Narava okrog nas kaže precej spremenljiv obraz. Bunde so zdaj prevroče, v jopicah pa nas včasih malce zebe. V takih razmerah hitro staknemo prehlad ali nahod, kar pomeni, da so virusi in bakterije kljub pomladi še vedno na pohodu. Proti padcu odpornosti in blagim oblikam zdravstvenih nevšečnosti si lahko učinkovito pomagamo sami. Že naše babice so poznale nešteto receptov.
Jožica Bajc Pivec
Pa si oglejmo nekatere. V veliki večini pripravkov je uporabljen med. Bolniki s sladkorno boleznijo naj se ravnajo v skladu z nasvetom zdravnika.
Sirup za preventivo
1 l cvetličnega (ali gozdnega) medu
1,5 kg limon – stisnimo sok
4-6 žlic naribanega hrena (za otroke 4)
Vse sestavine dobro zmešamo in jih pustimo 4 dni odležati.
Vsako jutro zaužijemo 1 žlico tega sirupa (otroci 2x dnevno eno čajno žličko). Sirup pričnemo preventivno uživati že novembra in ga jemljemo vse do aprila.
Dvig odpornosti
Vzamemo dnevno 15-20 kapljic tinkture ameriškega slamnika, ki si jo pripravimo sami. Jemati jih začnemo ob koncu jeseni in na začetku pomladi, ko so na pohodu prehladna obolenja in virusi. Vendar jih lahko neprekinjeno jemljemo le 6-8 tednov, nato moramo narediti pavzo. V nasprotnem primeru nam odpornost pade.
Boleče grlo, angina – obloga s čebulo
2-3 rdeče čebule narežemo, na hitro prepražimo na olivnem olju, da se čebula zmehča. Zmes nekoliko ohladimo in naložimo na bombažno krpo v debelem sloju ter ovijemo okoli vratu. Preko tega zavijemo še volnen šal, ležemo v posteljo in pustimo delovati preko noči.
Preden ležete v posteljo namočite noge v slano toplo vodo, da bo učinek še večji.
Povečanje imunske odpornosti
300 g medu, 100 g aloje – gela- notranji deli, 400 g zmletih orehov, sok 2 limon.
V kolikor je med strjen ga počasi segrejemo, nekoliko ohladimo, dodamo orehe, alojo in sok limon ter dobro premešamo. Pripravek hranimo na hladnem in temnem mestu. Uživamo 1 žlico pred jedjo. Ta pripravek služi za krepitev imunskega sistema, krepi pa tudi srce.
Med in čebula – za prehladna obolenja
1 do 2 čebuli nasekljamo, dodamo 20 dag medu in pustimo že čez noč v steklenem kozarcu. Zjutraj precedimo in pijemo čez dan po požirkih. Odrasli 1 veliko žlico, otroci 1 malo žličko. Pijemo maksimalno 5 dni.
Na enak način pripravimo s črno redkvijo ali hrenom.
Za kvalitetno kri
2 žlici jabolčnega kisa, 2 žlici medu, 2 dl vode
Vse sestavine dobro zmešamo in spijemo na tešče. Pomaga tudi pri krepitvi odpornosti.
To je le nekaj receptov naših babic. Če nam je skozi leto uspelo nabrati in posušiti različna zdravilna zelišča, je zdaj pravi čas, da si iz njih pripravimo čaje. Tudi z njihovo pomočjo ohranjamo odpornost in se ščitimo pred prehladi. Najbolj primerna čajna mešanica za ta čas je sestavljena iz zelišč: vijolica, trobentica, marjetica, bezeg, trpotec, slezenovec, žajbelj, timijan, lipa, veliki lučnik. Če nam kakšno zelišče manjka, ni nič hudega. Mešamo enake količine do pet različnih zelišč in si iz njih pripravimo poparek. Izjema je slezenovec, ki ga čez noč namakamo v mrzli vodi in zjutraj pogrejemo do mlačnega in takega popijemo.
Si pa odpornost pridobivamo in ohranjamo tudi z redno telesno dejavnostjo. Zato vsakodnevni sprehod ne glede na vreme zelo koristi našemu organizmu.