Domov ZdravjePrehrana Inca Inchi olje

Inca Inchi olje

5 ogledov

V neokrnjenem okolju Peruja so idealne razmere za rast izjemne rastline Inca Inchi, katere dragoceno vrednost poznajo tamkajšnji avtohtoni prebivalci že tisočletja. Inki in druge perujske civilizacije so njene koristne lastnosti spoznali že zelo zgodaj in jih zaradi blagodejnih vplivov uporabljale v prehrani. Njeno dragoceno vrednost in vsestransko uporabo dokazujejo tudi najdbe v lončenih posodah v Inkovskih grobnicah.

Botanično ime rastline Inca Inchi je Plukenetia Volubilis Linneo. Za rastlino so značilni majhni plodovi v zeleni ovojnici, zvezdaste oblike, ki se po osmih mesecih, ko dozorijo, obarvajo rjavo. Plodove nato ločijo iz ovojnice in oluščijo. Rastlina dobro uspeva v amazonskih gozdovih Peruja, v neokrnjenem okolju, kjer je zemlja bogata z minerali in hranili.
Znanstvene raziskave so pokazale odlične hranilne lastnosti v semenih Inca Inchi, kar je zelo pomembno za prehrano in zdravje ljudi. Vsebujejo kar 33 % beljakovin in v primerjavi z ostalimi semeni ali plodovi, ki so bogata z olji, je ta delež izredno visok. Olive, na primer, vsebujejo le 1,6 % beljakovin, soja 28 %, arašidi 23 % in sončnična semena 24 %. Poleg tega so semena najbogatejša z esencialnimi maščobnimi kislinami (85 %), ki jih organizem sam ne more sintetizirati, zato jih moramo v telo nujno vnesti s hrano. Njihova naloga je vzdrževanje in uravnavanje ravni holesterola v krvi. Za rast in razvoj možganov, živčevja, očesne mrežnice, sintezo tkivnih hormonov, normalno delovanje imunskega sistema, skrbita pomembne omega-6 in omega-3 maščobne kisline, ki so v odličnem razmerju 1 : 1,3. (idealno je 1:1).

Tekoče zlato neprecenljive vrednosti
100% bio rastlinsko olje Inca Inchi je hladno stiskano olje iz ekološko pridelanih in skrbno izbranih semen. Olje je bogato z antioksidanti, vitaminoma A in E (alfa-tokoferolom). Najpomembnejša funkcija vitamina E je zaščita membrane telesnih celic pred prostimi radikali oz. njihovim škodljivim delovanjem in s tem ohranjanje njene integritete. Kot edini na membrano vezan antioksidant ima vitamin E ključno vlogo pri preprečevanju poškodb celic zaradi oksidativnega stresa, ki se ga povezuje s prezgodnjim staranjem, nekontroliranim diabetesom, nekaterimi rakavimi obolenji, raznimi vnetji in infekcijami ter srčno-žilnimi boleznimi. Vitamin E učinkuje protivnetno, poleg tega blagodejno vpliva na kožo po sončenju.
Zaradi visoke vsebnosti maščobnih kislin in antioksidantov olje znižuje visok krvni pritisk in raven slabega holesterola. Pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi, pospešuje absorbcijo kalcija in poskrbi za ohranjanje kostne gostote. Dokazano je še, da naj bi olajšalo simptome depresije, izboljšalo počutje in bilo učinkovito v boju proti Alzheimerjevi bolezni, blagodejno pa naj bi vplivalo tudi na krepitev imunskega sistema, zmanjšanje alergij in celo astme.

Nežen okus za gurmansko razvajanje

Olje je bistro, njegova barva pa je lahko od močno rumene do jantarjeve zlate. Je blagega, nevtralnega in nežnega okusa, ki je rahlo podoben okusu oreščkov, je odlično za pripravo solat, omak, namazov, prelivov ter kot dodatek kuhanim in nekoliko ohlajenim jedem. Lahko ga uživate tudi samostojno. Olje je lahko prebavljivo ter primerno tudi za vegane in vegetarijance. Ne povzroča zgage, ne povzroča občutka napihnjenosti, ker pa rastlina raste v neokrnjenem okolju so semena in olje popolnoma varni za uživanje.
Olje se uporablja tudi v kozmetične namene, saj varuje kožo, nohte in lase, in sicer uravnava prepustnost kože, zaradi česar ta ne dehidrira in ostaja mladostna. Olje prav tako pomaga v boju z ekcemi, luskavico in aknami ter služi kot preventiva pri izgubi las, blaži revmatska obolenja in bolečine v mišicah.
Zakaj izbrati olje Inca Inchi?
100 % hladno stiskano olje iz semen Inca Inchi je ekstra deviško, bio rastlinsko in ekološko pridelano (s certifikati). Njegova značilnost je odlično razmerje omega-6 in omega-3 maščobnih kislin (1:1,3), vsebuje kar 33% beljakovin in je idealno za vegane in vegetarijance. Semena rastline inca inchi vsebujejo ogromno sestavin, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje in počutje.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi