Domov ZdravjePrehrana Suho sadje – popolna naravna sladica

Suho sadje – popolna naravna sladica

4 ogledov

Z Mojco Cepuš, svetovalko o zdravi prehrani in hujšanju ter certificirano nutricistko iz Befita smo se pogovarjali o suhem sadju in oreščkih, ki so dobrodošla popestritev naše prehrane.
Petra Mauer
Kadar nimamo na voljo svežega sadja, lahko posežemo po suhem sadju. Ali ima suho sadje prav tako v sebi vitamine, minerale in druge snovi, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje?
Seveda, suho sadje je bolj koncentrirana različica svežega sadja. Nekateri vitamini, ki si bolj obstojni, so v suhem sadju ostali, nekaterih pa žal ni več. Ima pa suho sadje, v manjšem volumnu več sladkorja,predvsem fruktoze, kar pomeni, da ga ni primerno uživati v prevelikih količinah. Na srečo je narava poskrbela tako, da nam naravni mehanizmi v telesu povedo, kdaj je kakšne naraven hrane preveč tako, da se z njo le redko prenajemo. Suho sadje jemo torej po občutku z zavedanjem, da je to naravna sladkarija. Ogromna prednost, ki jo ima suho sadje (če ga naredite sami ali kupite tistega brez aditivov) je, da je popolnoma naravno, brez rafiniranih sladkorjev, skoraj brez maščob, soli, hidrogeniziranih ali trans maščob…. Torej popolna naravna sladica.
Torej je treba biti previden, ker imajo na primer posušena jabolka in banane več kalorij kot sveža, poleg tega jih je veliko žveplanih … Je to res?
Če je živilu dodan kakšen aditiv, mora to pisati na deklaraciji. Izogibati se je potrebno predvsem žveplu, olju in dodanemu sladkorju. Suho sadje je »bolj kalorično« ker je bolj koncentrirano. 100 g jabolka vsebuje okoli 80 % vode, suha jabolka pa veliko manj. Energijska vrednost se torej ne poveča, samo količina vode se manjša. Če vzamemo primer jabolko – iz enega jabolka lahko nastane npr. 12 krhljev. Če jih pojemo 24, zaužijemo enako energijsko vrednost, kot če bi pojedli dve jabolki, volumensko pa smo pojedli manj.
Katero suho sadje priporočate za uživanje?
Rozine so prava mineralna bomba, prav tako datlji. Ena pest rozin in 5 datljev bo za povprečnega človeka zadostna količina.
Verjetno je bolje posegati po suhem sadju kot po čokoladi, piškotih ali sladoledu .. To pomeni, da je suho sadje tudi dobra alternativa pri otrocih, ki iščejo prigrizke?
Seveda, kakovostno suho sadje je brez aditivov in dodanih rafiniranih sladkorjev, maščob, soli… Suhega sadja se bomo težko prenajedli ali se od njega zredili. Tudi če suho sadje oblijemo v čokolado, je to še vedno boljša sladkarija kot razni biskviti, sadni jogurti, sadni kosmiči, čokolade ali piškoti.
Je res, da moramo suho sadje pred uživanjem namakati?
Dobro je, da suho sadje pred uživanjem namočimo, saj je tako lažje prebavljivo.
Verjetno je bolje, da izbiramo eko suho sadje, kajne?
Seveda, ali takega, ki smo ga naredili sami doma. Na tak način se izognemo vsem aditivom, ki jih ne želimo v svoji hrani.
Kako pa suho sadje vpliva na prebavo?
Za boljšo prebavo cenimo predvsem slive. Slive so bogate z vlakninami, pa tudi z sorbitolim. Sorbitol deluje odvajalno, tako da veže nase vodo in s tem poveča volumen blata. Dobro je, da slive namočimo čez noč in jih zjutraj pojemo skupaj z vodo, v kateri so se namakale. Če želimo učinek še povečati, dodamo v skodelico poleg sliv tudi žlico lanenih ali chia semen.
Včasih je suho sadje veljalo za prestižno sladico. Menite, da bi morala veljati še tudi danes?
V sodobnem času preobilja je težko reči, kakšne prehranske vrednote bi morale veljati. Zastrašujoče je dejstvo, da največ ljudi v razvitem svetu, kjer smo pred 60 leti še poznali lakoto, zdaj umre zaradi prevelikega vnosa hrane v telo. Zaradi napačne hrane, ki je polna aditivov, ki nam popači percepcijo okusov, nam naravni okusi niso več všeč. Mislim, da suho sadje ne bo našlo mesto med sladicami, razen morda v presnih sladicah.
Kako naj si sadje kar sami posušimo doma?
Lahko investiramo v sušilnik sadja ali sadje sušimo na zelo nizki temperaturi v pečici. Če pa imamo srečo in živimo v hiši, se sadje zelo lepo posuši na vročem poletnem soncu.
Kakšne so pozitivne lastnosti oreščkov?
Oreščke cenimo predvsem zaradi velike vsebnost nenasičenih maščobnih kislin, kot sta omega 3 in omega 6 ter dobre vitaminske in mineralne zgradbe. Vsak orešček ima svojo lastno sestavo mineralov, vitaminov in olj, ki različno blagodejno delujejo na naše telo. Pozorni moramo biti, da uživamo surove in ne pražene oreščke.
Koliko na dan jih priporočate?
Oreščke je dobro pred uživanjem namakati. Pojemo jih lahko od 10 do 20 na dan. Seveda je to zelo splošno priporočilo, odvisno je od tega, kaj smo jedli skozi cel dan.
Omenili ste, da jih je pred uživanjem priporočljivo namakati? Kaj pravzaprav naredimo s tem?
Tako žita kot oreščke je pred uživanjem dobro namakati ali kuhati. Težava je v fosforju, ki ga v teh živilih najdemo pretežno v obliki fitnske kisline. Fitinska kislina se v prebavnem traktu veže z nekaterimi elementni, kot so kalcij, baker, magnezij, železo, kar pomeni, da ne preidejo v kri in posledično na ciljna mesta v našem telesu. Dolgoročno uživanje lahko pripelje po pomanjkanja določenih mineralov v telesu.
Jih priporočate kot dodatek v smoothiih in še kje?
Priporočam jih kot samostojen obrok, na primer za malico, lahko pa jih seveda dodamo v solate, smoothije, med popečeno zelenjavo …

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi