Domov ZdravjeZdravo življenje Ayurveda – zdravje prinaša zdrava prebava

Ayurveda – zdravje prinaša zdrava prebava

60 ogledov

Ajurvedski zdravnik Dr. Manivannan je bil rojen v južno indijski državi Tamil Nadu, v mestu Ooty. Vedno je želel delati v tujini: po prijateljevem posredovanju je sprejel delo ajurvedskega zdravnika v Ljubljani. Pri nas živi in dela peto leto. Za Slovence je iznašel celo »slovensko ajurvedsko dieto«, ki temeljni na lokalno pridelani hrani.

Dr. Manivannan Ramasamy

 

Ajurvedski nasveti proti motnjam prebave in zaprtju

S stališča ajurvede je zdrav prebavni sistem najpomembnejši za zdravje in dobro počutje. Zdrava prebava vodi v zdravo življenje. Motena prebava vodi v bolezen. Tako preprosto je.
Zdrava prebava zagotavlja, da vse hranljive snovi, ki jih zaužijemo, preidejo v naše celice. Z drugimi besedami – smo, kar jemo in prebavimo! Če je naša prebava zdrava, lahko naše telo proizvaja zdrava tkiva, če pa je šibka, naša tkiva, kot so mišice, kri in živci, ošibijo in so bolj dovzetna za bolezni.
Vzroki za prebavne bolezni so v naših dejanjih. Z vztrajanjem pri neprimernih prehranskih navadah porušimo ravnovesje telesnih doš (metaboličnih energij). Na primer vata došo (element zraka) zmotimo s hladno, suho in lahko hrano, kot je surova zelenjava. Pito (element ognja) povečamo s toplo, oljnato, lahko hrano, kot je dobro spražena zelenjava in kapho (element vode) s hladno, težko, močnato hrano, kot je sladoled ali hladen jogurt. Če je poleg vsega naš način prehranjevanja nepravilen, je lahko to še bolj škodljivo, kot uživanje napačne hrane. Zdrava hrana, zaužita na napačen način vseeno povzroča motnje prebave.
Simptomi slabe prebave so prekomerni vetrovi, zaprtje, driska, spahovanje, zgaga, bruhanje, napihnjenost in bolečine.

Ko nas pesti pesti zaprtje

Zaprtje se po ajurvedi pojavlja zaradi prekomerne vate (elementa zraka). Vsi ljudje z vata telesno konstitucijo imajo to težavo do neke mere. Z ajurvedskega stališča pa so glavni vzrok zaprtja slabe prehranske navade. Vata je zadolžena za vse vrste gibanja znotraj telesa. Ko je uravnovešena, nikoli ne povzroči težav, če pa je povišana, povzroči več gibanja in s tem izsušenost, ki jo povezujemo z zaprtjem.

 

Nekaj pogostih prehranskih navad, ki vodijo v zaprtje

1. Prehranjevanje ob različnih urah.
2. Pozna večerja.
3. Hrana, ki je težko prebavljiva.
4. Premalo vlaknin.
5. Suha hrana.
6. Pitje prevelikih količin čaja in kave.
7. Pitje mrzlih pijač.
8. Uživanje premajhnih količin vode.

 

S čim si lahko pomagamo?

1. Jejmo uravnoteženo prehrano, dovolj vlaknin, polnozrnate izdelke, sveže sadje in zelenjavo ter lahko prebavljive maščobe v primernih količinah.
2. Pomaga tudi uživanje kuhane hrane. Začimbe, kot so semena kumine, koriander, kurkuma, koromač in asafetida, hrano naredijo bolje prebavljivo.
3. Izogibajmo se ocvrte hrane in fižola.
4. Izogibajmo se oreščkom in suhemu sadju. Lahko jih uživamo v zmernih količinah, v kolikor jih namočimo ali pokuhamo.
5. Izogibajmo se pasteriziranega mleka, kuhanih jajc, preveč kuhanega mesa in rafiniranega škroba.
6. Pijmo zadostne količine tekočine.
7. Popijmo kozarec toplega mleka, ko se odpravljamo v posteljo. To bo poskrbelo za jutranje odvajanje. V primeru zelo hudega zaprtja si naredimo mešanico mleka z dvema čajnima žličkama ricinusovega olja.
8. Redno se gibajmo.
9. Večerja naj bo lahka.
10. Izogibajmo se hladnih pijač, kolikor se le lahko, še posebej v kombinaciji s hrano.

 

 

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi