadinim sirupom, če vam je prekisel. Če je smuti preveč gost, dodajte še malo soka in ponovno zmiksajte. Smuti prelijte v kozarec, okrasite ga z borovnicami in postrezite.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi